Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπει η Morgan Stanley για πρόωρες εκλογές

Σημαντική δοκιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος εμπιστοσύνης, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, λέει η Morgan Stanley. Τι θα συνέβαινε στην περίπτωση διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Τι βλέπει η Morgan Stanley για πρόωρες εκλογές

Η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν θα περάσει το εμπόδιο της ψήφου εμπιστοσύνης, μετά και την απόφαση των ΑΝΕΛ να αποσύρουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση, ωστόσο αν χάσει στην ψηφοφορία, τότε η Ελλάδα ίσως οδεύσει προς πρόωρες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις επί του παρόντος να παραπέμπουν στην πιθανότητα στροφής προς τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, σχολιάζει η Morgan Stanley.

Η MS κάνει λόγο για μια σημαντική δοκιμή: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και έτσι είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Μια εναλλακτική πλειοψηφία, που θα διατηρεί την κυβέρνηση στην εξουσία, είναι μια πιθανότητα, ωστόσο, αν χαθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, τότε θα μπορούσαν να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εφαρμογή των μέτρων πολιτικής βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, θα μπορούσε να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον χρόνο επιστροφής της στις αγορές -αν και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης.

Στο ερώτημα του τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Morgan Stanley εκτιμά πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου.  Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν παραπέμπουν στην πιθανότητα μεγάλου κέρδους για τα μη συστημικά κόμματα. Αντιθέτως, υποδηλώνουν πως αν διενεργηθούν σύντομα νέες εκλογές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά. Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελούν «κλειδί» για την Ελλάδα, όπως εκτιμά η MS. Η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, όμως αυτό που θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους επενδυτές, κατά την εκτίμηση της MS, είναι αν η τάση αυτή είναι βιώσιμη.

Πώς είδε το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Citi

H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων επιβίωσε πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί, όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, επισημαίνει η Citi στο σχόλιό της μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Εκτός της διαφωνίας τους για το Μακεδονικό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι χωρίζουν τώρα τους δρόμους τους τα δύο κόμματα, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, κάτι που τους λύνει τα χέρια για την προεκλογική περίοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες, αν και αυξάνεται το ρίσκο πρόωρων εκλογών την άνοιξη (πιθανόν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πίσω από τη ΝΔ, η οποία δείχνει πιθανότερο να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν χαμηλές, καταλήγει ο οίκος.

CNBC: Προβλέψεις αναλυτών για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

Στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας αναφέρεται δημοσίευμα του CNBC, το οποίο φιλοξενεί τις απόψεις αναλυτών, όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης και τις πρόωρες εκλογές.

«Σύμφωνα με τον (ελληνικό) Τύπο, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα Axia Ventures, σε ενημερωτικό σημείωμά της, τη Δευτέρα.

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μάλλον μεγάλη πιθανότητα ο Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει η Maartje Wijffelaars, οικονομολόγος της Rabobank.

«Με βάση τις δηλώσεις αρκετών (σήμερα πρώην) υπουργών/βουλευτών των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση μάλλον θα επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης. Ωστόσο, έχοντας γίνει μειοψηφία και με τη θητεία της να λήγει σύντομα, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο για τον Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, από το να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής της εταιρείας ερευνών TS Lombard, Constantine Fraser, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας και η ΕΕ θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και τους αριθμούς στο κοινοβούλιο σε άλλες επιχειρήσεις της κυβέρνησης», είπε ο Fraser. «Αλλά οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να είναι θετικές για τις αγορές: Θα ήταν καλύτερες από μία κυβέρνηση μειοψηφίας και θα μπορούσαν να φέρουν τη φιλική προς τις επιχειρήσεις αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Εάν ο Τσίπρας πράγματι επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης, περιμένω ότι  πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει την πολιτική που θα αφορά οφέλη και φορολογικές αλλαγές, πριν προκηρύξει εκλογές. Εάν μετά αποτύχει να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα, θα μπορεί να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, ενώ εάν δεν προσπαθήσει, η αντιπολίτευση θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική καμπάνια», υπογράμμισε η Wijffelaars.

Ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, ανέφερε: «Οι εκλογές στην Ελλάδα προσελκύουν περιορισμένο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν το μέγεθος της υποστήριξης των μη συμβατικών ή ακραίων πολιτικών κομμάτων και να προβλέψουν, με βάση αυτή, τις ευρωπαϊκές τάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v