Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗSBC: Ποιες ελληνικές τράπεζες προκρίνει

Συστάσεις ”overweight” για τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Πειραιώς και Eurobank δίνει η HSBC σε έκθεσή της για τις τράπεζες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΗSBC: Ποιες ελληνικές τράπεζες προκρίνει
Συστάσεις ”overweight” για τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Πειραιώς και Eurobank δίνει η HSBC σε έκθεσή της για τις τράπεζες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο οίκος σημειώνει ότι με βάση τα συμπεράσματα σε ημερίδα για τις τράπεζες της ευρύτερης περιφέρειας οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τράπεζες με αμυντικά χαρακτηριστικά, με ισχυρή ρευστότητα και με κεφαλαιακή επάρκεια, με μεγάλη διασπορά κερδών, ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδοφορίας και με σχετικά χαμηλό ρίσκο στις προβλέψεις τους.

Για τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος σημειώνει ότι τα βασικά θέματα που προέκυψαν είναι αφενός μεν η επιδείνωση στη δυναμική της αγοράς καταθέσεων, η χαλάρωση στον ανταγωνισμό αναφορικά με τη χορήγηση δανείων, αφετέρου δε οι ανησυχίες για επιδείνωση στις μακροοικονομικές προοπτικές της νοτιανατολικής Ευρώπης (και ειδικότερα της Ρουμανίας), δεδομένης της έμφασης που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες στην εν λόγω περιφέρεια ως βασική πηγή ανάπτυξης και επίτευξης των στόχων στα business plans.



Προβλέπει ισχυρή μακροοικονομική ανάπτυξη για τη χώρα μας, η οποία όπως τονίζει θα υποστηρίξει τη σημαντική ανάπτυξη του δανεισμού και την ”ανώτερη κερδοφορία για τα ελληνικά ιδρύματα”.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρουμανίας, οι περισσότερες τράπεζες που συμμετείχαν στην ημερίδα σημειώνουν πως πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθεί το σενάριο ανώμαλης προσγείωσης της ρουμανικής οικονομίας. Αναμένεται επιβράδυνση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ από 6% - 7% σε 5% - 6%, όμως τίποτα δραματικό.



Η HSBC διατηρεί επίσης σύσταση ”neutral” για Alpha Bank και Marfin Popular Bank.

Αναλυτικότερα, για την Εθνική, οι κ. Μυλωνάς και Παπαγρηγόρης επισήμαναν ότι τα spreads των καταθέσεων υποχωρούν ραγδαία, πως βραχυπρόθεσμα αναμένεται η πίεση στα περιθώρια να αντισταθμιστεί καθώς και ότι ο λόγος καταθέσεων προς δάνεια θα φτάσει το 100% στο τέλος του 2008. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες στην Ελλάδα, το outlook δείχνει αδυναμία, ενώ αντίθετα είναι αισιόδοξες οι σχετικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Η τράπεζα εξετάζει εξαγορές μικρών ιδρυμάτων (να βρίσκονται στη 10η - 15η θέση) στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Αίγυπτο.

Συγκεχυμένη σε κάποια σημεία χαρακτηρίζεται η εξαγγελθείσα στρατηγική της Marfin Popular Bank, καθώς στον οίκο δεν είναι σαφές αν θα απαιτηθεί τελικά αύξηση κεφαλαίου ή αν το business plan είναι εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη η διαφορά των εκτιμήσεων της MPB και της Τράπεζας Κύπρου, αφού κατά την πρώτη η ανάπτυξη του δανεισμού στην Κύπρο θα αυξηθεί 30%, ενώ κατά την Κύπρου μόνο 20%.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η έκθεση, επικαλούμενη όσα είπαν οι κ. Μάνος και Πουλόπουλος, αναφέρει πως παρατηρήθηκε πολύ ισχυρή ανάπτυξη στις καταθέσεις κατά το δ΄ τρίμηνο, καθώς και ότι η τράπεζα λάνσαρε ορισμένα νέα καταθετικά προϊόντα, η επίδοση των οποίων είναι πολύ ικανοποιητική. Αναφορικά με τις νέες για χρηματοδότηση στο 2008, η HSBC αναφέρει ότι σχεδιάζονται δύο τιτλοποιήσεις τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο ύψους 1 δισ. ευρώ και 1 - 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Υπερβολικά αισιόδοξο χαρακτηρίζει η έκθεση το business plan της Alpha Bank, αναφερόμενη στη σχεδιαζόμενη επέκταση του αριθμού των υποκαταστημάτων και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Η Τράπεζα Κύπρου, που όπως ειπώθηκε θα παρουσιάσει το τριετές business plan της στο τέλος Φεβρουαρίου, εκτιμά ότι τα spreads των δανείων θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά, ενώ στα καταθετικά spreads αναμένεται πίεση. Όπως είπε ο κ. Κυπρή, η τράπεζα αναμένει ότι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις θα κινηθεί σε ποσοστό άνω του 100% στα επόμενα τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v