Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το καλό σενάριο και οι γκρίζες ζώνες

Η καλή βραχυπρόθεσμη εικόνα και οι πονοκέφαλοι για το χρηματιστήριο. Ανησυχίες για τα... απόνερα της χθεσινής νύχτας και προσδοκίες για εισροές λόγω δεικτών FTSE. Ποια είναι τα επίπεδα με τεχνική σημασία για τον τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: Το καλό σενάριο και οι γκρίζες ζώνες

Με αφορμή τις γενναίες δόσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ, η χθεσινή ημέρα, εκτός από υψηλή διακύμανση, είχε και πολύ υψηλά κέρδη.

Εξετάζοντας ωστόσο την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών στις απογευματινές ώρες, που η εγχώρια αγορά είχε ήδη κλείσει, τη ραγδαία άνοδο του ευρώ και την πτώση του πετρελαίου, οι συνθήκες θα παραμείνουν ιδιαίτερα ευμετάβλητες.

Στα θετικά της βραχυπρόθεσμης εικόνας είναι το γεγονός ότι και άλλες μετοχές πλην των τραπεζικών δείχνουν σημάδια αφύπνισης: Viohalco, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, F.F. Group, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Aegean Airlines, EXAE, με κέρδη από 10% έως 17% την εβδομάδα.

Είναι εμφανές ότι η αγορά ποντάρει στις εισροές που θα υπάρξουν από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE στις 18/3, ημέρα που συμπίπτει με το triple witch των παραγώγων. Οι εκτιμήσεις των ξένων επενδυτικών εταιρειών τοποθετούν τις εισροές έως και στα επίπεδα των 290 εκατ. δολαρίων, ωστόσο δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί το «front running» που έχει γίνει στις εμπλεκόμενες μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα μπορεί να συνεισφέρει ανά πάσα στιγμή στην αύξηση της μεταβλητότητας, αφού τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν πολλά και είναι δυνατό να «εκτροχιαστούν» ανά πάσα στιγμή.

Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την αισιόδοξη τροχιά του όσο παραμένει πάνω από τις 519 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης είναι τόσο οι 540 μονάδες όσο και χαμηλότερα οι 530 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η δυναμική διάσπαση της ζώνης των 550-565 μονάδων φαίνεται να αποτελεί το επίπεδο που θα κρίνει και την πορεία αυτής της ανοδικής αντίδρασης προς τις 631 μονάδες. Στις 8/3 που έγινε το πρόσφατο υψηλό, η αντίδραση έφθασε μέχρι τις 573,35 μονάδες.

Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήριξη είναι στις 140 και 135 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 155 και στις 165 μονάδες.

Το διάγραμμα της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Τα επίπεδα με τεχνική σημασία στον τραπεζικό δείκτη είναι η ασθενής στήριξη στις 38,5 μονάδες, με την πρώτη σημαντική στήριξη στις 33 μονάδες, ενώ η αντίσταση στις 46 μονάδες και μετά στις 54 μονάδες. Από τα πρόσφατα χαμηλά του ο τραπεζικός δείκτης απέχει 130% και το μεγαλύτερο ριμπάουντ έχουν σημειώσει Eurobank και Πειραιώς και ακολουθούν η ΕΤΕ και η Alpha Bank.

Στις τέσσερις τράπεζες τα επίπεδα με τεχνική σημασία είναι:

ΕΤΕ: Υψηλότερα τo 0,25 ευρώ και τo 0,269 ευρώ και χαμηλότερα τo 0,21 ευρώ και τo 0,18 ευρώ.

Alpha Bank: Υψηλότερα τα 2 / 2,04 ευρώ και έπειτα τα 2,25 ευρώ, ενώ χαμηλότερα το 1,81 ευρώ και το 1,61 ευρώ.

Eurobank: Υψηλότερα τα 0,78-0,80 ευρώ και χαμηλότερα τo 0,622 και παρακάτω τo 0,565 ευρώ.

Πειραιώς: Εκτός από τo 0,18 ευρώ, υψηλότερα είναι τo 0,20 ευρώ, ενώ χαμηλότερα οι στηρίξεις είναι στo 0,145 ευρώ και στo 0,125 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v