Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλοκαιρινή… «κινητικότητα» στις μετοχές Πληροφορικής

Πώς ερμηνεύεται η αυξημένη «κινητικότητα» που παρατηρήθηκε στο ταμπλό του ΧΑ σε αρκετές εταιρείες Πληροφορικής, κατά τους θερινούς μήνες. Οι φετινές προοπτικές των εισηγμένων ομίλων του κλάδου. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Καλοκαιρινή… «κινητικότητα» στις μετοχές Πληροφορικής

Περιορισμένη τόνωση του -οριακού μέχρι πρότινος- επενδυτικού ενδιαφέροντος παρατηρήθηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο στον χώρο της Πληροφορικής, καθώς οι περισσότερες μετοχές του κλάδου κατέγραψαν άνοδο τιμών (μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του Γενικού Δείκτη του ΧΑ) και αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο ο Γενικός Δείκτης κέρδισε μόλις 4,3%, οι εταιρείες του κλάδου εμφάνισαν κατά μέσο όρο πολλαπλάσια απόδοση.

Επίσης, κατά την ίδια χρονική περίοδο παρατηρήθηκε αύξηση στην αξία των συναλλαγών σε σχέση με τη μέση επίδοση των τριών προηγούμενων τριμήνων (η συνολική αξία συναλλαγών του τριμήνου αντιστοιχεί στο 44% της συνολικής αξίας συναλλαγών του τελευταίου δωδεκαμήνου).

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι σημαντικές αυτές διακυμάνσεις στις τιμές είναι συχνά αποτέλεσμα της πολύ περιορισμένης εμπορευσιμότητας των τίτλων και της ιδιαίτερα χαμηλής διασποράς τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τόσες άλλες περιφερειακές μετοχές στο ΧΑ. Έτσι, κάθε φορά που παρατηρούνται κάποιες απόπειρες στροφής προς τα «μικρά χαρτιά», το ποσοστό ανόδου μπορεί να είναι σημαντικό. Άλλωστε, σε ορισμένους τίτλους, η μεταβολή των τιμών έγινε με ασήμαντους όγκους συναλλαγών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει παραδοσιακά μια δυσκολία της χρηματιστηριακής αγοράς να αποτιμά «σωστά» εταιρείες Πληροφορικής, μέσα από τους γνωστούς επενδυτικούς δείκτες (π.χ. P/E, P/BV, P/EBITDA).

«Η χρηματιστηριακή αγορά δυσκολεύεται να αποτιμήσει την αξία που έχει προσδώσει σε μια εταιρεία το ερευνητικό της έργο, καθώς δεν μπορεί να εκτιμήσει ούτε το φάσμα των νέων εφαρμογών, ούτε την προστιθέμενη αξία που μπορεί -κάτω από προϋποθέσεις- να προκύψει από αυτές. Έτσι, π.χ., αισθανόμαστε έκπληξη όταν ένας πολυεθνικός κολοσσός εξαγοράζει μια πολύ μικρή ελληνική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε εταιρεία θα πρέπει να εξετάζεται χρηματιστηριακά αυτοτελώς, με βάση την παρούσα κατάσταση και τις διαφαινόμενες προοπτικές της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η φετινή πορεία των εταιρειών

Παρά το γεγονός ότι η ανομβρία των δημόσιων έργων συνεχίζεται, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες Πληροφορικής θα καταφέρουν το 2017 να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Κάποιες εξ αυτών κερδίζουν μερίδια στην εσωτερική αγορά και οι περισσότερες ενισχύουν τις θέσεις τους στο εξωτερικό.

Έτσι, πέρα από τις αυξημένες φέτος εργασίες της Unisystems (θυγατρική της Quest Holdings) στο εξωτερικό (θα αποτελέσουν περίπου το 35% του συνολικού της τζίρου), φέτος έχουμε:

α) Την εξαγορά της γαλλικής Login από την Profile.

β) Την ίδρυση θυγατρικής στην Ιορδανία από τη Space Hellas και την απόκτηση συμμετοχής στη βελγική Web IQ.

γ) Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τις προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης που καταβάλλει η MLS.

δ) Την ίδρυση της Q&R USA και την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Q&R με θέμα «αγορά, πώληση, ίδρυση και επέκταση εργασιών».

ε) Τη συνεχιζόμενη διψήφια ποσοστιαία άνοδο του κύκλου εργασιών που σημειώνει σε Ελλάδα και εξωτερικό η Entersoft.

στ) Την περαιτέρω επέκταση της Epsilon Net στον χώρο της εκπαίδευσης με τη δημιουργία κολεγίου.

Επιπλέον, οφέλη αναμένει ο κλάδος της Πληροφορικής από τη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και από την απορρόφηση των έργων του ΚΠΣ, ορισμένα εκ των οποίων αναμένεται να λογιστικοποιηθούν μέσα στο 2018.

ΥΓ1: Στη Space Hellas, την πώληση του ποσοστού του κ. Π. Δροσινού σε ομάδα επενδυτών ακολούθησε ένα απίθανο ράλι της τιμής της, με αποτέλεσμα το +64% που κατέγραψε ο τίτλος στο καταγραφόμενο τρίμηνο.

ΥΓ2: Στην Quest Holdings, το μετοχικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στο πώς θα υποδεχόταν η αγορά την αποσχισθείσα BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (squeeze out). Επίσης, οι βασικοί μέτοχοι της ΚΟΥΕΣ αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιορισμένο ποσοστό της θέσης τους, προκειμένου να επιτευχθεί η ελάχιστη απαιτούμενη διασπορά (free float) στην ΜΠΡΙΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v