Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧA: Οι δεύτερες «αναγνώσεις» του DSA κρίνουν τον Αύγουστο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Κρίσιμη για την τάση η υπέρβαση των 765 μονάδων και ενδεχόμενα πονταρίσματα στις τραπεζικές μετοχές μετά και τον «χρησμό» του ΔΝΤ. Γιατί ο FT 25 υπεραποδίδει. Στηρίξεις και αντιστάσεις.

ΧA: Οι δεύτερες «αναγνώσεις» του DSA κρίνουν τον Αύγουστο

Οι συνεδριάσεις των 10 εκατ. ευρώ συνεχίζονται και το report του ΔΝΤ δεν προκάλεσε καμία αφύπνιση, όπως κάποιοι συμμετέχοντες στην αγορά προσδοκούσαν. Παράλληλα, οι τιμές των ομολόγων δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται, με τις αποδόσεις να «τσιμπάνε» ελαφρώς σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι μήνας ισχνών συναλλαγών και υψηλής μεταβλητότητας. Την τελευταία 20ετία, η εποχικότητα του μήνα είναι έντονα αρνητική, η υψηλότερη όλου τους έτους. Η μέση πτώση είναι -2,4% ενώ η καλύτερη επίδοση έγινε το 1999 με +19,8% και η χειρότερη το 2011 με -23,9%.

Η αγορά δεν επηρεάστηκε από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει η ίδια αδιαφορία σε όλη τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, η απόσυρση του αρνητικού «μαξιλαριού» των 10 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση και η πολύ πιο ήπια προσέγγιση σε σειρά ζητημάτων ενδεχομένως να επιφέρει αλλαγές και στην προσέγγιση του κλάδου. Από την άλλη, εν μέσω θερινών διακοπών, οι ξένοι διαχειριστές δύσκολα θα κυνηγήσουν τιμές ή θα αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Η χθεσινή ανατροπή στις δημοπρασίες δείχνει πόσο ρηχή είναι η αγορά και πλέον μοναδική σημασία έχει το άνοιγμα και το τελικό κλείσιμο. Για να παραμείνει στο προσκήνιο το θετικό σενάριο, οι αγοραστές πρέπει να διασπάσουν την περιοχή των 765 μονάδων αρχικά και να τη διατηρήσουν ως στήριξη. Μέχρι τώρα, η ανοδική κίνηση δεν το έχει κατορθώσει. Η εικόνα βελτιώνεται αρκετά με κίνηση πάνω από τις 785-792 μονάδες, που ήταν και το τοπικό υψηλό μετά τη συμφωνία του Eurogroup, αλλά και ο απλός κινητός μέσος όρος των 250 ημερών. Στον αντίποδα, η στήριξη διατηρείται στις 735-740 μονάδες και παρακάτω στις 700 μονάδες, που είναι τα χαμηλά δωδεκαμήνου τον Νοέμβριο του 2017. Για τους γρήγορους, το χθεσινό χαμηλό των 755 μονάδων μπορεί να αποτελέσει το stop.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση στις 865-870 μονάδες. Η τροχιά για να αλλάξει σε ανοδική απαιτεί διάσπαση των 930-935 μονάδων. Στον αντίποδα, η στήριξη είναι στις 810 μονάδες και στις 780 μονάδες.

Στην Αlpha Βank, στο ανοδικό σενάριο, το ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 2 ευρώ ενώ οι στηρίξεις παραμένουν στο 1,85 ευρώ και στο 1,78 ευρώ. Στην ΕΤΕ, η διατήρηση του επιπέδου του 0,27 ευρώ είναι το ζητούμενο και η αντίσταση στο 0,30 ευρώ θα κρίνει την πορεία. Στη Eurobank, η ζώνη στήριξης στα 0,78-0,83 ευρώ είναι ισχυρή, με το 1 ευρώ να είναι η βασική αντίσταση-στόχος στην ανοδική κίνηση. Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει κάτω από τη ζώνη των 3 ευρώ και η στήριξη είναι στην περιοχή των 2,49 ευρώ και 2,28 ευρώ. Πριν τα 3 ευρώ, η αντίσταση είναι στα 2,80 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πορεία είναι σαφώς καλύτερη από τον Γενικό Δείκτη φέτος και σε αυτό βοηθάει ο τίτλος της Coca Cola HBC. Θετικό είναι το γεγονός ότι αναρριχήθηκε πάνω από την περιοχή των 2.000 μονάδων και προσπαθεί να τις διατηρήσει. Η ανοδική κίνηση ως τις 2.055-2.070 μονάδες είναι εφικτή ενώ πάνω από αυτό το επίπεδο, το θετικό κλίμα στην αγορά επιστρέφει. Χαμηλότερα, το επίπεδο των 1.950 μονάδων και οι 1.910-1.920 μονάδες αποτελούν το stop και στους τελευταίους αισιόδοξους.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v