Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το φράγμα των 650 μονάδων και η παράμετρος MSCI

Στηρίξεις και αντιστάσεις στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Η κίνηση εντός στενού εύρους και οι προϋποθέσεις για τη διάσπασή του. Με το βλέμμα στην αναθεώρηση των δεικτών του MSCI οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΧΑ: Το φράγμα των 650 μονάδων και η παράμετρος MSCI

Σε διαδικασία προσπάθειας να συγχρονιστεί με τις ξένες αγορές βρίσκονται οι εγχώριες αξίες στο Χ.Α., αν και το ενδιαφέρον ακόμα παραμένει περιορισμένο. Στις επόμενες συνεδριάσεις, οι αναδιαρθρώσεις του MSCI θα έρθουν στο προσκήνιο, με τις τράπεζες να είναι στο επίκεντρο των αλλαγών. Με το κλίμα στις μετοχές των ΗΠΑ να έχει βελτιωθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά προσπαθεί να συγχρονιστεί με το εξωτερικό είναι σημαντικό.

Από την άλλη, και στη χθεσινή (7/11) συνεδρίαση, η αντίδραση δεν μπόρεσε να υπερβεί τις 650 μονάδες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ανοδική κίνηση που πραγματοποιείται. Ως αγορά καθοδηγούμενη αποκλειστικά από τις εισροές και τις εκροές, οι πιθανές αλλαγές του MSCI θα επανακαθορίσουν σε ξένους παθητικούς και ενεργητικούς διαχειριστές τα χαρτοφυλάκιά τους.

Τεχνικά, ο βασικός δείκτης παραμένει ανάμεσα στη ζώνη των 600-660 μονάδων και η διάσπαση μίας από τις δύο άκρες θα φέρει και ισχυρές αναταράξεις. Η αδυναμία ωστόσο για ακόμα μία φορά να ξεφύγει πάνω από τις 650 μονάδες δεν είναι θετικό στοιχείο για την αγορά.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Το αντίστοιχο trading range του δείκτη των τραπεζών είναι οι 450-550 μονάδες και στη χθεσινή συνεδρίαση για ακόμα μια φορά οι μετοχές των τραπεζών αρνήθηκαν την ανοδική διαφυγή από αυτό το επίπεδο τιμών.

Όσο ο διπλός πάτος στις 450 μονάδες κρατάει τους πωλητές, είναι πιθανή η ανοδική συνέχεια, ωστόσο θα πρέπει σύντομα οι 550 μονάδες να διασπαστούν ανοδικά, διαφορετικά ο δείκτης θα κινηθεί προς τα ιστορικά χαμηλά στις 359 μονάδες ή και χαμηλότερα.

Στην ΕΤΕ, η ζώνη του 1,56-1,60 ευρώ αποτελεί πλέον πολύ ισχυρή αντίσταση και είναι η περιοχή που θα πρέπει να διασπαστεί για να αλλάξει ελαφρώς πορεία και ο δείκτης. Η επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 1,50 ευρώ θα είναι θετική εξέλιξη, ενώ παρακάτω η σημαντική στήριξη είναι στα 1,30-1,35 ευρώ.

Η Αlpha Βank στην περιοχή 1,32-1,35 ευρώ βρίσκει σημαντική προσφορά από τους πωλητές πλέον και είναι το επίπεδο που πρέπει να διασπάσει για να κινηθεί υψηλότερα. Η στήριξη είναι η ζώνη γύρω από τα 1,15 ευρώ, ενώ το 1,08 ευρώ είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής.

Η Eurobank βρέθηκε παραμένει εντός του εύρους 0,47-0,60 ευρώ και όσο παραμένει εντός της ζώνης, δεν αλλάζει εικόνα. Η σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 0,59-0,60 ευρώ κρατάει για την ώρα την τιμή της μετοχής χαμηλότερα. Η ζώνη των 0,46-0,48 ευρώ θα πρέπει να σταματάει όλα τα πτωτικά σενάρια, διαφορετικά θα έρθουν στο προσκήνιο τα 0,40-0,42 ευρώ. Η εξέλιξη του MSCI θα έχει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της μετοχής έως το τέλος του μήνα.

Η Τράπεζα Πειραιώς σταμάτησε στην αντίσταση των 1,34 ευρώ και είναι το επίπεδο που πρέπει να ξεπεράσει η μετοχή για θετικές σκέψεις, ενώ το κάτω όριο είναι στο 1 ευρώ. Η μετάβαση της ή μη στον δείκτη MSCI Greece Small Cap θα καθορίσει και την πορεία στο Χ.Α.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περιοχή των 1.590-1.600 μονάδων είναι το σημείο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγοραστές σε κάθε πιθανό αρνητικό γύρισμα. Η ανοδική διαφυγή άνω των πρόσφατων κορυφών στις 1.700-1.710 μονάδες δεν επετεύχθη ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα η αντίσταση να ισχυροποιηθεί περαιτέρω.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v