Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Σε «hold» υποβαθμίζει η Eurobank Equities

Η Eurobank Equities σημειώνει πως παραμένει δομικά θετική για τη μετοχή της Σαράντης, ωστόσο σημειώνει πως υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την πιθανή επέκταση της συμφωνίας με την Estee Lauder, η οποία λήγει στο τέλος του 2021.

Σαράντης: Σε «hold» υποβαθμίζει η Eurobank Equities

Σε “hold” υποβάθμισε η Eurobank Equities την αξιολόγηση της Σαράντης, από “buy” προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη στα 9,10 ευρώ ανά μετοχή την τιμή στόχο.

Όπως επισημαίνει, η τιμή της μετοχής της Σαράντης έχει κάνει ράλι 24% από τις ευρωεκλογές του Μάϊου, υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη κατά περίπου 6% και έναντι άλλων ελληνικών μετοχών εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου κατά 10%. Το ράλι στηρίχθηκε κυρίως στην γενική αναβίωση της διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο, μετά τη στροφή της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τα επιτόκια αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και οι δυο αυτοί παράγοντες τονίζουν το de-risking των ελληνικών τίτλων.

Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται τώρα με discount μικρότερο του 20% σε σχέση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, η Eurobank Equities θεωρεί πως η αποτίμηση είναι δίκαιη. Ενώ εξακολουθεί να παραμένει δομικά θετική για τη μετοχή, εξηγεί, θα δίσταζε να εφαρμόσει υψηλότερο πολλαπλασιαστή, ιδιαίτερα αφού περίπου το 20-25% των λειτουργικών κερδών προέρχεται από την κοινοπραξία της Estee Lauder, για την οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την πιθανή επέκταση των συμφωνιών των μετόχων (που λήγει στο τέλος του 2021).

Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει την άποψή της πως η Σαράντης βρίσκεται σε θέση να διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης 6% στις πωλήσεις το διάστημα 2020-2021 δεδομένης της ισορροπημένης έκθεσής της σε κατηγορίες προϊόντων (που είναι και φιλόδοξη και λειτουργική) αλλά και του διαφοροποιημένου γεωγραφικού αποτυπώματός της.

Σε ό,τι αφορά την κοινοπραξία της Estee Lauder, σημειώνει πως θα απαιτηθεί είτε εξαγορά/συγχώνευση ή νέες συμφωνίες διανομής προκειμένου να καλυφθεί το κενό της αξίας στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανανέωση της συμφωνίας. Η διοίκηση της Σαράντης άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως και οι δυο πλευρές είναι θετικές σε ό,τι αφορά την «επέκταση της συνεργασίας τους» πέραν της ημερομηνίας λήξης (στο τέλος του 2021), όμως η «μορφή» αυτής της επέκτασης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι αν και ένας πιθανός τερματισμός της συμφωνίας κοινοπραξίας θα στερούσε σημαντικά έσοδα από την Σαράντης, ωστόσο δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της.

Στο σενάριο μη επέκτασης της συμφωνίας των μετόχων, η Eurobank Equities εκτιμά πως το κενό θα καλύπτονταν από τις εξαγορές/συγχωνεύσεις (ή από νέες συμφωνίες διανομής), που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα μιας πιθανής πώλησης της συμμετοχής της Estee Lauder.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v