Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ «ανακαλύπτει» τα small caps

Tην επόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται το συνέδριο που διοργανώνει το ΧΑ για τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Η υπεραπόδοση στο ταμπλό και η ανάγκη ανάδειξης πρόσθετων επενδυτικών επιλογών. Αναλυτικός πίνακας.

Το ΧΑ «ανακαλύπτει» τα small caps

Με ενδιαφέρον αναμένεται το συνέδριο εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που οργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

Στόχος των διοργανωτών είναι να φέρουν πιο κοντά στην επενδυτική κοινότητα εισηγμένες εταιρείες που ανήκουν μεν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, πλην όμως επιτυγχάνουν κερδοφόρο πορεία και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να έχουν ένα ακόμη πιο υποσχόμενο μέλλον.

Η διεξαγωγή του συνεδρίου γίνεται σε μια περίοδο όπου οι τίτλοι της χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχουν επιδείξει στο ταμπλό του ΧΑ μια σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από αυτή του Γενικού Δείκτη (και πόσο μάλλον των τραπεζών), ή ακόμη και σε σχέση με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ο δείκτης των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι ο μόνος που καταγράφει κέρδη από την αρχή του έτους (+7,3%), αλλά και ο μόνος που παρουσιάζει εμφατική άνοδο κατά την τελευταία πενταετία (+37,8%). Στις αποδόσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται και οι όποιες ενδιάμεσες χρηματικές διανομές των εταιρειών αυτών προς τους μετόχους τους.

Επιπλέον, γίνεται φανερό πως υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου των μικρότερων εταιρειών στα δρώμενα του ΧΑ, καθώς κατά τα τελευταία χρόνια ο συνολικός αριθμός τίτλων έχει μειωθεί δραστικά, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στο ορατό μέλλον.

Η μείωση του αριθμού των εταιρειών οφείλεται:

α) Στις εταιρείες που τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης εξαιτίας των σοβαρών τους οικονομικών προβλημάτων (τάση που αναμένεται να συνεχιστεί), με χαρακτηριστικότερο τελευταίο παράδειγμα τον Όμιλο των Folli Follie.

β) Σε μετοχές που αποχώρησαν κατόπιν δημόσιων προτάσεων (π.χ. Κορρές, Μάρμαρα Κυριακίδη, Γαλαξίδι, ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ το 2019 αναμένονται σχετικές εξελίξεις τουλάχιστον σε Νηρέα και Ιχθυοτροφεία Σελόντα), ή μετά από αιτήσεις των μετόχων τους (π.χ. Envitec, ενώ επίκειται και η περίπτωση των Μινωικών Γραμμών).

γ) Στον πολύ περιορισμένο αριθμό νέων εισαγωγών στο ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια (CNL Capital, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, International-Intercontinental ΑΕΕΑΠ).

Αναμφίβολα θα τεθούν στο συνέδριο και τα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που τοποθετούνται σε τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα η πολύ περιορισμένη εμπορευσιμότητα, ο κίνδυνος των δημοσίων προτάσεων και ενίοτε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό του συνεδρίου αποτελεί και η παρουσίαση ισχυρών εταιρειών από τον χώρο της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ, όπου ζητούμενο αποτελεί η σταδιακή μετάταξη αρκετών ομίλων στην Κύρια Αγορά μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Το συγκεκριμένο συνέδριο περιλαμβάνει σειρά ομιλιών αλλά και παρουσιάσεις εισηγμένων εταιρειών όπως των Π. Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, Paperpack, MLS, Epsilon Net, Alpha Trust, Μύλοι Λούλη, Performance Technologies, CNL Capital, Entersoft, Foodlink, International-Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Δρομέας και Profile Software.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v