Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Αποπλήρωσε τις προνομιούχες και μειώνει τον ELA

Στις 20 Δεκεμβρίου, η τράπεζα εξόφλησε το ομόλογο των 100,2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει προ 10ετίας από το Δημόσιο. Με ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης η εξόφληση. Διατραπεζικός δανεισμός 175 εκατ. ευρώ συνάφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.

Attica Bank: Αποπλήρωσε τις προνομιούχες και μειώνει τον ELA

Στην εξόφληση των ομολογιών τις οποίες έλαβε προ δεκαετίας από το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της δυνατότητας κεφαλαιακής ενίσχυσης που παρείχε ο νόμος Αλογοσκούφη, προχώρησε η Τράπεζα Αττικής, ενώ μείωσε την εξάρτησή της από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, χάρη σε διατραπεζικό δανεισμό.

Ειδικότερα η τράπεζα προχώρησε, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου χρήσης 2018, όπως αναφέρεται στις περιοδικές καταστάσεις 9μήνου, στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Οι ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης παραδόθηκαν στο Δημόσιο στις 20 Δεκεμβρίου, ως μέσο αποπληρωμής των ομολογιών που είχε εκδώσει και διακρατούσε η τράπεζα, ύψους 100,2 εκατ. ευρώ. Έτσι ακυρώθηκαν οι 286.285.714 προνομιούχες μετοχές.

Ταυτόχρονα, στις 17 Δεκεμβρίου η τράπεζα σύναψε συμφωνία διατραπεζικού δανεισμού, ύψους 175 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα την εξάρτησή της από τον ELA. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η τράπεζα εμφάνιζε διατραπεζικές αναλήψεις ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, η Αττικής προχώρησε στην έκδοση ομολόγου 350 εκατ. ευρώ, διετούς διάρκειας, με επιτόκιο κυμαινόμενο Euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 7%, το οποίο διαιρείται σε 3.500 ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας εκάστης 100 χιλ. ευρώ. Το εν λόγω ομόλογο προορίζεται εφόσον καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα για άντληση ρευστότητας μέσω του ELA και έχει ημερομηνία λήξης την 25/05/2020.

Το εν λόγω ομόλογο θα επιβαρύνει τα κόστη της τράπεζας σε δωδεκάμηνη βάση κατά 3,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v