Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί Τραμπ χτύπησαν και το Χρηματιστήριο

Οι εισαγόμενες πιέσεις οδηγούν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη. Κλειδί και ο «χρησμός» της Fitch. Τα κρίσιμα επίπεδα για FT 25 και τραπεζικό δείκτη. Οι τιμές με ενδιαφέρον για τις τέσσερις τράπεζες.

Οι δασμοί Τραμπ χτύπησαν και το Χρηματιστήριο

Η είσοδος στον πιο ρηχό μήνα συναλλαγών του έτους, μετά την αδιάκοπη επτάμηνη ανοδική κίνηση στην αγορά των μετοχών, δίνει πόντους για ιδιαίτερα ευμετάβλητες συνθήκες και συνεδριάσεις, profit taking, αλλά και contrarian κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Η διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας, η κίνηση προς τις 900 μονάδες και η ευκολία παραμονής πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 840 μονάδων συνεχίζει να δίνει πόντους στο θετικό σενάριο για τη συνέχεια, ειδικά αν οι μετοχές δεν επηρεαστούν αρνητικά από τη μείωση των επιτοκίων της Fed και τις εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας.

Όπως είναι ορατό από την τρίτη επίσκεψη του Γενικού Δείκτη στις 900 μονάδες, η επιτυχής διάσπαση του επιπέδου θα απαιτήσει σημαντική άνοδο από την πλευρά των συναλλαγών, που ίσως λόγω εποχικότητας είναι δύσκολο να συμβεί. Στον αντίποδα, κίνηση κάτω από τη ζώνη των 840 μονάδων θα δώσει λαβή για αποκόμιση κερδών στην αγορά.

Η πρώτη αξιολόγηση της χώρας από οίκο μετά τις εκλογές έχει και αυτή τη σημασία της, με την αγορά να προσδοκά ότι η Fitch Ratings θα προχωρήσει σήμερα σε αύξηση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, αλλά θα αφήσει αμετάβλητη τη σύσταση. Η Fitch ήδη κινείται στο πάνω εύρος με αξιολόγηση BB -και μαζί με την καναδική DBRS προηγούνται των S&P και Moody’s.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί ανέπαφη την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης στις 840-850 μονάδες. Η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική, αφού ο στόχος δεν είναι άλλος από τη διάσπαση των 900 μονάδων και κίνηση προς το αμέσως επόμενο πεδίο και την περιοχή των 930-950 μονάδων. Αδυναμία διάσπασης των 900 μονάδων θα επιδεινώσει τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και απομακρύνει την αγορά από το θετικό σενάριο. Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών σε κάθε περίπτωση διόρθωσης, αλλά και ο δείκτης των τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διατηρήσουν τα επίπεδά τους.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται της αγοράς, η ανοδική πορεία προς τις 2.250-2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.180 μονάδων. Αυτό δίνει πόντους για ανοδική συνέχεια, διαφορετικά το stop τοποθετείται στις 2.100 μονάδες. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 

O τραπεζικός δείκτης βρίσκεται εντός του εύρους των 715-850 μονάδων, με την προσπάθεια για κίνηση πάνω από τις 850 μονάδες να μην μπορεί να συμβεί για την ώρα. Αδυναμία διάσπασης του επιπέδου των 850 μονάδων θα επαναφέρει τις πιέσεις στον δείκτη.

Η Αlpha Βank βρήκε στήριξη στη ζώνη των 1,50-1,55 ευρώ και πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,85 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει. Η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,50 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ διασπάστηκε από την Εθνική Τράπεζα, η οποία πλέον προηγείται της κίνησης των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών και παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή όσο βρίσκεται υψηλότερα των 2,50 ευρώ. Παρακάτω η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και στις 12/7, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες. Παραμονή πάνω από τα 2,5 ευρώ δίνει πόντους στον στόχο των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση του 0,90 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς το 1 ευρώ. Στα 0,80-0,82 ευρώ το stop της τρέχουσας κίνησης, τα οποία για την ώρα τα διατηρεί. Οριακά πλέον πάνω από τον μέσο όρο των 20 ημερών.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20-3,30 ευρώ και επέστρεψε χαμηλότερα στη στήριξη στη ζώνη 2,60-2,70 ευρώ, που είναι σημαντική, και επιχειρεί εκ νέου πάνω από τα 3 ευρώ. Όσο διατηρείται πάνω από τα 2,92 ευρώ, σκοπεύει υψηλότερα από τα 3,20 ευρώ. Χαμηλότερα, η στήριξη είναι στα 2,60 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v