Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι δείχνει τώρα η τεχνική ανάλυση για τις τιμές των τραπεζών

Θετικές παραμένουν οι συνθήκες στην αγορά των ομολόγων. Διατηρεί την αυξημένη μεταβλητότητά του ο τραπεζικός δείκτης. Πού εντοπίζονται οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη και πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην εγχώρια αγορά.

ΧΑ: Τι δείχνει τώρα η τεχνική ανάλυση για τις τιμές των τραπεζών

Η θετική εξέλιξη στη συμφωνία μεταξύ της Eurobank και της PIMCO δεν φάνηκε να αποτυπώνεται στις τιμές των τραπεζών, ωστόσο τα 110 εκατ. ευρώ για το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine) διαβάθμισης του project Pillar είναι αρκετά υψηλότερο τίμημα από το πάνω εύρος της αγοράς και αυτό, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς για το Tier II, δείχνει ότι ο τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει ρότα.

Πλέον είναι ο κλάδος που είτε θα ηγηθεί μιας νέας δυναμικής στην αγορά με κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες, προς τις 900 μονάδες, ή θα παρασύρει και τις υπόλοιπες δυνάμεις χαμηλότερα.

Παράλληλα, η περιοχή των 830-856 μονάδων που αποτελούσε το εύρος κίνησης των τιμών του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις από την αρχή του τελευταίου ανοδικού κύματος στις 27/5, διασπάστηκε χθες 27/6 εν μέρει επιτυχώς και η κίνηση πλέον στην αγορά μπορεί να αποκτήσει και πάλι πιο ισχυρή δυναμική, προς τις 895 μονάδες, με ενδιάμεσο σταθμό στις 875 μονάδες. Οι συνθήκες στην αγορά των ομολόγων και η άνοδος στα ευρωπαϊκά ομόλογα (εξέλιξη που μειώνει τις αποδόσεις) παραμένει θετική, ενώ όσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι μετοχές και ειδικά οι τράπεζες θα ποντάρουν στο θετικό σενάριο.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την πολύ ισχυρή περιοχή του στήριξης στις 790-800 μονάδες, οι οποίες μόνο με πολύ αρνητικά εγχώρια ή διεθνή νέα θα έρθουν στο προσκήνιο. Αντίστοιχα, η αντίσταση στις 850-860 μονάδες είναι πλέον στο προσκήνιο και πλέον οι αγοραστές έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι, ενισχύονται και θα προσπαθήσουν να κινηθούν πάνω από τις ισχυρές αντιστάσεις. Οι 895-900 μονάδες είναι το αμέσως επόμενο πεδίο.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος προηγείται πλέον του δείκτη των τραπεζών στην κίνηση, η ανοδική πορεία προς τις 2.200 μονάδες πάνω από την ουσιαστική αντίσταση στις 2.180 μονάδες, δίνει πόντους στο rotation υπέρ των τραπεζικών μετοχών. Η στήριξη πλέον είναι στα επίπεδα των 2.100-2.120 μονάδων, ενώ για τους πιο γρήγορους στη ζώνη των 2.150 μονάδων. Επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον οι 2.260 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

O τραπεζικός δείκτης, από το triple witch των παραγώγων την Παρασκευή 21/6, διατηρεί την αυξημένη του μεταβλητότητα. Στο θετικό σενάριο θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τις 800 μονάδες και να κινηθεί άμεσα υψηλότερα.

Η Αlpha Βank διατηρείται στη μέση της ζώνης των 1,55-1,75 ευρώ και για την ώρα, στην περιοχή του 1,75 ευρώ, οι πωλητές τα καταφέρνουν. Αυτό το επίπεδο αποτελεί το σημείο για ανοδική διαφυγή, όπου έπειτα η τιμή θα δείχνει προς το 1,85 ευρώ και έπειτα τα 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι τα 1,50-1,55 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα φαντάζει δύσκολη περιοχή, ενώ η αύξηση των short θέσεων επηρέασε την αγορά, όπως και η φημολογία για την επικείμενη έκδοση Tier II. Η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και στις 21/6, και έπειτα τα 2 ευρώ. Πάνω από τα 2,5 ευρώ, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση του 0,875 θα δώσει την κίνηση προς το 1 ευρώ, με ενδιάμεση τιμή το 0,92. Στα 0,80-0,82 ευρώ το stop της τρέχουσας κίνησης.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20 ευρώ και κινείται στα πέριξ των 2,95 ευρώ. Η στήριξη στη ζώνη 2,70-2,85 ευρώ είναι σημαντική και όσο διατηρείται, σκοπεύει υψηλότερα από τα 3,20 ευρώ, προς την περιοχή των 3,50 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v