Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιμέτωπος με τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ορατός ο στόχος των υψηλών δωδεκαμήνου για τον ΓΔ, με τον τραπεζικό δείκτη «μπροστάρη» στην άνοδο. Γιατί το θετικό κλίμα διατηρείται και πώς το short covering μπορεί να ενισχύσει το ανοδικό momentum. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν.

ΧΑ: Αντιμέτωπος με τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με απόδοση 28% τον τελευταίο μήνα και 10% το 2018, ο τραπεζικός δείκτης οδηγεί με ασφάλεια και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, λίγο πριν τις 860 μονάδες, που αποτελεί το υψηλό δωδεκαμήνου και προφανή στόχο των αγοραστών.

Οι τίτλοι των Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Viohalco, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι οι πλέον ωφελημένοι από τις αρχές του νέους έτους, ενώ και από τη μεσαία, MIG, Ελλάκτωρ, AS Company, Cenergy και Ιντρακόμ κινούνται με διψήφια ποσοστά.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την κατηφορική πορεία των τελευταίων ημερών του γερμανικού DAX, δεν υπολογίζει τίποτα, ενώ οι εισροές στο αμερικανικό ETF GREK φαίνεται να αποτελούν τα καύσιμα των τελευταίων συνεδριάσεων. Ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση, οι πολύ αυξημένοι όγκοι συναλλαγών στην αγορά παραγώγων μπορεί να υποκρύπτουν και την αρχή του short covering.

Για την τεχνική εικόνα -παρότι συνεχίζει να δείχνει «υπεραγορασμένη», στοιχείο που αποτελεί χαρακτηριστικό των ισχυρών bull markets-, το ερώτημα πλέον είναι αν θα συνεχίσει προς τις 860 μονάδες αδιόρθωτη ή θα υπάρξει μια μικρή ανάσα αποφόρτισης των δεικτών. Οι επόμενες τιμές με σημασία για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 860 μονάδες, μετά και την ανακατάληψη των 845 μονάδων. Το κοντινό stop στις 836-842 μονάδες είναι πολύ πιθανό να λήξει και την όποια προσπάθεια πτώσης, πριν την ανοδική συνέχεια, ενώ και οι 825 μονάδες είναι καλό επίπεδο για τους αγοραστές.

Χαμηλότερα και σε αυτή τη συγκυρία, η ισχυρή ζώνη ασφαλείας των 798-810 μονάδων δείχνει πολύ δυνατή να απορροφήσει κάθε προσπάθεια των πωλητών, ειδικά με τις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων σε αυτά τα επίπεδα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η μέχρι πρότινος αδυναμία του δείκτη των τραπεζών να κινηθεί υψηλότερα από τις 930 μονάδες είναι παρελθόν και η κίνηση στα όρια των 965 μονάδων αποτελεί πολύ θετική ένδειξη για τις μετοχές του κλάδου.

Συνολικά, το καλύτερο σενάριο για την αγορά είναι ο δείκτης των τραπεζών να κινηθεί σε νέα υψηλότερα επίπεδα, συμπαρασύροντας μαζί του και τον Γενικό Δείκτη.

Η ανοδική διάσπαση της ζώνης των 930-950 μονάδων έγινε γρήγορα και με όγκο, οπότε ο δείκτης βλέπει υψηλότερα προς το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων. Τελικός στόχος, υπό συνθήκες, μπορεί να είναι τα υψηλά των 1.146 μονάδων του Ιουλίου. Η βάση για την όποια διόρθωση έχει ανέλθει πλέον στις 900 μονάδες, περίπου 6,5% χαμηλότερα, ενώ και η περιοχή των 840 μονάδων είναι πολύ ισχυρά προπύργια των αγοραστών.

Με τέτοιο κλίμα στην αγορά πάντως, σημασία δεν έχουν οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις αλλά η τάση, που είναι πολύ ισχυρή. Από την άλλη πλευρά βέβαια, από το «λιώσιμο» των τιμών των τραπεζικών μετοχών μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου έως και σήμερα, δεν έχουν επιλυθεί πολλά από τα προβλήματα των τραπεζικών μετοχών, οπότε το volatility μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί την πιο καθαρή τεχνική εικόνα μεταξύ των τριών βασικών δεικτών. Μετά την επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.060 μονάδες, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου ενώ και η ανοδική κίνηση διέσπασε και την αντίσταση των 2.130 μονάδων.

Επόμενος ανοδικός στόχος οι 2.190 μονάδες, πριν τα υψηλά των 2.230 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v