Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πράσινο φως” στο πρώτο ETF από το ΔΣ του ΧΑ

Τη συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής των μεριδίων του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου με την ονομασία ”ALPHA ETF FTSE Athex 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ” στην Κατηγορία ”Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων” του ΧΑ διαπίστωσε μεταξύ άλλων στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

”Πράσινο φως” στο πρώτο ETF από το ΔΣ του ΧΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, διαπίστωσε τη συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής των μεριδίων του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (”Δ.Α.Κ.”) με την ονομασία ”ALPHA ETF FTSE Athex 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ” στην Κατηγορία ”Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων” της Αγοράς Αξιών του Χ.Α., κατόπιν αίτησης της διαχειρίστριας εταιρίας ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Πρόκειται για το πρώτο Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ETF) που θα εισαχθεί στο ΧΑ και το οποίο έχει ως Δείκτη Αναφοράς τον FTSE Athex 20 Index.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση:

• των 14.967.940 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”PASAL ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.”, αφού διαπίστωσε την επάρκεια της διασποράς των μετοχών της. Από το συνολικό αριθμό μετοχών προς εισαγωγή: α) οι 3.730.000 διατέθηκαν στην πρόσφατη Δημόσια Προσφορά 12/12/2007 – 14/12/2007, προς € 6,00 ανά μετοχή και β) οι 170.000 διατέθηκαν με Ιδιωτική Τοποθέτηση έως τις 10/12/2007, σε μέλη ΔΣ και εργαζομένους της εταιρίας με τιμή διάθεσης € 5,40 ανά μετοχή, καθώς και σε συνεργάτες της εταιρίας με τιμή διάθεσης € 6,00 ανά μετοχή. Οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης της αγοράς Αξιών του ΧΑ και ως πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης ορίστηκε η 4η Ιανουαρίου 2008.

• των 94.563.482 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ”, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών και μερικό περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 24η Δεκεμβρίου 2007.

• των 36.600.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”EUROBANK PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.”, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, ορίστηκε η 24η Δεκεμβρίου 2007.

• των 12.702.080 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε.”, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2007.

• των 7.906.180 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”PAPERPACK – ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ Ι. Α.Β.Ε.Ε.”, που προέκυψαν από τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από € 0,90 σε € 0,30 (split μετοχών) με διανομή δωρεάν μετοχών στους μετόχους της εταιρίας με αναλογία 2 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή. Δικαιούχοι των νέων δωρεάν μετοχών θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 27ης Δεκεμβρίου 2007. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, ορίστηκε η 7η Ιανουαρίου 2008. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενημερώθηκε για τη μεταβολή της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας, από € 0,80 σε € 0,90, που προηγήθηκε του split.

• των 3.627.865 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ” οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω επανεπένδυσης προμερίσματος της χρήσεως 2007. Η ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί με νεώτερη ανακοίνωση της εταιρίας.

• των 3.234.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, της εταιρίας ”ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.Β.Ε.”, που προέκυψαν από μετατροπή 294 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2007.

• των κάτωθι νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.: α) 649.605 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω επανεπένδυσης προσωρινού μερίσματος της χρήσεως 2007 και β) 1.847.817 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης του συνόλου των νέων μετοχών ορίστηκε η 24η Δεκεμβρίου 2007.

• των 2.109.375 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε.” που προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντικά στελέχη και υπαλλήλους της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 28η Δεκεμβρίου 2007.

• των 1.454.798 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.” που προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 28η Δεκεμβρίου 2007.

• των 455.585 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.” που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2007.

• των 314.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”EVEREST Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ” που προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2007.

• των 122.658 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας ”ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.”, που προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλη του προσωπικού της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 28η Δεκεμβρίου 2007.

• των 64.810 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.” που προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 28η Δεκεμβρίου 2007.

• των 40.000 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας ”ΕΛΒΑΛ Α.Ε.” που προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 28η Δεκεμβρίου 2007.

• των εκδόσεων Τραπεζικών Ομολόγων, όπως αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενημερώθηκε για την ισόποση αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ”ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.”. Η ονομαστική αξία της μετοχής παραμένει € 0,60. Ως ημερομηνία υλοποίησης της εν λόγω εταιρικής μεταβολής ορίστηκε η 28η Δεκεμβρίου 2007.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή για:

• την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”MERIT ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.” επί των μετοχών της εισηγμένης ”FASHION BOX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.” και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί της εν λόγω κινητής αξίας τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007.

• την εταιρία – Μέλος της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ ”ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.” επί των Δικαιωμάτων στους Δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ΑSE MID-40 και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των παραπάνω παραγώγων προϊόντων την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008.

• την εταιρία – Μέλος της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ ”ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.” στη διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ των ΣΜΕ επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ”ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί του παραπάνω παράγωγου προϊόντος την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008 και

• την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.” επί των μετοχών της εισηγμένης ”ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS A.E.” και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί της εν λόγω κινητής αξίας την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την ανανέωση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή για:

• την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”ARTION ΧΑΕΠΕΥ” επί των μετοχών των εισηγμένων ”FASHION BOX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.” και ”ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ”

• την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.” επί των μετοχών των εισηγμένων ”ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.” και ”ΟΠΑΠ Α.Ε.” και

• την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” επί των μετοχών των εισηγμένων ”ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.”, ”ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Α.Ε.”, ”ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.”, ”ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.”, ”ΓΕΚ Α.Ε.”, ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε.”, ”ΟΤΕ Α.Ε.”, ”ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.”, ”ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.”, ”ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.”, ”ΔΕΗ Α.Ε.”, ”ΟΠΑΠ Α.Ε.”, ”COCA-COLA E.E.E. A.E.”, ”COSMOTE Α.Ε.” και ”EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v