Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι περιμένει από το Q1 η Deutsche Bank

Μείωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα αλλά και στα NPEs των τραπεζών αναμένει για το πρώτο τρίμηνο η Deutsche Bank. Γιατί προτιμά Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Οι τάσεις και οι τιμές-στόχοι.

Τράπεζες: Τι περιμένει από το Q1 η Deutsche Bank

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών, αναφέρει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί την προτίμησή της στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για τις δυο τράπεζες, με στόχο τα 2,1 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 1,9 ευρώ για την Alpha ενώ διατηρεί και σύσταση «hold» για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο τα 1,5 ευρώ.

H Deutsche Bank επισημαίνει ότι αναμένει μείωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα για τον κλάδο το Q1, κυρίως λόγω εποχιακών παραγόντων.

Από την άλλη, εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, με πτώση 3% σε τριμηνιαία βάση.

Πτώση στα έσοδα προ προβλέψεων

Η Deutsche Bank αναμένει υποχώρηση 26% στα έσοδα προ προβλέψεων του κλάδου το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω Alpha Bank και Εθνικής. Από την άλλη, εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες μείωσης κόστους της Πειραιώς θα αρχίσουν να αποδίδουν.

Ο οίκος αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η μόνη τράπεζα που θα εμφανίσει καλύτερα επαναλαμβανόμενα έσοδα, με άνοδο 4,6% στο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αναμένεται να ενισχυθούν και από την αντικατάσταση της συμφωνίας swap με το ελληνικό δημόσιο, με έκδοση κρατικών ομολόγων. Από τη συναλλαγή αναμένεται να προκύψουν επιτοκιακά έσοδα 110 εκατ. ευρώ ετησίως, τουλάχιστον για τα επόμενα έξι χρόνια.

Για την Αlpha Bank τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 390 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 8,2% σε τριμηνιαία βάση λόγω και των χαμηλότερων ημερολογιακών ημερών στο τρίμηνο.

Για την Πειραιώς η Deutsche Bank προβλέπει μικρή μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο, μετά και την αύξηση κατά 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 

H Deutsche Bank εκτιμά ότι τα κέρδη προ προβλέψεων των τριών ελληνικών τραπεζών θα εμφανίσουν άνοδο 8% περίπου σε τριμηνιαία βάση, με οδηγό την Εθνική, λόγω υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, και την Alpha Bank να ακολουθεί με ανοδο 2% στα κέρδη προ προβλέψεων του τριμήνου. Η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει κάμψη στα κέρδη προ προβλέψεων κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  

Τα κόκκινα δάνεια

Όπως προαναφέρθηκε, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κατά 3% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να προέλθει από την Εθνική.

Ειδικότερα:

Εθνική: Το πρώτο τρίμηνο, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα της τράπεζας αναμένεται να εμφανίσουν μείωση κατά 4% ή 650 εκατ. περίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω ενός συνδυασμού αρνητικής σύστασης νέων NPEs και διαγραφών. Ωστόσο, ο υψηλότερος δείκτης κάλυψης σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, στο 59% περίπου, αναμένεται να επιτρέψει στην ΕΤΕ να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις στον τομέα αυτόν, μέσω πωλήσεων.

Αlpha Bank: Αναμένεται μείωση των NPEs κατά 330 εκατ. ευρώ ή 1% σε τριμηνιαία βάση το Q1 καθώς οι περισσότερες πωλήσεις NPEs αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα τέλη του έτους από την τράπεζα. H Deutsche Bank αναμένει μεγαλύτερη μείωση στα NPEs το δεύτερο τρίμηνο. Εκτιμά ότι ο δείκτης κάλυψης της Αlpha Bank αναμένεται να αυξηθεί οριακά, στο 49% το πρώτο τρίμηνο.

Πειραιώς: H Deutsche Bank προβλέπει οργανική μείωση των NPEs κατά 550 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο με τις ήδη ανακοινωμένες πωλήσεις να εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθούν αργότερα εντός του έτους. Ο δείκτης κάλυψης των NPEs αναμένεται να διαμορφωθεί στο 48,9%, οριακά αυξημένος σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v