Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέες τιμές-στόχοι από Pantelakis Χρηματιστηριακή

Η ταχύτερη μείωση των NPEs αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες επιδόσεις για τις εγχώριες τράπεζες, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Πώς μπορεί να «ξεκλειδώσει» αξία για τις μετοχές. Γιατί προτιμά Εθνική και Eurobank.

Τράπεζες: Νέες τιμές-στόχοι από Pantelakis Χρηματιστηριακή

Νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της για τον κλάδο στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε overweight.

Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο στο 1,61 ευρώ για την Εθνική (overweight με περιθώριο ανόδου 67% από τα τρέχοντα επίπεδα), στο 0,74 ευρώ για τη Eurobank (στο 51% το περιθώριο ανόδου), στο 1,32 ευρώ για την Alpha Bank (overweight με περιθώριο ανόδου 33%) και στο 0,64 ευρώ για την Πειραιώς (neutral, καθώς το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται μόλις στο 2%).

Τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το ύψος των NPEs κατά 59% ή κατά 46 δισ. ευρώ ως το 2021. Όμως ακόμη και έτσι, θα διατηρήσουν δείκτες NPE κοντά στο 10% και ως εκ τούτου, θα παραμείνουν ευάλωτες σε εξωγενή σοκ για παρατεταμένη χρονική περίοδο, τη στιγμή που οι ακριβές λύσεις (πωλήσεις και διαγραφές) θα διατηρήσουν αυξημένο το κόστος ρίσκου, περιορίζοντας τις αποδόσεις έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα.

Η Eurobank δείχνει τον δρόμο

Ωστόσο, η Eurobank έδειξε ότι υπάρχει διέξοδος, μέσω μιας τιτλοποίησης-μαμούθ (ύψους 7 δισ. ή του 40% των NPEs του ομίλου), επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2021 δύο χρόνια νωρίτερα. Η ομορφιά του σχεδίου έγκειται στο ότι:

- παρακάμπτει τον περιορισμό του αναβαλλόμενου φόρου
- διανέμει junior και mezzanine τίτλους στους μετόχους
- απελευθερώνει τη νέα Eurobank να αναζητήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες και να πετύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 10% ως το 2020, λόγω πολύ χαμηλότερου κόστους ρίσκου.

Τα νέα σχέδια για τα NPLs

Οι τράπεζες αναμένεται να δεχτούν πρόσθετη βοήθεια μέσω του σχεδίου κρατικής εγγύησης (Asset Protection Scheme) ή ακόμη και μέσω μιας κλαδικής bad bank.

Και οι δύο λύσεις είναι αντιμέτωπες με μια σειρά νομοθετικών και τεχνικών εμποδίων. Όμως ο σχεδιασμός για το σχήμα APS δείχνει πιο προχωρημένος, το σχέδιο είναι ήδη λειτουργικό στην Ιταλία και «δένει» με τις προσπάθειες που καταβάλλουν ήδη οι τράπεζες.

Τα top picks

Οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank είναι οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής από τον κλάδο. Η πρώτη είναι φθηνότερη αλλά η δεύτερη είναι αντιμέτωπη με λιγότερα ρίσκα.

Καταλύτες ενόψει

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι βελτιώνεται το προφίλ ρίσκου - απόδοσης για τις μετοχές των τραπεζών. Οι τράπεζες παραμένουν μια επιλογή που βασίζεται στο μακροοικονομικό πλαίσιο και την αποτίμηση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.

Ωστόσο, πλέον οι μετοχές είναι φθηνότερες και με ξεκάθαρους καταλύτες ενόψει: Τα αναθεωρημένα σχέδια μείωσης των NPEs μέχρι τον Μάρτιο, τις εξελίξεις όσον αφορά στο APS, την υλοποίηση των συναλλαγών της Eurobank και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας πάντως ότι μια επίμονη παγκόσμια τάση risk off θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v