Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ομόλογα ωθούν την αγορά των μετοχών

Η αγορά των ομολόγων και το ποντάρισμα στην αλλαγή πολιτικής σελίδας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αγορά των μετοχών. Ποια είναι τώρα τα νέα τεχνικά όρια στους βασικούς δείκτες και στις τραπεζικές μετοχές.

Τα ομόλογα ωθούν την αγορά των μετοχών

Η ανοδική κίνηση της αγοράς συνεχίζεται, αν και οι αποκλίσεις στις τραπεζικές μετοχές σε διάφορα χρονικά διαστήματα δημιουργούν τις πρώτες ανησυχίες στις τάξεις των traders. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το θετικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της εγχώριας μετοχικής αγοράς, που παραμένει σε ισχύ.

Οι εγχώριες μετοχικές αξίες δικαιούνται σημαντική αναβάθμιση τιμών, αν και εφόσον οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των ομολόγων αποτελέσουν τη νέα νόρμα μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Το επιτόκιο του δεκαετούς στα πέριξ του 2,7% ανοίγει σημαντικές δυνατότητες στις επιχειρήσεις να αντλήσουν νέα κεφάλαια, να αναχρηματοδοτήσουν δανεισμό και να επενδύσουν σε projects που μέχρι τώρα απέφευγαν, λόγω κόστους δανεισμού.

Ορόσημο για την αγορά και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές θα είναι η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην έκδοση του Tier II. Εφόσον δόθηκε η σχετική εντολή στις επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και UBS να ξεκινήσουν, η έκδοση και η επιτυχία της θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Με την Τράπεζα Πειραιώς να ανοίγει τον κύκλο των Tier II και τις short θέσεις των funds να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, παρά το 80% φέτος, η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης τις 770-790 μονάδες και οι οποίες μόνο με αλλαγή στις δημοσκοπήσεις ή αρνητικά νέα από τις αγορές των ΗΠΑ θα έρθει στο προσκήνιο. Αντίστοιχα, η αντίσταση στις 850 μονάδες που έφτασε χθες είναι ιδιαίτερα ισχυρή και δεν αποκλείεται να υπάρξει δυσκολία από τους αγοραστές να προχωρήσουν, χωρίς να προηγηθεί profit taking. Αν, ωστόσο, η ανοδική πορεία συνεχιστεί, τότε οι 900 μονάδες είναι το πιο πιθανό σενάριο άμεσα. Θεωρητικά, ελλείψει εκλογικών καταλυτών, το εύρος 790-830 μονάδων ήταν πολύ πιθανό σενάριο, ωστόσο η αγορά ετοιμάζεται για μεγαλύτερη κίνηση και ίσως αυτό πυροδοτηθεί από την πρώτη έκδοση Tier II.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

 O τραπεζικός δείκτης προηγείται της κίνησης στην αγορά. Κινήθηκε πάνω από τις 800 μονάδες και επέστρεψε λίγο χαμηλότερα. Η Αlpha Βank τα βρίσκει δύσκολα για την ώρα στην περιοχή του 1,75 ευρώ. Ανοδική διαφυγή δείχνει στο 1,85 ευρώ και έπειτα 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι στα 1,55-1,60 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα απέχει ελάχιστα από την αντίσταση των 2,50 ευρώ και παραμένει σε ισχυρή τροχιά με πολύ μικρές διορθώσεις πάνω από τη στήριξη στα 2,20 ευρώ. Μετά τα 2,50 ευρώ, επόμενος στόχος τα 3 ευρώ ανά μετοχή. Υψηλότερο volatility για τη Eurobank από την ΕΤΕ, που κινήθηκε ως το 0,87 ευρώ. Η διάσπαση του 0,875 θα δώσει την κίνηση προς το 1 ευρώ, με ενδιάμεση τιμή το 0,92 ευρώ. Στο 0,82 ευρώ το stop. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή έφτασε τον στόχο των 3 ευρώ και υψηλότερα, παρά τις υπεραγορασμένες συνθήκες της. Από την άλλη, η στήριξη στη ζώνη στα 2,70-2,85 ευρώ είναι σημαντική.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική κίνηση στοχεύει προς τις 2.200 μονάδες, αφού η ουσιαστική αντίσταση είναι στις 2.180 μονάδες. Η στήριξη πλέον είναι στα επίπεδα των 2.100 μονάδων, ενώ για τους πιο γρήγορους στη ζώνη των 2.150 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v