Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η «άτσαλη» διόρθωση και οι προσδοκίες για Fitch

Τα δεδομένα μετά την χθεσινή διόρθωση καλούνται να σταθμίσουν οι επενδυτές. Οι ανησυχίες για τις μεγάλες διεθνείς αγορές η κρίσιμη η έκθεση της Fitch για την οικονομία. Πώς διαμορφώθηκε η τεχνική εικόνα για δείκτες και τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Η «άτσαλη» διόρθωση και οι προσδοκίες για Fitch

Η αδυναμία διάσπασης της ζώνης των 660-666 για τον Γενικό Δείκτη, σε συνδυασμό με την επιδείνωση στην αγορά των ομολόγων, αλλά και των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έφερε το profit taking στην αγορά.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις στα βαριά χαρτιά φέτος ήταν λογικό να φέρουν κάποια διόρθωση στις τιμές. Από την άλλη όμως, οι άτσαλες κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές δείχνουν ότι το κλίμα παραμένει αρνητικό.

Ταυτόχρονα, η Fitch Ratings συνεχίζει τον χορό των αξιολογήσεων φέτος. Θυμίζουμε ότι αξιολογεί τη χώρα με ΒΒ- με σταθερές προοπτικές, έχει δηλαδή την υψηλότερη αξιολόγηση. Η S&P επιβεβαίωσε πρόσφατα το Β+ και θετικές προοπτικές. Η Moody’s βρίσκεται πολύ πιο πίσω, με Β3, και η καναδική DBRS είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την S&P. Οποιαδήποτε αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα είναι θετική έκπληξη, με πιο πιθανή την αλλαγή του outlook σε «θετικό» από «σταθερό».

Οι θετικότερες σκέψεις θα επανέλθουν μόνο με πειστική ανοδική κίνηση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων και το πρώτο θετικό σημάδι θα είναι η διατήρηση των 640 μονάδων. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει ο τραπεζικός δείκτης να κρατήσει τις 375-385 μονάδες. Παρακάτω η στήριξη είναι στις 625 μονάδες και έπειτα οι 600 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού δείκτη

Το all-time intraday χαμηλό επίπεδο του τραπεζικού δείκτη, των 358 μονάδων, είναι το σημείο με σημασία το οποίο, αν διασπαστεί, τότε ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα προς τις 300 μονάδες. Οι αντιστάσεις είναι πολλές, με πιο κοντινή τις 425 μονάδες και τις 440 υψηλότερα.

Για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή στήριξης βρίσκεται στα πλέον στο 1 ευρώ και χαμηλότερα στα 0,90-0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Η επιστροφή και παραμονή πάνω από το επίπεδο των 1,00-1,10 ευρώ διατηρεί την εικόνα σε θετική. Τοπικά η περιοχή των 1,20-1,25 έχει σημαντικό τεχνικό ενδιαφέρον και θα χρειαστεί δύναμη για να διασπαστεί.

Η Αlpha Βank απέχει 10% από τα ιστορικά χαμηλά με την τεχνική της εικόνα να επιστρέφει πτωτικά μετά την πρώτη συνάντηση με την ισχυρή αντίσταση των 0,98-1,01 ευρώ. Επόμενη σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,20 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για τα 1,30-1,35 ευρώ. Χαμηλότερα η στήριξη στα 0,84 και στα 0,76 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει στο μέσο του διαστήματος 0,47-0,60 ευρώ. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,55-0,57 ευρώ δεν επετεύχθη, οπότε η επιστροφή ως τα 0,52 ευρώ είναι φυσιολογική, H Eurobank και αυτήν την εβδομάδα έδειξε ότι βρίσκεται σε διαφορετικό τέμπο πλέον από τις άλλες τρεις μετοχές. Κινήθηκε αρνητικά την εβδομάδα που οι Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha Bank σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η ζώνη των 0,75-0,85 ευρώ αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρή ζώνη αντίστασης και η τάση παραμένει πτωτική. Μόνο με επιστροφή πάνω από αυτήν την τιμή θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο διάγραμμά της. Η στήριξη των 0,75 ευρώ ήταν το κάτω όριο, το οποίο διασπάστηκε εύκολα και πλέον η στήριξη βρίσκεται στα 0,50 -0,55 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή πάνω από τις 1.700 μονάδες διατηρεί το προβάδισμα στους αγοραστές. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη στην αγορά θα είναι στις 1.670 μονάδες. Ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 μονάδες θα είναι σήμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v