Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Πιστωτικά θετική η πώληση των δανείων από Eurobank

Η Moody’s περιμένει η τιμολόγηση της συγκεκριμένης συναλλαγής να θέτει ένα πλαίσιο τιμής για ανάλογες κινήσεις άλλων τραπεζών. Εκτιμά ότι η τράπεζα θα πιάσει τον στόχο για το 2017.

Moody’s: Πιστωτικά θετική η πώληση των δανείων από Eurobank

Ως πιστωτικά θετική κρίνει ο οίκος αξιολόγησης την πώληση του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Eurobank.

Όπως σημειώνει, η κίνηση αυτή μειώνει κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ τα εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και βοηθά την τράπεζα να καλύψει τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2017. Επιπρόσθετα, σημειώνει, η συναλλαγή προσφέρει την πιθανότητα στην τράπεζα να κερδίσει έσοδα από προμήθειες από τη διαχείριση μέσω της θυγατρικής της, ενώ δεν έχει επίπτωση στο εισόδημα και το κεφάλαιό της.

Όπως σημειώνει η Moody’s, είναι η πρώτη πώληση αυτού του είδους στην Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για τις άλλες τράπεζες. Τονίζεται ότι μόνο τα 620 εκατ. ευρώ είναι στον ισολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη διαγραφεί.

Αν και η πώληση γίνεται περίπου στο 3% της αξίας, η συναλλαγή δεν επηρεάζει αρνητικά την τράπεζα, καθώς τα 620 εκατ. ευρώ που ήταν στον ισολογισμό έχουν ήδη υψηλές προβλέψεις.

Η Moody’s περιμένει η τιμολόγηση της συγκεκριμένης συναλλαγής να θέτει ένα πλαίσιο τιμής για ανάλογες κινήσεις άλλων τραπεζών.

Παράλληλα, τονίζει ότι με την κίνηση αυτή η Eurobank πετυχαίνει το 30% του στόχου μείωσης των NPEs του 2017 και έτσι θα είναι εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί με τον SSM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v