Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπει η αγορά το αποτέλεσμα της κάλπης

«Φιλικό» για επενδυτές και επιχειρήσεις θεωρείται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ποιοι κλάδοι είναι στο monitoring ξένων funds και ισχυρών εγχώριων επενδυτικών κύκλων. Οι ευκαιρίες αλλά και οι παγίδες που διανοίγονται στο ΧΑ. Τι λένε έξι χρηματιστές.

Πώς βλέπει η αγορά το αποτέλεσμα της κάλπης

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο -συνεπώς προεξοφλημένο, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό-, με άνοδο έως τις παρυφές των 900 μονάδων. 

Η ουσία είναι πως από την επομένη των ευρωεκλογών (Δευτέρα 27 Μαΐου) έως την προηγουμένη των εθνικών (Παρασκευή 5 Ιουλίου), το ελληνικό χρηματιστήριο διέτρεξε ανοδικά μία απόσταση από τις 733,72 έως τις 896,50 μονάδες, με αύξηση των συναλλαγών, ένδειξη πως μπήκε/τοποθετήθηκε «φρέσκο βραχυπρόθεσμο χρήμα», με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει αντίδραση από τις 614,92 έως τις 838,36 και με τον FTSE25 από τις 1.907,33 έως τις 2.268,83 μονάδες. Στο διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων, διευρύνθηκε ο επενδυτικός ορίζοντας, με αρκετές επιλογές τόσο από τη μεγάλη όσο και από τη μεσαία/χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. 

Με αυτά η αγορά έφθασε εδώ που έφθασε, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται στη «... νέα αφετηρία στο ΧΑ, στις 8 Ιουλίου...» και εμείς να επιχειρούμε να προσεγγίσουμε «... πού το πάει το Χρηματιστήριο». 

Για να δούμε, με τη βοήθεια 6 ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι αναλύουν όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη τάση (τι θα κάνει σήμερα-αύριο η αγορά) αλλά τις προϋποθέσεις για τη μεσοπρόθεσμη.

Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.): Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται φιλικό για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς η νέα κυβέρνηση δείχνει να έχει το πολιτικό κεφάλαιο για εξάντληση τετραετίας.

Από την άλλη, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία διατήρησε αξιοσημείωτο ποσοστό, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει έντονος αντιπολιτευτικός λόγος.

Ως προς τη διαχείριση των προσδοκιών της Αγοράς, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού αποτελέσματος έχει αποτιμηθεί στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σαν επικρατέστερο σενάριο, για τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, δείχνει αυτό της κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, το οποίο θα αντισταθμιστεί, ωστόσο, από τις εισροές κεφαλαίων που περίμεναν μία ισχυρή λαϊκή εντολή, για να τοποθετηθούν.  

Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, με στίγμα που είναι φιλικό προς τους Επενδυτές και το Επιχειρείν. Αυτό είχε προεξοφληθεί ήδη από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, οπότε ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 730 μονάδες, κινούμενος έκτοτε ανοδικά και κλείνοντας στις 894,66 μονάδες την περασμένη Παρασκευή. Ζητούμενο είναι να διερευνηθεί η πιθανή κίνηση του Γ.Δ. μετά από κέρδη 45,88% από την αρχή του έτους, αλλά και +98,74% για τις Τράπεζες.

Ως προς την άμεση αντίδραση, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί η ψήφος εμπιστοσύνης, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, με πιθανή ωστόσο υψηλή μεταβλητότητα, καθώς  είναι  ενδεχόμενο αρκετοί επενδυτές να επιδιώξουν την αποκόμιση κερδών, σε τραπεζικές ιδιαίτερα μετοχές. Σημασία ωστόσο έχει η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για το 2ο εξάμηνο, σε πρώτη φάση, με δεδομένες τις ήδη υψηλές επιδόσεις που έχουν καταγραφεί στο 1ο.

Και αυτές θα εξαρτηθούν από παράγοντες που θα διαμορφωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Νίκος Καυκάς (Leon Depolas Sec.): Η αυτοδυναμία της ΝΔ επισφραγίζει  μια νέα πολιτική πραγματικότητα στη χώρα, την προσδοκία της οποίας τίμησε το Χ.Α. με άνοδο 22% από τις Ευρωεκλογές, το προηγούμενο διάστημα. Η Αγορά υποδέχεται τη νέα κυβέρνηση, στα ίδια επίπεδα που παρέλαβε η προηγούμενη, με στόχο να κινηθούμε υψηλότερα μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της προσδοκώμενης αύξησης της κερδοφορίας των Εισηγμένων.  Προς το παρόν, ο ΓΔ εμφανίζεται με αυξημένους πολλαπλασιαστές, οι οποίοι, αν και δικαιολογούνται, δεν μπορούν να αποκλείσουν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις  μετεκλογικές συνεδριάσεις. Πάραυτα, εκτιμούμε ότι η Αγορά θα  καταφέρει να παραμείνει πάνω από τον τελευταίο καταγεγραμμένο πυθμένα των 830 μονάδων, γεγονός που αναδεικνύει και το συνολικό βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο που αναλαμβάνει η εισροή νέων κεφαλαίων. Επικεντρωνόμαστε σταθερά σε εταιρείες με γερά θεμελιώδη σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, ενώ αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα σε Τράπεζες και ΔEH, καθώς οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξαρτώνται περισσότερο από τη βελτίωση του εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Σχετικά με τη συσχέτιση δυνάμεων είναι σημαντικό να συγκεντρώνουν 180 έδρες τα κόμματα που έχουν συνταχθεί υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου με απλή αναλογική. Εφικτή η κατάκτηση  των 1.000 μονάδων για τον ΓΔ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν δεν μεταβληθεί ουσιαστικά η εικόνα των διεθνών μετοχικών δεικτών.  

Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Πλέον στο Χ.Α., είναι αισιόδοξοι και οι πλέον απαισιόδοξοι του προηγούμενου διαστήματος.

Από τη Δευτέρα η Αγορά θέλει την προσοχή της, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα βγάλει μεγάλο volatility και υπερβολές που μπορούν να εγκλωβίσουν τους βιαστικούς, ή να αναγκάσουν τους “short” να κλείσουν θέσεις.

Κρατάμε σταθερή την όποια στρατηγική έχουμε ακολουθήσει στο προηγούμενο διάστημα και δεν ακολουθούμε τυφλά την Αγορά, επειδή η τάση είναι σε έξαρση.

Στις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις και εκτός απροόπτου, θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά από όσους θα επιλέξουν να μειώσουν μέρος των θέσεών τους, περιμένοντας μία ομαλή διόρθωση σε τιμές και περισσότερο σε χρόνο, μέχρι την επόμενη ανοδική κίνηση.

Νικόλας Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ): Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των Επενδυτών, με τη Νέα Δημοκρατία να κατακτά την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς βέβαια να ξεπερνά τις προσδοκίες της Αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αποδόσεις άνω του 45%, κατακτώντας την κορυφή στον παγκόσμιο χάρτη αποδόσεων για το 2019.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης πρόωρων εκλογών, έχουμε αναφέρει το ρητό “buy the rumor, sell the news”, μία τακτική που έχουμε δει πολλές φορές να υλοποιείται στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Αν και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του Χ.Α. στον μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μια βραχυχρόνια διόρθωση είναι απολύτως δικαιολογημένη, μετά την επιβεβαίωση του αποτελέσματος των Βουλευτικών εκλογών. Η Αγορά αναμένεται να ανοίξει ανοδικά, με τους αγοραστές του τελευταίου μηνός να μετατρέπονται σε δυνητικούς πωλητές, κατοχυρώνοντας ενδεχομένως τα κέρδη του μηνός και οδηγώντας την Αγορά χαμηλότερα τις επόμενες ημέρες.

Πέρα από το σενάριο προεξόφλησης της αυτοδυναμίας και της κατοχύρωσης κερδών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν με αυτή την εξέλιξη. Η διαγραμματική εικόνα της Αγοράς εμφανίζει έντονες στρεβλώσεις, ενώ βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Παράλληλα οι έντονες αρνητικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές υποδηλώνουν τη φανερή διαγραμματική κόπωση, που δύναται να αποφορτιστεί με μία διόρθωση τις επόμενες ημέρες των εκλογών.

Σωτήρης Χαλκιάδης (Χρηματιστής/επενδυτικός σύμβουλος): Η αγορά πήρε αυτό που ήθελε. Ενα αποτέλεσμα με αυτοδυναμία 158 εδρών, γεγονός που «λύνει τα χέρια» της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτά που ζητούν οι αγορές (μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον, φιλο-επενδυτικές ενέργειες). 

Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως πρώτο στόχο τα χαμηλότερα πλεονάσματα δείχνει τον προσανατολισμό του, όπως επίσης η άμεση ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης δείχνει πως έχει γίνει μια σχετική προεργασία. Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια... ανοχής είναι πολύ περιορισμένα, τα funds και οι κάθε λογής παίκτες μετά την πρώτη αποτίμηση, που προφανώς σήμερα-αύριο θα χαρακτηρισθεί από αυξημένη μεταβλητότητα, θα στραφούν στα επιμέρους στοιχήματα, που λίγο ως πολύ παίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Τραπεζικός κλάδος, ενέργεια, υποδομές, υγεία, μεταφορές αλλά και επιχειρηματικές συνέργειες που προεξοφλείται πως θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε διάφορους τομείς (βιομηχανία/μεταποίηση, τουρισμός/ξενοδοχειακά, φαρμακευτικός,κατασκευές κ.λπ.) είναι ήδη στο monitoring των ξένων. Από τον ρυθμό των εξελίξεων θα κριθεί το εάν η αγορά μετά από μία φυσιολογική κορύφωση της τελευταίας ανοδικής κίνησης θα διορθώσει και εάν θα καταφέρει να προσελκύσει νέα κεφάλαια που θα την οδηγήσουν, στη συνέχεια, υψηλότερα. 

Βραχυπρόθεσμα και με γνώμονα τις κινήσεις των traders φαίνεται πως σήμερα Δευτέρα στο επίκεντρο θα είναι κατ' αρχήν ο τραπεζικός κλάδος αλλά και συγκεκριμένες μετοχές, λ.χ. των ΔEH, Lamda Development αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. Στο ενδεχόμενο μίας συνέχισης της ανοδικής τάσης (με έντονη την πιθανότητα μίας ενδιάμεσης διόρθωσης), θα συντηρηθεί το ενδιαφέρον που το τελευταίο διάστημα καταγράφεται για μετοχές της μεσαίας αλλά και της χαμηλότερης αποτίμησης.

Και αυτό θα είναι θετικό, καθώς θα... ανοίξει και άλλο το trade, θα ενεργοποιήσει και άλλους εγχώριους παράγοντες, με πολύ πιθανή την ενεργοποίηση ακόμη περισσότερων επενδυτών και traders το επόμενο διάστημα. Και αυτό που χρειάζεται το ΧΑ εκτός από τα νέα φρέσκα κεφάλαια είναι και η αύξηση των ενεργών κωδικών, τάση που ενισχύεται το τελευταίο 3μηνο-4μηνο.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v