Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O… χρηματιστηριακός «απολογισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική κεφαλαιαγορά των τελευταίων 4,5 ετών με τη γλώσσα των αριθμών. Χρήσιμα στατιστικά δεδομένα που πιθανόν να δίνουν κατευθύνσεις για τη μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Αναλυτικοί πίνακες.

O… χρηματιστηριακός «απολογισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από 4,5 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ενδιαφέρον έχει να παρατεθεί σειρά στατιστικών στοιχείων σχετικά με το πώς κινήθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και ίσως από την παρουσίαση αυτών των δεδομένων, να προκύψουν ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί η αγορά μας στο μέλλον.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

Πρώτον, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρισκόταν στο τέλος του 2014 στις 826,18 μονάδες, στις 28/1/2015 (αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ) στις 711,13 μονάδες, στις 24/5/2019 (πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές) στις 732 μονάδες και στις 13/6/2019 στις 850,37 μονάδες. Ανεξάρτητα από το ποιες ημερομηνίες θα θέσει κάποιος ως βάσεις σύγκρισης, γενικότερη είναι η εκτίμηση πως ο Γενικός Δείκτης (παρά τις έντονες διακυμάνσεις που εμφάνισε κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου διαστήματος) δεν παρουσίασε έντονη μεταβολή, υποαποδίδοντας σε σχέση με την πορεία των ξένων αγορών.

Πάντως:

α) Η δραματικότερη περίοδος ήταν αυτή του καλοκαιριού του 2015, όταν είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls) και το ΧΑ είχε σταματήσει τη λειτουργία του για έναν ολόκληρο μήνα

β) Παρατηρήθηκε χρηματιστηριακή πορεία δύο κυρίως ταχυτήτων, με ορισμένες μετοχές να υποαποδίδουν έντονα (τράπεζες, ΔΕΗ) και πολλές άλλες να αποφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

Δεύτερον, ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών μειώθηκε από τις 243 στα τέλη του 2015 στις 184 το φετινό Μάιο («λουκέτα», δημόσιες προτάσεις και διαγραφές εταιρειών που είχαν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης).

Τρίτον, οι ξένοι επενδυτές ήταν αγοραστές καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), καθώς η διαφορά των αγορών μείον τις πωλήσεις διαμορφώθηκε σε 606 εκατ. για το 2015, σε 913 εκατ. για το 2016, σε 286 εκατ. για το 2017, σε 253 εκατ. για το 2018 και σε 321 εκατ. για το πρώτο πεντάμηνο του 2019.

Πάντως, η καθαρή αγοραστική εισροή των 3,73 δισ. κατά την περίοδο 2014-2019 θεωρείται αρκετά περιορισμένη σε σχέση με την πολύ υψηλή ρευστότητα που παρατηρήθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο σε διεθνές επίπεδο.

Τέταρτον, με εξαίρεση το 2015 όταν οι τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την τρίτη (είχαν προηγηθεί εκείνες του 2013 και του 2014) ανακεφαλαιοποιήσή τους, το ΧΑ δεν κατάφερε κατά την τελευταία τετραετία να αντλήσει σημαντικό ύψος κεφαλαίων, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα. Μάλιστα, η πλειονότητα των χρημάτων κατά την περίοδο 2016-2019 αφορούσε την νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων.

Πέμπτο, ο δείκτης κεφαλαιοποίηση (συνολική χρηματιστηριακή αξία) προς ΑΕΠ υποχώρησε από το 25,5% στο τέλος του 2014 στο 20,8% στις 31/5/2019, παρά την τρίτη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (2015) και παρά το ότι το ΑΕΠ δεν αυξήθηκε σημαντικά κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο σχετικός δείκτης (τόσο στα τέλη του 2014, όσο και σήμερα) παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Σύμφωνα με αναλυτές, τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να διαβαστούν με δύο αντιδιαμετρικούς τρόπους: 

Από τη μια πλευρά, έχουμε μια ασθενική οικονομία που προέρχεται από μια δεκαετή κρίση και μια αδύναμη κεφαλαιαγορά η οποία: α) Βλέπει τις εταιρείες της να μειώνονται β) Δεν είναι σε θέση να αντλήσει μεγάλου ύψους κεφάλαια προς όφελος των εταιρειών, των επενδυτών και της οικονομίας και γ) Υποαποδίδει έναντι των ξένων αγορών τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Και από άλλη πλευρά, πρόκειται για μια αγορά που δεν έχει ανεβεί όσο οι άλλες και που θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενη στο βαθμό που τα δημόσια οικονομικά συνεχίσουν την πορεία ομαλοποποίησής τους και το ΑΕΠ αρχίσει να ανακάμπτει με υψηλότερους ρυθμούς.

Στις σχετικές προσδοκίες άλλωστε, αποδίδεται η μεγάλη άνοδος τιμών που παρατηρείται κατά το τελευταίο τετράμηνο (οι ελληνικές μετοχές έχουν επιδοθεί σε ράλι περίπου 38% φέτος, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την άνοδο του αμερικανικού δείκτη S&P 500 και πενταπλάσιο σε σχέση με την άνοδο του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές).

ΥΓ1: Είναι προφανές πως ό,τι -θετικό ή αρνητικό- συνέβη στο ΧΑ επί ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέβη κατ' ανάγκη λόγω ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v