Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τριάντα μονάδες που χωρίζουν «κόλαση» και «παράδεισο»

Εξαιρετικά εύθραυστο παραμένει το κλίμα στην αγορά. Σε ποια μέτωπα στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές. Πότε θα βελτιωθεί -τεχνικά- η μεσοπρόθεσμη εικόνα. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Οι τριάντα μονάδες που χωρίζουν «κόλαση» και «παράδεισο»

Μετά τη συνεχή πίεση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 519 μονάδες την Πέμπτη 21/1, η αγορά πραγματοποιεί ένα μίνι ριμπάουντ που την επανέφερε πάνω από το κρίσιμο όριο των 530 μονάδων. Παρά τη μικρή βελτίωση στις τιμές, όμως, το κλίμα στην αγορά παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο.

Είναι πολύ πιθανόν ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη ή φημολογία την επόμενη εβδομάδα στο θέμα της αξιολόγησης, στο ζήτημα της Συνθήκη Σένγκεν ή στις ξένες αγορές, να φέρει στο προσκήνιο άμεσα το προηγούμενο χαμηλό στις 519 μονάδες και έπειτα τις 470 μονάδες του 2012.

Στον αντίποδα, όμως, κάθε ένδειξη συντομότερης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα προεξοφλεί το ίδιο «άτσαλα» από την αγορά. Με τη μεσοπρόθεσμη τάση έντονα πτωτική, βέβαια, οι αγοραστές θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτόν για να αντιστρέψουν την εικόνα.

Στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, από τις αρχές του 2012 είναι ορατή η σημασία και η κρισιμότητα της περιοχής των 530 μονάδων. Αποτελεί το τελευταίο οχυρό των αγοραστών, πριν τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη στις 471,75 μονάδες.

Στις 18 συνεδριάσεις μέχρι στιγμής του 2016, μόλις οι πέντε «έκλεισαν» με θετικό πρόσημο, διαμορφώνοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 14%, το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών.

Αντίστοιχα, ο δείκτης FTSE/X.A. Large Cap σημειώνει απώλειες 18% και ο τραπεζικός δείκτης 30%, ενώ στις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ οι απώλειες παραμένουν υψηλές. Εξαιρέσεις στην αρνητική πορεία του 2016 οι Aegean Airlines, Jumbo και η Grivalia Properties, που εμφανίζουν κέρδη ή μικρές απώλειες.

Τεχνικά, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι για να μπορέσει η αγορά να αντιστρέψει την κατάσταση που έχει πλέον σχηματιστεί, θα πρέπει να προσεγγίσει τα -αρκετά υψηλότερα- επίπεδα των 615 μονάδων και έπειτα των 630/640 μονάδων.

Το πρώτο στάδιο είναι η κίνηση και παραμονή πάνω από τις 560 μονάδες (γεγονός που δημιουργεί μια καυτή ζώνη μεταξύ 530 και 560 μονάδων). Η απόσταση ωστόσο που τη χωρίζουν και κυρίως οι συνθήκες που επικρατούν, δείχνουν ότι αυτό το χάσμα για να γεφυρωθεί, πολλά θα πρέπει να αλλάξουν.

Μεσοπρόθεσμα, η εικόνα βελτιώνεται μόνο με κίνηση πάνω από τις 640/650 μονάδες.

Αντιστοίχως, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε ταχύτατα τις 160/162 μονάδες, που αποτελούσε το ιστορικό χαμηλό του και οι στηρίξεις είναι πλέον στις 140 μονάδες και χαμηλότερα στις 125 μονάδες.

Η πρώτη αντίσταση τοποθετείται στα επίπεδα των 155 μονάδων και έπειτα των 160/162 μονάδων. Η προσπάθεια να εισέλθει ο δείκτης προς το πεδίο των 175 μονάδων, σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορεί να αποτελέσει είτε το τέλειο «bull trap» είτε την πρώτη συνθήκη για την ουσιώδη βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς.

Ταυτόχρονα, και σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, κρίσιμη θα είναι η παράμετρος των αγορών μετοχών του εξωτερικού και η επίδραση του πετρελαίου, αφού οι συνθήκες μείωσης του κινδύνου δεν ευνοούν τις θέσεις σε αγορές με υψηλό ρίσκο όπως η δική μας.

Η ανάγνωση της κατάστασης είναι ότι οι τοποθετήσεις των hedge funds στις τραπεζικές μετοχές απορρόφησαν όλη την πιθανή ρευστότητα και ζήτηση για μετοχές στην Ελλάδα. Πλέον, με τις συνθήκες να γίνονται risk-off στις μετοχές, η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να παίξει τον ρόλο της αγοράς-καταφύγιο στις αναδυόμενες αγορές και να κεφαλαιοποιήσει τόσο το σταθερό νόμισμα, όσο και το πιθανό story της εγχώριας οικονομίας, αφού η αξιολόγηση δείχνει πολύ δυσκολότερη από ό,τι στο τέλος του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v