Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΒW: Τι περιμένει από το Q4 των ελληνικών τραπεζών

Κέρδη αναμένεται να εμφανίσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι τάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους κεφαλαιακούς δείκτες. Οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις. Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Eurobank.

ΚΒW: Τι περιμένει από το Q4 των ελληνικών τραπεζών

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών καταθέτει σε έκθεσή της η Keefe, Bruyette & Woods. Σημειώνεται ότι η Eurobank ανακοινώνει τα μεγέθη της σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες στις 28 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο οίκος, και οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να είναι κερδοφόρες στο τέταρτο τρίμηνο του 2018. Τα περιθώρια κερδοφορίας αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση, ενώ τα επίπεδα κεφαλαίων, σταθερά. Οι τάσεις ποιότητας ενεργητικού επίσης παραμένουν σταθερές, ενώ αναμένεται ενημέρωση για τη στρατηγική τους ως προς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs).

Η KBW διατηρεί σύσταση Market Perform για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στο 1,1 ευρώ, χαμηλότερα από την τρέχουσα στο ταμπλό. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση Underperform για την Πειραιώς (με τιμή-στόχο στο 0,7 ευρώ), για τη Eurobank (με στόχο το 0,47 ευρώ) και για την Εθνική (η τιμή-στόχος στο 0,8 ευρώ).

Αlpha Bank

Ο οίκος εκτιμά ότι η τράπεζα θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 53 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να υποχωρούν οριακά, σταθερές προβλέψεις και σταθερά κόστη σε τριμηνιαία βάση (ενώ αναμένονται οφέλη εντός του 2019 από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου). 

Ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων αναμένεται να παραμείνει ισχυρός στο 15,3% και προβλέπεται σταθερή πορεία στα εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο οίκος αναμένει αργή αλλά σταθερή βελτίωση στον δείκτη NPEs, ο οποίος διαμορφωνόταν στο 49% στα τέλη του 2018.

Τράπεζα Πειραιώς

Η KBW εκτιμά ότι τα κέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 21 εκατ. ευρώ, με ήπια ανάκαμψη στα καθαρά έσοδα από τόκους σε τριμηνιαία βάση, με τα κόστη να αυξάνονται για εποχικούς λόγους το τέταρτο τρίμηνο αλλά να υποχωρούν 7% σε ετήσια βάση.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, καλύπτοντας μέρος της απομόχλευσης των NPEs. Η Πειραιώς έχει τον υψηλότερο δείκτη NPEs μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με τον οίκο να τον υπολογίζει στο 53% στα τέλη του Q4.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη 35 εκατ. ευρώ, με σταθερό ισολογισμό σε τριμηνιαία βάση. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια βελτιώνονται και αναμένεται μικρή βελτίωση του βασικού κεφαλαιακού δείκτη στο 13,2%. Ο οίκος αναμένει οριακή βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 41%.

Eurobank

Η τράπεζα παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των NPEs τον Νοέμβριο. Η συγχώνευση με την Grivalia αναμένεται να ενισχύσει κατά 900 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια της τράπεζας, επιτρέποντας επιτάχυνση στη μείωση των NPEs. Η KBW εκτιμά ότι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης θα είναι περίπου στους 12 μήνες.

Εκτιμά ότι τα κέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 54 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, με ήπια αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων. Με δείκτη NPE στο 39% το Q3 του 2018, η Eurobank εμφανίζει τον καλύτερο δείκτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και εκτιμάται ότι βρίσκεται πιο μπροστά από τις υπόλοιπες τράπεζες στον τομέα αυτόν, δεδομένης και της συγχώνευσης με την Grivalia.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v