Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Νέο επιχειρηματικό σχέδιο στο τέλος τους έτους

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και θα διαμορφώσει τη νέα στρατηγική. Δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το τέλος του χρόνου μικτής αξίας €3,7 δισ.

Alpha Bank: Νέο επιχειρηματικό σχέδιο στο τέλος τους έτους

Στα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τους έτους στάθηκε η διοίκηση της Alpha Bank στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Alpha Bank συνέχισε να παρέχει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι νέες χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 με βάση τις θετικές εξελίξεις που αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής, την οποία πρόκειται να οριστικοποιήσει το management.

Τα μη εξυπηρετούμενη ανοίγματα (ΜΕΑ) μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά €0,4 δισ. το 2ο τρίμηνο του 2019, με αρνητικό σχηματισμό σε όλα τα τμήματα δανείων. Παράλληλα, οι πωλήσεις των NPLs κατά περίπου €3,7 δισ. έχουν ήδη ξεκινήσει. Η μείωση των 3,7 δισ. ευρώ αφορά τα Project Neptune (χαρτοφυλάκιο δανείων ΜμΕ με εξασφαλίσεις ακινήτων, πάνω από 4 χιλιάδες properties) και Project Orion (τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων λιανικής με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα, πάνω από 23 χιλιάδες properties). Στο τέλος του 2019, τα ΜΕΑ, βάσει της στοχοθεσίας, θα μειωθούν στα 16,2 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 5,9% σε ετήσια βάση. Η χρηματοδοτική βάση βελτιώνεται καθώς η τράπεζα αντικαθιστά τη ρευστότητα που αντλεί μέσω διατραπεζικών συναλλαγών (repos) με τις μηδενικού κόστους πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Λόγω της εκλογικής περιόδου, ο αριθμός πλειστηριασμών μειώθηκε αισθητά, με αναστολή από την υπουργική απόφαση. Το 83% των επιτυχώς δημοπρατημένων ακινήτων έχουν αποκτηθεί από την ίδια Alpha bank.

Το καθαρό έσοδο τόκων διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση στα 388,6 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε επίσης σταθερό σε 2,5%. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση. To guidance για το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) μειώνεται ελαφρώς στο 1,8% έναντι μέσου όρου 3,2% το 2018.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τοποθετείται στο 17,8%, αυξημένος κατά 80 μονάδες βάσης, θετικά επηρεασμένος από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Σε όρους Fully Loaded B3 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι στο 14,8% και το υπερβάλλον αποθεματικό είναι ύψους 1,9 δισ. ευρώ υψηλότερο από τις απαιτήσεις του κανονισμού SREP (13,75%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v