Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΧ: Ποιες μετοχές και ομόλογα επιλέγουν από το ΧΑ

Οι μετοχές και τα ομόλογα από το ταμπλό του ΧΑ που έχουν επιλέξει οι διαχειριστές των δύο εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών. Κάτω από τα 15 εκατ. το συνολικό χαρτοφυλάκιο του κλάδου.

ΑΕΕΧ: Ποιες μετοχές και ομόλογα επιλέγουν από το ΧΑ

Σε αντίθεση με τις «παλιές καλές εποχές» όπου οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου ξεπερνούσαν τις είκοσι και άλλες τόσες προετοίμαζαν την είσοδό τους στο ΧΑ, σήμερα ο αριθμός των ΑΕΕΧ είναι μόλις δύο και το αθροιστικό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται υπολείπεται των 15 εκατ. ευρώ.

Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο επίσης, είναι και το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια οι μετοχές του κλάδου έναντι της εσωτερικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το ύψος αυτού του discount είτε θα εξαλειφθεί, είτε έστω θα περιοριστεί σε κάποια μελλοντική στιγμή, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τους μετόχους τους.

Alpha Trust Ανδρομέδα: Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι εστιασμένο σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία και κυρίως σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Από το σύνολο του ενεργητικού στις 31/12/2017 (11,66 εκατ. ευρώ), σε μετοχές εσωτερικού ήταν τοποθετημένο το 90,5%, σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου το 5%, σε καταθέσεις εσωτερικού το 2,4% και σε καταθέσεις εξωτερικού το υπόλοιπο 2,2%.

Το μετοχικό χαρτοφυλάκιο είναι κατανεμημένο σε μεγάλο αριθμό μετοχών, με σαφώς περιορισμένη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου (μόλις το 5,6% του εγχώριου μετοχικού χαρτοφυλακίου) και με αξιοσημείωτες μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε εταιρείες όλων των κεφαλαιοποιήσεων που έχουν επιλεγεί με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία τους.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις αφορούν τις εταιρείες: Quest Συμμετοχών (1,17 εκατ. ευρώ) Πλαστικά Θράκης (1,14 εκατ. ευρώ), ΤΙΤΑΝ κοινή και προνομιούχο (722 χιλ.), Μυτιληναίος (548 χιλ.), Αεροπορία Αιγαίου (545 χιλ.), (ΟΤΕ (532 χιλ.), ΟΠΑΠ (477 χιλ.), Motor Oil (469 χιλ.), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (360 χιλ.), Sarantis (354 χιλ.), Cenergy (353 χιλ.), READS (338 χιλ.), Πλαίσιο (303 χιλ.), Fourlis (299 χιλ.), ΕΛΤΕΧ Άνεμος (286 χιλ.) και Π. Πετρόπουλος (275 χιλ.).

Επίσης υπήρχαν και μικρότερες θέσεις σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Inform Λύκος, Κερέλιας, Κρητών Άρτος, Folli-Follie Group, Autohellas, Grivalia, ΥΓΕΙΑ, Entersoft, ΙΑΣΩ και BriQ Properties.

Αιολική ΑΕΕΧ: To συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας της 31ης Δεκεμβρίου του 2017 υποχώρησε μόλις 1,6 εκατ. ευρώ μετά την περυσινή πολύ μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου.

Αν κάποιος πρέπει να περιγράψει την αλλαγή στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου θα αναφερόταν σε στροφή από τα διεθνή στα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία και από τους τίτλους σταθερού εισοδήματος στις μετοχές.

Ειδικότερα, σε ελληνικές μετοχές ήταν τοποθετημένο το 40,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου, σε ομόλογα ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το 13,8%, σε διαθέσιμα εσωτερικού το 3,4% και στο εξωτερικό (κυρίως καταθέσεις) το 42,3%.

Κατά σειρά επενδεδυμένου ποσού, οι μετοχικές επιλογές αφορούσαν τις εισηγμένες εταιρείες ΤITAN, Motor Oil, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ και Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v