Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πόση στήριξη μπορούν να δώσουν οι κεντρικές τράπεζες

Η εικόνα της αγοράς μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ και πριν πάρει τη σκυτάλη η Fed. Ο θετικός ρόλος των ομολόγων για τις μετοχές. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, των τραπεζών και των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

XA: Πόση στήριξη μπορούν να δώσουν οι κεντρικές τράπεζες

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, αν και εντός των προβλέψεων των αναλυτών, δεν θα μειώσουν τη μεταβλητότητα στην αγορά, αφού η εισαγωγή νέων εργαλείων δημιουργεί και νέες συνθήκες.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και η εισαγωγή του tiering (σ.σ. κλιμακωτή χρέωση για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) διαφοροποιούν την εικόνα, χωρίς να αποτελούν όμως game changer. Η διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας ενισχύεται και από την κοντινή χρονικά συνεδρίαση της Fed στις 18/9, για την οποία υπάρχει μεγάλη αναμονή από τους συμμετέχοντες στις αγορές.

Η τόσο αυξημένη εξάρτηση των μετοχών από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών είναι σημάδι ότι οι επόμενοι μήνες για τις διεθνείς αγορές θα είναι γεμάτοι με αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και φόβους για μια επικείμενη ύφεση ή κρίση στην παγκόσμια οικονομία.

Στο πιο τεχνικό επίπεδο, η κίνηση προς τις 880-900 μονάδες περνάει εκ νέου από την παραμονή πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 845 μονάδων. Σε αυτές τις συνθήκες, η προσέγγιση και ανοδική διάσπαση των 900-905 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ειδικά αν η ψυχολογία στις αμερικανικές μετοχές δεν διατηρηθεί σε αυτό το υψηλό ευνοϊκό επίπεδο, θα είναι δύσκολο task για τους αγοραστές. Αυτό το σενάριο παραμένει το βασικό, όσο ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται πάνω από την περιοχή στήριξης στις 845-850 μονάδες.

Κίνηση χαμηλότερα των 845-850 μονάδων θα επιδεινώνει τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και απομακρύνει την αγορά από το θετικό της σενάριο. Το ιδανικό είναι ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών σε κάθε περίπτωση διόρθωσης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται λίγο πίσω σε όρους κίνησης από τον Γενικό Δείκτη, η ανοδική πορεία προς τις 2.250-2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης δείχνει χαμηλότερα από τις 2.000 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

O τραπεζικός δείκτης για την ώρα δεν μπορεί να διασπάσει τις 790 μονάδες, που είναι το κρίσιμό του επίπεδο. Αδυναμία διάσπασης του επιπέδου θα επαναφέρει τον δείκτη στο πρώτο του κάτω όριο, που είναι οι 730 μονάδες και έπειτα οι 660 μονάδες. Υψηλότερα, το πρόσφατο υψηλό στις 850 μονάδες.

Η Αlpha Βank παραμένει στη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ και έχει κινηθεί στο πάνω όριο. Πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,75 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,55 ευρώ.

Η στήριξη των 2,50 ευρώ αποδείχθηκε ισχυρή για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας η τεχνική εικόνα της παραμένει η καλύτερη. Η στήριξη είναι στα 2,40-2,50 ευρώ, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, και έπειτα τα 2,20 ευρώ. Στον ανοδικό, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση των 0,80-0,82 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς το 0,90 ευρώ. Στο 0,72 ευρώ έδειξε ισχυρή στήριξη στην τρέχουσα κίνηση.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20-3,30 ευρώ και επέστρεψε χαμηλότερα στη στήριξη στη ζώνη 2,20-2,30 ευρώ με ταχύτητα. Με αντίστοιχη ταχύτητα κινήθηκε υψηλότερα από τα 3 ευρώ και πλέον στοχεύει και πάλι στα 3,20/3,30 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v