Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Με 20% «έτρεξαν» τα κέρδη του 2017

Η εικόνα των μέχρι τώρα δημοσιευθέντων ετήσιων αποτελεσμάτων. Πού αποδίδουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές τις βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Με 20% «έτρεξαν» τα κέρδη του 2017

Αξιοσημείωτη βελτίωση παρατηρείται στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει (μέχρι Παρασκευή βράδυ) 105 εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τραπεζών και των ΑΕΕΧ.

Συγκεκριμένα, σε αθροιστική βάση, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών αυτών αυξήθηκε κατά 11,7%, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 7% και τα καθαρά κέρδη κατά 19,6%.

Από τις εταιρείες αυτές: Οι 71 βελτίωσαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (αύξησαν κέρδη, ή μείωσαν ζημίες) και οι 34 την επιδείνωσαν (μείωσαν κέρδη, ή αύξησαν ζημίες).

Επίσης, από τις εταιρείες αυτές οι 73 εμφάνισαν κερδοφόρο αποτέλεσμα και οι 32 ζημιογόνο.

Έως και τη Δευτέρα το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους και οι υπόλοιπες εισηγμένες, χωρίς όμως να αναμένεται ότι θα διαφοροποιηθούν σημαντικά τα ποσοστά βελτίωσης των συνολικών επιδόσεων.

Όσο και αν ένα τμήμα των βελτιωμένων επιδόσεων οφείλεται σε συγκυριακούς ή έκτακτους παράγοντες, είναι εμφανές ότι κατά τα τελευταία χρόνια η αθροιστική κερδοφορία των εισηγμένων βαίνει αύξουσα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος των εταιρικών κερδών μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες όπως:

• Οι βελτιωμένες επιδόσεις πολλών εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό, λόγω και του θετικότερου κλίματος που επικράτησε το 2017 στο εξωτερικό.

• Η -περιορισμένη έστω- οικονομική μεγέθυνση που έλαβε χώρα το 2017 (πχ ΑΕΠ +1,4%, αυξημένες πωλήσεων αυτοκινήτων, άνοδος εσόδων από τουρισμό, μικρή ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις).

• Η ικανότητα ορισμένων Ομίλων να κερδίζουν μερίδια στην εσωτερική αγορά, εκμεταλλευόμενες τις «ευκαιρίες της κρίσης».

• Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που υλοποιούν αρκετοί Όμιλοι, ενίοτε και με τη συμβολή των τραπεζών (πχ κεφαλαιοποιήσεις χρεών, κουρέματα τόκων).

• Η άνοδος της εύλογης αξίας των εμπορικών ακινήτων, που επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα των εταιρειών real estate.

• Τα υψηλά περιθώρια διύλισης στον κυκλικό κλάδο των πετρελαιοειδών, ιδίως κατά το πρώτο εννεάμηνο της χρήσης.

• Η απουσία κάποιων μεγάλων έκτακτων ζημιών (πχ υπόθεση Μαρινόπουλος) και απομειώσεων μέσα στην περυσινή χρονιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v