Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έγινε στη δίκη Κατσέλη vs Δαυίδ για τη Δημόσια Πρόταση του 2007

Από τις παλαιότερες υποθέσεις της Ρόκας και της Alma-Ατέρμων, έως τις τρέχουσες εξελίξεις σε Folli Follie και Βασιλόπουλο. Τι έγινε στην εκδίκαση της αγωγής του Νίκου Κατσέλη εναντίον του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη για τη δημόσια πρόταση του 2007.

Τι έγινε στη δίκη Κατσέλη vs Δαυίδ για τη Δημόσια Πρόταση του 2007

Εκδικάστηκε χθες η αγωγή του Νίκου Κατσέλη -πρώην προέδρου της αρτοβιομηχανίας «Υιοί Χ. Κατσέλη»- εναντίον του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη, μέσω της οποίας ο ενάγων ζητά αυξημένο αντίτιμο (5,50 έναντι 3,70 ευρώ ανά μετοχή) σε σχέση με το ποσό που είχε προσφέρει ο εναγόμενος, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει το 2007, με στόχο την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της τότε εισηγμένης.

Η συγκεκριμένη εκδίκαση συνέπεσε χρονικά με μια άλλη χρηματιστηριακή υπόθεση, καθώς μόλις χθες έγινε γνωστό ότι απόφαση Πρωτοδικείου καλεί τον πολυεθνικό Όμιλο Delhaize να καταβάλει αποζημίωση 11,9 εκατ. ευρώ σε μετόχους μειοψηφίας, από τη δημόσια πρόταση που είχε υποβληθεί το έτος 2010 στην ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσέλης αμφισβήτησε τη «λογική» κρίσιμης συναλλαγής-πακέτου που είχε γίνει το 2007 κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης, ισχυριζόμενος ότι πίσω από τη συγκεκριμένη συναλλαγή κρύβεται η καταβολή υπερτιμήματος (δηλαδή, το πραγματικό αντίτιμο ήταν υψηλότερο του επισήμως αναγραφόμενου), το οποίο ο κ. Κατσέλης διεκδικεί επικαλούμενος την αρχή της ίσης μεταχείρισης των μετόχων της υπό εξαγοράς (τότε) εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσέλη, η συναλλαγή αυτή άλλαξε τις κρίσιμες μετοχικές ισορροπίες στην εταιρεία και τον ανάγκασε να ρευστοποιήσει και αυτός τις δικές του μετοχές, επειδή αμφισβητούσε τις ικανότητες των υποψήφιων αγοραστών να διοικήσουν ικανοποιητικά την εταιρεία (για την ιστορία, η αρτοβιομηχανία Κατσέλης έβαλε «λουκέτο» μετά την πάροδο κάποιων ετών).

Κατά τη χθεσινή εκδίκαση, οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις εκθέσεις πραγματογνωμόνων, με στόχο να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την επίμαχη συναλλαγή.

Πραγματογνώμονες από την πλευρά του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη ήταν οι κ.κ. Παναγιώτης Αλεξάκης (πρώην πρόεδρος του ΧΑ) και Γιάννης Αποστολάκος, ενώ από την πλευρά του κ. Κατσέλη, ο γνωστός χρηματιστής κ. Μιχάλης Καραμανώφ. Το δικαστήριο παρέλαβε τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων και η απόφασή του αναμένεται να εκδοθεί μετά από έξι έως δώδεκα μήνες.

Οι υποθέσεις των μετόχων μειοψηφίας

Από την εποχή της «φούσκας» του 1999, οι επενδυτές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έχουν γίνει μάρτυρες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πολλών περιπτώσεων χειραγώγησης και εξαπάτησης από τις διοικήσεις ή τους μεγαλομετόχους κάποιων εισηγμένων εταιρειών, κάτι που φυσικά δεν προδικάζει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα εν εξελίξει υποθέσεων όπως αυτή που προαναφέρθηκε.

Η βελτίωση της ελληνικής νομοθεσίας με την ενσωμάτωση των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Οδηγιών περιόρισε μεν τα ανεπιθύμητα αυτά φαινόμενα, αλλά δεν ήταν δυνατό να τα εξαλείψει. Επίσης, μέχρι σήμερα είναι αρκετές οι περιπτώσεις που μέτοχοι μειοψηφίας έχουν «βρει το δίκιο τους» στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της ισπανικής Iberdrola, η οποία ως βασικός μέτοχος της τότε εισηγμένης Ρόκας είχε προσπαθήσει σε συνεργασία με τους πρώην μεγαλομετόχους της εταιρείας, με τη χρήση συμβάσεων ανταλλαγής μετοχών (swaps), να αποφύγει την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, την οποία υπέβαλε αργότερα με χαμηλότερο τίμημα. Όλα τα δικαστήρια που εξέτασαν την υπόθεση, από το Πρωτοδικείο έως τον Άρειο Πάγο, διέγνωσαν την καταχρηστικότητα της συμπεριφοράς της Iberdrola και επιδίκασαν αποζημίωση στους μετόχους μειοψηφίας.

Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εταιρείας Crown Hellas Can, όπου τα δικαστήρια εστίασαν στη σημασία της αρχής της ίσης μεταχείρισης των μετόχων της υπό εξαγορά εισηγμένης από την εταιρεία που υπέβαλε δημόσια πρόταση και την υποχρέωση να καταβάλει σε όλους τους μετόχους της υπό εξαγοράς εταιρείας το ίδιο υπερτίμημα που αυτή είχε καταβάλει σε ορισμένους μόνο μετόχους για την απόκτηση των μετοχών τους.

Ένα τρίτο παράδειγμα είναι η περίπτωση της πάλαι ποτέ εισηγμένης Alma-Ατέρμων, η διοίκηση της οποίας μιλούσε περί στρατηγικής συνεργασίας με ελβετικό όμιλο, ενώ στην πραγματικότητα η εταιρεία είχε πουλήσει στον ελβετικό όμιλο τη δραστηριότητά της στην υπαίθρια διαφήμιση (αναμένεται και η εξέλιξη της ποινικής δίκης).

Τους τελευταίους μήνες, το επενδυτικό κοινό πληροφορήθηκε εμβρόντητο την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie. Εδώ αναμένεται η άσκηση αγωγών από πολλούς επενδυτές, οι οποίοι ζημιώθηκαν μέσα από τις ενέργειες των μεγαλομετόχων της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v