Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Προτιμά Πειραιώς & EFG από εγχώριες τράπεζες

Την Πειραιώς και τη Eurobank προτιμά η UBS όπως αναφέρει σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ωστόσο πως σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη η Εθνική αποτελεί την ισχυρότερη μεταξύ των τραπεζών. Οι αλλαγές στις τιμές-στόχους.

UBS: Προτιμά Πειραιώς & EFG από εγχώριες τράπεζες
Την Πειραιώς και τη Eurobank προτιμά η UBS όπως αναφέρει σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες με τίτλο ”Ελαστικότητα κερδών σε έναν κόσμο προκλήσεων”, τονίζοντας ωστόσο πως σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη η Εθνική αποτελεί την ισχυρότερη μεταξύ των ιδρυμάτων.

Ο οίκος στην έκθεσή του, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου, προχωρά σε αλλαγές στις τιμές-στόχους της Eurobank (από τα 33 στα 29 ευρώ) και για την Πειραιώς στα 31 από 34 ευρώ προηγουμένως. Οι συστάσεις για τα δύο ιδρύματα παραμένουν ”buy”.

Mικρή αναπροσαρμογή κάνει και στην τιμή-στόχο της Αγροτικής (από τα 4,5 στα 4 ευρώ), για την οποία όμως αλλάζει και τη σύσταση από ”buy” σε ”neutral”.

Στην ίδια έκθεση ο οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 55 ευρώ (”buy”) και για την Alpha Bank (”buy”) στα 24 ευρώ.

Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι πιθανό να επηρεάσει ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κόσμο, αναφέρει η UBS, η οποία αναφέρει πως προχωρά στο report αυτό προκειμένου να δώσει τροφή για σκέψη εν όψει της Greek Bank’s day που διοργανώνει η ίδια στις 24 Ιανουαρίου.

Κατά την εκτίμησή της, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να αποδώσουν καλά υπό πίεση, μια που τα κέρδη τους ”εμφανίζουν ελαστικότητα και μπορούν να αντέξουν σημαντικά σοκ”. Η ευαισθησία των κερδών σε ένα κακό σενάριο κινείται από το -17% (Εθνική) στο -33% (Αγροτική), αναφέρεται.

Η UBS παραμένει συνολικά θετική έναντι των ελληνικών ιδρυμάτων, τονίζοντας ότι διαθέτουν καλή διοίκηση και προσφέρουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδοφορίας. Το story το οποίο συνοδεύει τα ελληνικά ιδρύματα, κατά τη UBS, είναι ”δομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη ΝΑ. Ευρώπη”. Η περικοπή της τιμής-στόχου σε Eurobank και Πειραιώς αντιστοιχεί στο υψηλότερο κόστος που οι αγορές αποδίδουν τώρα στο equity risk.

Αναλυτικότερα, για τη Eurobank η UBS αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με discount 9,5% έναντι των ελληνικών ανταγωνιστριών και με 20,3% premium έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, παρά το ότι προσφέρει υψηλή ανάπτυξη στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη, ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ισχυρή διοικητική ομάδα και διαθέτει περισσότερα από 1.000 υποκαταστήματα σε έξι χώρες με υψηλή ανάπτυξη.

Για την Πειραιώς επισημαίνεται ότι διαπραγματεύεται με discount 7,6% έναντι των ελληνικών ανταγωνιστριών της και με 22,2% premium έναντι των ευρωπαϊκών, παρά το ότι διαθέτει το υψηλότερο momentum ανάπτυξης, ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ικανοποιητικό δίκτυο καταστημάτων σε έξι διαφορετικές χώρες, ισχυρό χρηματοδοτικό σχέδιο και παράδοση στην επίτευξη των στόχων.

Η UBS αποδίδει την υποαπόδοση των Eurobank και Πειραιώς στην υπερβολική αντίδραση της αγοράς σε ανησυχίες που αφορούν στην έκθεση στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και στις χρηματοδοτήσεις των δύο ιδρυμάτων. Αναφορικά με το τελευταίο θέμα, ο οίκος επισημαίνει πως οι δύο τράπεζες έχουν λόγο δανείων προς καταθέσεις γύρω στο 130%, ενώ και οι δύο εμφανίζουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης δανείων.

Για την Εθνική ο οίκος δεν φείδεται καλών σχολίων αναφέροντας πως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να τοποθετηθεί κανείς στην κλαδική εγχώρια αγορά, επισημαίνοντας πως απολαμβάνει την ισχυρότερη καταθετική βάση στην ελληνική αγορά που έχει ως αποτέλεσμα τον άνετο λόγο δανείων προς κέρδη στο 88%.

Ακόμα, για την Εθνική η UBS αναφέρει πως διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων, σημαντική θέση στην Τουρκία και ισχυρή δυνατότητα παραγωγής κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v