Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα όπλα των long και ο κίνδυνος λόγω... κόπωσης

Οι πολύ υψηλές αποδόσεις που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος αλλά και δεικτοβαρή blue chips έρχονται αντιμέτωπες με τις θετικές ειδήσεις που αναμένει η αγορά. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για ΓΔ, FTSE 25 και τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

ΧΑ: Τα όπλα των long και ο κίνδυνος λόγω... κόπωσης

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε ο Απρίλιος για την αγορά, με αρωγό τις τράπεζες και ειδικά τους τίτλους της Εθνικής και της Πειραιώς.

Οι αποδόσεις τους από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται πλέον σε +66% για την Εθνική Τράπεζα, +19% για την Alpha Bank, +34% για τη Eurobank και +73% για την Τράπεζα Πειραιώς. Ο μέχρι πρότινος μεγάλος ασθενής, οι τράπεζες, έχουν μετατραπεί σε πρωταγωνιστή, καθώς η ορατότητα για τη μελλοντική τους πορεία αυξάνεται, οι πωλητές απέχουν και οι shorts πιθανόν να επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ακριβώς στις 745 μονάδες και, αν και είναι ακόμα πιο φανερά τα σημάδια της κόπωσης σε σημαντικές μετοχές και δείκτες, η διόρθωση δεν έρχεται όσο το κλίμα και στις ξένες αγορές διατηρείται. Χαρακτηριστικά, η Grivalia Properties, η Viohalco, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος και η ΔΕΗ γράφουν κέρδη άνω του 25% από τις αρχές του έτους, ενώ ειδικά o τίτλος του ΟΤΕ ξεπέρασε και τα υψηλά δωδεκαμήνου με ευκολία.

Την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΔΝΤ, θα επεκταθούν οι συζητήσεις για το πώς και πότε θα αποπληρώσει η Αθήνα δάνεια του ΔΝΤ, γεγονός το οποίο αποτελεί έναν ακόμα θετικό καταλύτη για τις αγορές.

Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την απόστασή του από τον απλό και εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών από τις 26/2, που τον διέκοψε ανοδικά, κλείνοντας πλέον ένα μήνα πάνω από το κρίσιμο αυτό τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, ο εκθετικός μέσος όρος των 55 ημερών διέσπασε ανοδικά εκείνον των 200 ημερών, το ίδιο αναμένεται και για τους απλούς μέσους όρους, και με αυτή την παράμετρο, το διάγραμμα είναι ευνοϊκό πλέον και για πιο μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Θεωρητικά όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από κει, ο βηματισμός είναι θετικός. Πλέον η περιοχή αναφοράς για την αγορά είναι οι 705-715 στο πτωτικό σενάριο και υψηλότερα οι 750-760 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

O τραπεζικός δείκτης, από το χαμηλό επίπεδο των 363 μονάδων στα μέσα Ιανουαρίου, σημειώνει κέρδη 60% και κινείται γύρω από τη σημαντική ζώνη τιμών στις 600 μονάδες, που είναι και τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2018. Οι στηρίξεις πλέον είναι στις 540 μονάδες, αλλά και στη ζώνη των 490-500 μονάδων. Στις 585 μονάδες είναι ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών ενώ αυτός των 55 ημερών πλησιάζει ανοδικά.

Η Αlpha Βank παραμένει πάνω από το 1,20 ευρώ, ωστόσο υποαποδίδει αισθητά από τις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές και ταλαιπωρείται στο επίπεδο του 1,35 ευρώ, που είναι και ο ΚΜΟ 200 ημερών. Η σημαντική ζώνη αντίστασης των 1,35-1,40 ευρώ, εφόσον διασπαστεί, έχει ως επόμενη περιοχή το 1,50 ευρώ. Ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για το 1,70 ευρώ. Η στήριξη στο 1,10 ευρώ ανά μετοχή.

Για την Εθνική Τράπεζα, η παραμονή πάνω από το επίπεδο του ΚΜΟ 200 ημερών είναι σημαντική ενώ η αντίσταση στο 1,90 ευρώ είναι επίσης ουσιαστική και θα απαιτήσει ορμή για να διασπαστεί. Αν η συνέχεια είναι κάτω από τη ζώνη των 1,50-1,60 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν ο πρώτος στόχος, δεν είναι ευνοϊκή για τη μετοχή. Στην τρέχουσα κίνηση, χαμηλότερα η στήριξη είναι στο 1,35 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει μια κατηγορία μόνη της τεχνικά, ωστόσο έφτασε το επίπεδο του 0,75 ευρώ και επέστρεψε. Σε θετικό κλίμα, η ανοδική διαφυγή από το 0,75 ευρώ θα φέρει νομοτελειακά ως στόχο το 1 ευρώ, ενώ πλέον το stop είναι στο 0,67 ευρώ (ΚΜΟ 55 ημερών). Το κάτω όριο όλης της κίνησης στα 0,60-0,62 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, μεγάλη μεταβλητότητα και ευκολία κίνησης προς το χαμηλό αλλά και το υψηλό εύρος. Η κίνηση πάνω από το 1,30 ευρώ ανά μετοχή ευνοεί και πάλι το θετικό σενάριο προς τα 1,70-1,75 ευρώ ανά μετοχή, ενώ χαμηλότερα είναι τα 1,28 ευρώ, 1,15 ευρώ και 1 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η υπεράσπιση της ζώνης πάνω από την περιοχή των 1.900 μονάδων είναι ενδεικτική της… φόρας που έχουν οι αγοραστές, οι οποίο διατηρούν το πάνω χέρι όχι μόνο σε επίπεδο τιμών αλλά και σε όρους ψυχολογίας. Υψηλότερα, οι 1.950-2.000 μονάδες αποτελούν την επόμενη περιοχή με τεχνική σημασία.

Οι 1.870 είναι η περιοχή του ΚΜΟ 55 ημερών και πιο χαμηλά οι 1.820 μονάδες αποτελούν τη στήριξη σε αυτή την άνοδο και δεν πρέπει να παραβιαστούν.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v