Ποια είναι τα νέα τεχνικά δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά στο ξεκίνημα το χρηματιστήριο. Αρνητική εξέλιξη η αυτονόμηση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ποια επίπεδα πρέπει να «ανακαταληφθούν», ώστε να διατηρηθεί ο ανοδικός βηματισμός. Η εικόνα για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ποια είναι τα νέα τεχνικά δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Αφού η κατάσταση επιφυλακής και το ευνοϊκό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν αφύπνισαν τους αγοραστές, νομοτελειακά ήρθε το sell off στις τραπεζικές μετοχές με τη «βοήθεια» και της σημερινής τριπλής λήξης των παραγώγων.

Οι ανησυχίες για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, καθώς το ΔΝΤ συνεχίζει να θέτει το θέμα του AQR μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά ενισχύονται και τελικά το σενάριο της βύθισης προς τις 900/920 μονάδες επήλθε με αυξημένη ταχύτητα.

Το «καμπανάκι» από τα μειωμένα έσοδα του προϋπολογισμού, έστω και λόγω αυξημένων επιστροφών και ελλείψει πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, είναι ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο για την πορεία της αγοράς.

Δυστυχώς, για να ξεκαθαρίσουν τα δύο παραπάνω μέτωπα θα απαιτηθεί χρόνος, αφού για το μεν ζήτημα του AQR η επιστροφή των δανειστών και η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα το κρίνει, ενώ για το θέμα των εσόδων, η επόμενη ανακοίνωση στα μέσα Οκτωβρίου αποκτά χαρακτηριστικά ορόσημου για τα έσοδα.

Η υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα των 790 μονάδων με τέτοια ταχύτητα δεν αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη για τους αγοραστές και τα μαζικά stop loss στις long θέσεις στα παράγωγα μπορεί να έχουν και συνέχεια μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση, αν και το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων ρολαρίστηκαν. Η αρνητική αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς, ενώ οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τις εγχώριες αξίες, ενώ είναι ορατό πλέον ότι η εγχώρια αγορά πάσχει από θετικές ειδήσεις και καταλύτες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πλέον η αγορά, για να θεωρήσουμε ότι εξακολουθεί να διατηρεί τον ανοδικό βηματισμό της και ότι η διόρθωση ολοκληρώθηκε, θα πρέπει στο εβδομαδιαίο κλείσιμό της, η στήριξη των 800/810 μονάδων να επιστρέψει άμεσα στα χέρια των αγοραστών, δηλαδή απαιτείται άνοδος της τάξεως του 2,5%, σενάριο που δεν είναι καθόλου εύκολο. Διαφορετικά δεν θα αντέξει η μικρή στήριξη στις 790 μονάδες που ήρθε άμεσα στο προσκήνιο, πριν το ουσιαστικό επίπεδο στήριξης που είναι η περιοχή των 765 μονάδων, με μικρή ενδιάμεση περιοχή τις 777 μονάδες.

Για τον τραπεζικό κλάδο, για να διατηρηθεί σε ισχύ το θετικό σενάριο, θα πρέπει οι αγοραστές να φέρουν στο προσκήνιο άμεσα τις 960 μονάδες, αν και η άμεση διάσπαση της περιοχής των 920 μονάδων με τόσο εμφατικό τρόπο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ο δείκτης, για να βελτιώσει την εικόνα του, θα πρέπει να κινηθεί στο εβδομαδιαίο αρκετά υψηλά, περίπου 5,5% υψηλότερα, για αντιστρέψει την εικόνα. Η επόμενη περιοχή με τεχνική σημασία είναι οι 888 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Η Αlpha Bank έχασε πολύ εμφατικά τη ζώνη γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,97-2,01 ευρώ) και πλέον τα διαγράμματα είναι bearish με μικρή στήριξη στο 1,84 ευρώ. Η τιμή του 1,76 ευρώ είναι κομβικής σημασίας για τη μετοχή μακροπρόθεσμα. Τα επίπεδα αντίστασης πλέον πολλαπλά, με τη ζώνη των 1,97-2,01 ευρώ σε πρώτο φόντο και έπειτα τα 2,02-2,08 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, το stop ήταν στα επίπεδα του 0,319 ευρώ, το οποίο κυριολεκτικά το «διέλυσε» στη χθεσινή συνεδρίαση. Η υποχώρηση κάτω από το 0,30 ευρώ και την τιμή της τελευταίας αύξησης θα σηματοδοτήσει προβλήματα μεγαλύτερης διάρκειας και σημασίας για την αγορά συνολικότερα. Από την άλλη πλευρά, επανακατοχύρωση του 0,335-0,34 ευρώ θα φέρει μια πρόσκαιρη ηρεμία στη μετοχή αλλά και την αγορά.

Στη Eurobank, το stop ήταν στο 0,803 ευρώ και αν δεν υπήρχαν οι αγορές ελέω της εισόδου στον δείκτη Stoxx Eastern Europe 50, μπορεί η εικόνα της μετοχής να ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Χαμηλότερα η στήριξη πλέον τοποθετείται στο 0,758 ευρώ, ωστόσο η καλύτερη συμπεριφορά της δίνει πόντους για προσπάθεια επαναφοράς πάνω από το 0,803 άμεσα και κίνηση προς τα επίπεδα του 0,83 ευρώ.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η άμεση διάσπαση της βραχυπρόθεσμης στήριξης στα 4,35 ευρώ και η παραμονή χαμηλότερα δεν ήταν ευνοϊκό στοιχείο για τη μετοχή ενώ έχασε και το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ. Χαμηλότερα είναι τα 3,88 ευρώ ενώ για θετικότερες σκέψεις απαιτείται κίνηση πάνω από τα 4,15 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v