Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Εξασφαλισμένη για 12 μήνες η ρευστότητα της ΔΕΗ

Η εταιρεία έχει περίπου 435 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα συν 702 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε πιστωτικές γραμμές οι οποίες «ωριμάζουν» μετά το 2022. Χρέος 1,1 δισ. ευρώ ωριμάζει το επόμενο 24μηνο.

S&P: Εξασφαλισμένη για 12 μήνες η ρευστότητα της ΔΕΗ

Παρά τα πιο αδύναμα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι πιστωτικές γραμμές που διαθέτει η εταιρεία θα τη στηρίξουν σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα για το επόμενο 12μηνο, όπως προβλέπεται στο σενάριο υπό το οποίο αξιολογεί την εταιρεία (CCC+ με θετικό outlook).

Εχουμε λάβει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών της αγοράς, και την υψηλά μοχλευμένη κεφαλαιακή δομή καθώς και το σχετικά βραχυπρόθεσμο χρέος, σχολιάζει. Το θετικό outlook αντανακλά στην ελληνική οικονομία αλλά και στην πίστη του οίκου ότι η εταιρεία θα λάβει έκτακτη στήριξη από την κυβέρνηση, σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης.

Όπως υπολογίζει η S&P, με βάση τα στοιχεία α' τριμήνου, η εταιρεία έχει περίπου 435 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα συν 702 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε πιστωτικές γραμμές οι οποίες «ωριμάζουν» μετά το 2022. Αυτό συγκρίνεται με το 1,1 δισ. ευρώ χρέους που «ωριμάζει» τους επόμενους 24 μήνες, περιλαμβανομένων 350 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου, για τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι έχουν ήδη εξοφληθεί με μετρητά αλλά και πιστωτικές γραμμές από τις ελληνικές τράπεζες. Η επόμενη ωρίμανση χρέους, άνω των 100 εκατ. ευρώ, είναι μετά το 2020.

Ο οίκος δεν περιμένει σημαντική βελτίωση στην οικονομική απόδοση της εταιρείας το 2019. Ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση στα EBITDA φέτος, εξαιτίας του ότι δεν χρειάζεται να καλύπτει πλέον το έλλειμμα στις ΑΠΕ (196,3 εκατ. ευρώ το 2018) και της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας στους καταναλωτές (στο 10% από το 15%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v