Σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ με διπλή ελληνική εμπλοκή

Οι Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορούνται για υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης, στην οποία κεντρικό πρόσωπο εμφανίζεται στέλεχος της Goldman Sachs. Ποια στοιχεία επικαλούνται οι αμερικανικές αρχές.

Σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ με διπλή ελληνική εμπλοκή

Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης με εμπλοκή δύο Ελλήνων αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ένας τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο οποίος συνελήφθη με κατηγορίες για εσωτερική πληροφόρηση (inside trading) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Ο Bryan Cohen, αντιπρόεδρος, διέρρεε ιδιωτικές πληροφορίες επί τρία χρόνια με αντάλλαγμα μετρητά ως τμήμα ενός διεθνούς συστήματος εσωτερικής πληροφόρησης, το οποίο είχε αθέμιτα κέρδη 2,6 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του U.S. Securities and Exchange Commission.

Κάποιες πληροφορίες σχετίζονται με αναμενόμενα ντιλ που αφορούσαν τη Syngenta AG και την Buffalo Wild Wings Inc.

Ο Cohen εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο 33χρονος τραπεζίτης μοιράστηκε τις πληροφορίες με έναν trader που δεν κατονομάστηκε και ο οποίος πέρασε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, που πραγματοποίησε τα κέρδη. Ο τελευταίος ελέγχει την αλυσίδα GRK Fresh στις ΗΠΑ και του ασκήθηκαν κατηγορίες από τους εισαγγελείς.
Ο Cohen έλαβε μη προσδιορισμένο ποσό μετρητών ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που προσέφερε, δείχνουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν.

Η υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC. Τα τελευταία παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε το σχήμα. Για παράδειγμα λίγο μετά τη μετακίνηση του Cohen στη Νέα Υόρκη, η Buffalo Wild Wings προσέλαβε την Goldman ώστε να βοηθήσει την προσέγγιση της Arby’s Restaurant Group Inc. Ο Cohen έμαθε για την πιθανή εξαγορά την ίδια ημέρα, 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Γ. Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings μεταξύ 20 Οκτωβρίου και 27 Οκτωβρίου για 2,5 εκατ. δολάρια και πούλησε 9.000 εξ αυτών έως την 1η Νοεμβρίου, με κέρδη 79.074 δολάρια.

Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, στις 13 Νοεμβρίου, έγινε γνωστή η πιθανή εξαγορά από την Buffalo Wild Wings. Την επόμενη ημέρα, η μετοχή της αλυσίδας εστιατορίων αυξήθηκε 24% και ο κος Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδη 343.298 δολάρια, σύμφωνα με την SEC.

Όπως γράφει το Bloomberg, στον κ. Νίκα ασκήθηκε δίωξη στις 7 Οκτώβριου, μαζί με ένα φίλο του, τον Τηλέμαχο Λαβίδα (μέλος Δ.Σ. της Lavipharm και γιος του Αθανάσιου Λαβίδα), με κατηγορίες ότι συνωμότησαν για να κλέψουν κρίσιμες μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc από τον πατέρα του κου Λαβίδα (σ.σ. Θανάση Λαβίδα), ο οποίος υπηρέτησε στο ΔΣ της εταιρείας έως το 2016, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Η Takeda Pharmaceutical Co συμφώνησε να αγοράσει την Ariad, κατασκευαστή φαρμάκων κατά του καρκίνου, έναντι 4,66 δισ. δολάρια το 2017.

Ο κος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017, διάστημα κατά το οποίο έλαβε πληροφορίες για εξαγορές και δυνητικές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από αγνώστου ταυτότητας trader της Ελβετίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κος Νίκας δεν αντέδρασε σε μήνυμα του Bloomberg που ζητούσε σχολιασμό.

Ο κος Λαβίδας την Παρασκευή παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και κρατείται χωρίς εγγύηση έως τη δίκη, εξαιτίας του πιθανού κινδύνου διαφυγής, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Ο δικηγόρος του δεν αντέδρασε σε email του πρακτορείου, που ζητούσε σχόλιο.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τη Lavipharm, η οποία αρκέστηκε να σημειώσει ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο όσο διεξάγεται έρευνα από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι στη σκιά της υπόθεσης έγινε γνωστό ότι ο Γ. Νίκας παραιτήθηκε από πρόεδρος του Δ.Σ. της Νίκας και δεν θα αντικατασταθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v