Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναφουντώνει το… φλερτ του ΧΑ με τον ασφαλιστικό κλάδο

Παράγοντες της επενδυτικής αγοράς πιστεύουν πως πέρα από την Interlife, θα μπορούσαν και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κινητικότητα και από την πλευρά της ΕΧΑΕ. Πώς οι επτά ασφαλιστικές της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους έγιναν μία…

Ξαναφουντώνει το… φλερτ του ΧΑ με τον ασφαλιστικό κλάδο

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε το επενδυτικό κοινό την απόφαση της -ήδη εισηγμένης στο ΧΑΚ- βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας Interlife να ενταχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Έτσι, μπορεί από τη μια πλευρά κάποιες εισηγμένες εταιρείες να δρομολογούν για διάφορους λόγους την αποχώρησή τους από το ΧΑ (π.χ. Grivalia, Druckfarben, Νηρέας, Σελόντα), από την άλλη πλευρά όμως κάποιες άλλες αποφασίζουν να ακολουθήσουν την αντίθετη οδό (κατά τα τελευταία χρόνια, BriQ Properties, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ, CNL Capital, ΕΛΤΕΧ Άνεμος), προς όφελος της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

H Interlife θα αποτελέσει τη δεύτερη εισηγμένη εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς θα έρθει να προστεθεί στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Ενδεχομένως επίσης να δούμε το επόμενο 18μηνο και την επανένταξη της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της μητρικής τράπεζας προς τον SSM.

Επιπλέον, πληροφορούμεθα ότι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προσέγγισης δυναμικών επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, προκειμένου αυτές να ενημερωθούν για τον χρηματιστηριακό θεσμό και ενδεχομένως είτε να εντάξουν τις μετοχές τους στο ΧΑ είτε να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ο ασφαλιστικός κλάδος, οι προοπτικές ανάπτυξης του οποίου είναι ορατές (π.χ. τομείς υγείας, σύνταξης και φυσικών καταστροφών) και επιπλέον πολλές εταιρείες του επιτυγχάνουν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι κατά την τελευταία εξαετία (2013-2018) τα καθαρά κέρδη των εγχώριων εταιρειών έχουν υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι παλαιότεροι επενδυτές άλλωστε θα θυμούνται τις πολυάριθμες ασφαλιστικές εταιρείες που ήταν εισηγμένες στο ΧΑ κατά το παρελθόν, ωστόσο στη συνέχεια αποχώρησαν για διάφορους λόγους, που ξεκινούν από τη μάστιγα των δημόσιων προτάσεων και φτάνουν έως το «λουκέτο».

Έτσι, μέσω δημόσιας πρότασης, είπαν αντίο στο ΧΑ οι εισηγμένες θυγατρικές της Eθνικής Tράπεζας, Εθνική Ασφαλιστική και Αστέρας, αφού προηγουμένως είχαν συγχωνευθεί. Τα ίδια συνέβησαν και για τις εισηγμένες θυγατρικές της τότε Αγροτικής Τράπεζας, Αγροτική Ζωής και Αγροτική Ασφαλιστική αφού και αυτές προηγουμένως είχαν συγχωνευθεί.

Η Interamerican ήταν η πρώτη εισηγμένη που αποχώρησε από το ΧΑ, όταν εξαγοράστηκε το έτος 2000. Η θυγατρική της τότε Εμπορικής Τράπεζας Φοίνιξ είχε εξαγοράσει την -επίσης εισηγμένη- ιδιωτική Metrolife μέσα από ένα πολυσυζητημένο deal. Η συγχωνευμένη εταιρεία Φοίνιξ-Metrolife-Εμπορική (σημερινή Groupama) αποχώρησε από το ΧΑ μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης. Και τέλος, η Ασπίς Πρόνοια, που είχε εισέλθει στο ΧΑ συγχωνευόμενη με την τότε εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία Ήλιος, υποχρεώθηκε σε «λουκέτο» το έτος 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v