Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από IBG

Μεγάλα discount και περιθώρια ανόδου άνω του 70% από τα τρέχοντα επίπεδα βλέπει για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Ανθεκτική η οικονομία, «κλειδί» η αξιολόγηση. Γιατί προτιμά Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από IBG

Συστάσεις buy για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνει η IBG, σε έκθεσή της στην οποία δίνει νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους και επισημαίνει τα μεγάλα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές. 

Ειδικότερα, η IBG δίνει τιμή-στόχο για την Alpha στα 3,47 ευρώ (περιθώριο ανόδου 101%), για τη Eurobank στο 1,36 ευρώ (92% από τα τρέχοντα επίπεδα), για την Εθνική στο 0,41 ευρώ (περιθώριο 79%) και για την Πειραιώς στο 0,38 ευρώ (περιθώριο 98%). 

Ανθεκτική η οικονομία

Οπως υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή, η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 ήταν σημαντικά χαμηλότερη των προβλέψεων, παρά την επιβολή των capital controls και της τραπεζικής αργίας. Οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά είναι επίσης καλύτερες σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις. 

Τα αποτελέσματα των τραπεζών 

Και οι τέσσερις τράπεζες εμφάνισαν μεγάλες ζημίες το δ' τρίμηνο, λόγω υψηλών προβλέψεων και "ξεκαθαρίσματος" στους ισολογισμούς τους. Οι τάσεις ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες, με σταδιακή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους, μεγάλη αύξηση στις προμήθειες και περιορισμό του κόστους.

Επίσης, υπήρξε σημαντική επιβράδυνση στα νέα κόκκινα δάνεια σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Και οι τέσσερις τράπεζες αναμένουν επιστροφή στην κερδοφορία φέτος, λόγω υψηλότερων εσόδων από τόκους και χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών και σημαντικά χαμηλότερων προβλέψεων. 

Οι καταλύτες

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι ο μεγαλύτερος καταλύτης τόσο για τον κλάδο όσο και για την αγορά. Με την ολοκλήρωσή της, η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί σταδιακά, επηρεάζοντας τη δυναμική των καταθέσεων, η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις του δανείου, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ενώ η ΕΚΤ λογικά θα επαναφέρει το waiver για συμμετοχή των τραπεζών στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Οι αποτιμήσεις

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποτιμήσεις «κρίσης», με το discount έναντι των τραπεζών σε Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές να υπερβαίνει το 60%. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν, κλείνοντας την «ψαλίδα» σε περίπτωση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμά η IBG.

Τα top picks

Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση "buy" και για τις τέσσερις μετοχές, ωστόσο υπογραμμίζει ότι προτιμά την Alpha (λόγω ποιότητας κεφαλαίων, επαρκούς κάλυψης των δανείων, ισχυρής δυναμικής κερδών και χαμηλότερης κρατικής συμμετοχής) αλλά και την Εθνική, λόγω υψηλότερων κεφαλαιακών δεικτών και κάλυψης, του χαμηλότερου δείκτη δανείων προς καταθέσεων, αλλά και της μεγαλύτερης ευελιξίας στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η Πειραιώς, από την άλλη πλευρά, προσφέρει τη μεγαλύτερη μόχλευση σε περίπτωση ανάκαμψης, όντας η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, ενώ προσφέρει και καλές προοπτικές σε περίπτωση επαναξιολόγησης των τραπεζικών μετοχών, καθώς διαπραγματεύεται με discount έναντι των άλλων τριών τραπεζών.

Η Eurobank έχει τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αλλά έχει σχετικά πιο αδύναμη κεφαλαιακή βάση.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v