Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Οι ΗΠΑ έπληξαν τα κέρδη, λένε οι ΑΧΕ (upd)

Για ”αδυναμία” στα αποτελέσματα του Τιτάνα στη χρήση του 2007 κάνουν λόγο οι αναλυτές, οι οποίοι αποδίδουν την εξέλιξη κυρίως στην κάμψη των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, ενώ ορισμένες χρηματιστηριακές προαναγγέλλουν μειώσεις προβλέψεων για την τρέχουσα χρήση.

Τιτάν: Οι ΗΠΑ έπληξαν τα κέρδη, λένε οι ΑΧΕ (upd)
Για ”αδυναμία” στα αποτελέσματα του Τιτάνα στη χρήση του 2007 κάνουν λόγο οι αναλυτές, οι οποίοι αποδίδουν την εξέλιξη κυρίως στην κάμψη των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, ενώ ορισμένες χρηματιστηριακές προαναγγέλλουν μειώσεις προβλέψεων για την τρέχουσα χρήση.

Τα καθαρά κέρδη του Τιτάνα παρουσίασαν υποχώρηση 8% και διαμορφώθηκαν στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου εμφάνισαν κάμψη 7% με τα EBITDA να υποχωρούν κατά 28%.

Τα αποτελέσματα 2007 ήταν αδύναμα, σημειώνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση ”sell”, ενώ επισημαίνει ότι θεωρεί πως η μετοχή θα έπρεπε να διαπραγματεύεται με discount έναντι του ανταγωνισμού, λόγω των χαμηλών προβλέψεων για αύξηση των μεγεθών.

Αδύναμα αλλά αναμενόμενα τα μεγέθη 2007 του Τιτάνα, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση ”neutral” με τιμή-στόχο στα 31 ευρώ.

Ο οίκος σημειώνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον με Ρ/Ε 11,2 με βάση τις εκτιμήσεις 2008 ενώ ο ανταγωνισμός έχει Ρ/Ε 9-10. Ταυτόχρονα, ο κλάδος αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους του 15% τη στιγμή που η Citi δεν βλέπει ανάπτυξη για τον Τιτάνα το 2008.

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του Τιτάνα η Marfin Analysis, καθώς, όπως επισημαίνει, οι κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται βρίσκονται σε καθοδικό κύκλο. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη της εταιρίας παραμένουν ισχυρά δεδομένης της έκθεσής της σε καλής ποιότητας αγορές, της πεπειραμένης διοίκησής της και του ισχυρού ισολογισμού.

Το πιθανότερο, όπως υποστηρίζει η Marfin, είναι να προχωρήσει σε καθοδική αναπροσαρμογή των προσδοκιών της για το 2008, καθώς ανησυχεί για την κερδοφορία στο τρέχον περιβάλλον του αυξανόμενου κόστους, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επιπτώσεις από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεών της και αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της εταιρίας και η Εθνική - Π&Κ, επισημαίνοντας ως λόγους την έντονη κάμψη στην αγορά κατοικιών της Φλόριντας και τη σημαντική μείωση των πωλήσεων προϊόντων υψηλού περιθωρίου κέρδους. Η χρηματιστηριακή προαναγγέλλει μείωση των εκτιμήσεών της για το 2008 καθώς και της τιμής-στόχου που τώρα είναι στα 33,4 ευρώ. Η σύσταση είναι ”equalweight”.

Συνολικά αδύναμα κρίνει τα αποτελέσματα και η HSBC, θεωρώντας το 2008 ένα ακόμη έτος προκλήσεων για την κερδοφορία της εταιρίας. Η ορατότητα για την ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ παραμένει περιορισμένη, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Την πτώση στην αγορά των ΗΠΑ και τις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς ”κατηγορεί” και η Alpha Finance για τα αδύναμα αποτελέσματα. Τα αυξανόμενα κόστη, το αποτέλεσμα από τη διακοπή της εξόρυξης σε κάποιες περιοχές του Lake Belt αλλά και η περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου είναι επίσης παράγοντες που κατά την Alpha Finance επηρέασαν τα αποτελέσματα του ομίλου.

Τα μεγέθη του Τιτάνα ήταν κατώτερα τόσο των δικών μας προσδοκιών όσο και αυτών της αγοράς, αναφέρει η Proton Bank, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές της αγοράς στις ΗΠΑ παραμένουν αρνητικές και προαναγγέλλοντας καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της γι’ αυτόν και για τον επόμενο χρόνο. Η απόφαση για το Lake Belt είναι ο επόμενος καταλύτης, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v