Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φόβος για «γκρέμισμα» των φετινών μερισμάτων

Κόντρα στο σερί των πρώτων επίσημων ανακοινώσεων, χρηματιστηριακοί κύκλοι φοβούνται μείωση των φετινών χρηματικών διανομών. Στο 7% η μέση -εκτός τραπεζών- μερισματική απόδοση αλλά…

ΧΑ: Φόβος για «γκρέμισμα» των φετινών μερισμάτων

Χρηματιστηριακοί κύκλοι καλούν τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πολιτική χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν φέτος οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού πολύ πιθανόν να τις οδηγήσει σε συντηρητικότερες επιλογές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας στο Euro2day.gr: «Η κατάσταση κατά τον τελευταίο μήνα έχει διαφοροποιηθεί ριζικά. Από ένα κλίμα θετικών προσδοκιών έχουμε περάσει σε μια συγκυρία όπου οι διοικήσεις των επιχειρήσεων προσπαθούν να εκτιμήσουν το ύψος των απωλειών που θα υποστούν λόγω του κορωνοϊού, αναγκασμένες να συνεκτιμήσουν ακόμη και τα δυσμενέστερα σενάρια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι συνηθέστερες αντιδράσεις είναι οι αναβολές επενδυτικών και επεκτατικών προγραμμάτων, καθώς και οι περικοπές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου.

Πολλές διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών δημοσιοποιούν τη μερισματική τους πολιτική ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων τους (έως τα τέλη Απριλίου), ενώ ορισμένες περιμένουν μέχρι και την ημέρα των τακτικών γενικών τους συνελεύσεων (έως 10 Σεπτεμβρίου).

Στην ουσία, όλες σχεδόν οι διοικήσεις αποφασίζουν την πολιτική των χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν, όχι μόνο με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης αλλά και με τη συνεκτίμηση της πορείας των εταιρειών κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς. Είναι προφανές πως ο τελευταίος αυτός παράγοντας θα λειτουργήσει φέτος ανασταλτικά στις αποφάσεις των διοικήσεων να μοιράσουν μετρητά στους μετόχους τους. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε άλλες εισηγμένες να μην προχωρήσουν σε καμιά χρηματική διανομή και κάποιες άλλες να μοιράσουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι».

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ενώ το 2013, 38 εισηγμένες εταιρείες είχαν διανείμει αθροιστικά 0,6 δισ. ευρώ και έτσι η μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ ήταν 0,9% (την ίδια περίοδο, τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων κυμαίνονταν μεταξύ 3,5% και 4,5% και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων βρισκόταν στο 8,5%), το 2019 μοιράστηκαν στους μετόχους 2,2 δισ. ευρώ από 60 εισηγμένες!

Μιλάμε για μέση απόδοση χρηματικών διανομών 3,6%, όταν οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν υποχωρήσει στα τέλη του 2019 κάτω από το 0,5% και των δεκαετών κρατικών ομολόγων στο 1,53% (μάλιστα, από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχει παρατηρηθεί νέα υποχώρηση στα τραπεζικά επιτόκια, αλλά και αύξηση στα yields των δεκαετών κρατικών τίτλων στο 2,51%).

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ (γύρω στα 35,5 δισ. ευρώ) και τις συνολικές περυσινές χρηματικές διανομές των 2,2 δισ. ευρώ, προκύπτει μια μέση μερισματική απόδοση 6,2%. Αν μάλιστα εξαιρέσουμε τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (περίπου 3,85 δισ.) που δεν διανέμουν μέρισμα, η σχετική μέση απόδοση σκαρφαλώνει στο 7%!

Επιπρόσθετα, τα φετινά μερίσματα θα επιβαρυνθούν με μειωμένο φορολογικό συντελεστή (5% αντί 10%) ενώ θετική επίδραση θα υπάρξει και από τη σχεδιαζόμενη (ακόμη;) αποκλιμάκωση της αποκαλούμενης «εισφοράς αλληλεγγύης».

Βέβαια, παράγοντες της αγοράς εφιστούν την προσοχή των επενδυτών, σημειώνοντας ότι:

α) Σε ορισμένες εταιρείες, τα διανεμόμενα ποσά δεν είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμα (π.χ. όταν μοιράζονται ποσά που υπερβαίνουν τα ετήσια αποτελέσματα, ή όταν οι εισηγμένες διανέμουν έκτακτα κέρδη, ή, τέλος, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις κυκλικών κλάδων που βρίσκονται στο πάνω μέρος του οικονομικού τους κύκλου).

β) Ο μέσος αριθμητικός όρος δεν λέει πάντα την αλήθεια, ιδίως όταν μεγάλοι όμιλοι (π.χ. Coca-Cola HBC πέρυσι, ΟΠΑΠ φέτος) μοιράζουν εκτάκτως υψηλά ποσά.

γ) Είναι πολύ πιθανόν, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, τα φετινά διανεμόμενα μερίσματα να είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες.

Τα πρώτα μηνύματα

Πριν την έλευση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, γενική εκτίμηση των αναλυτών ήταν πως αν εξαιρούνταν οι έκτακτες καταβολές τόσο του 2019 (π.χ. Coca-Cola HBC) όσο και του 2020 (π.χ. ΟΠΑΠ), τότε οι φετινές διανομές θα είναι υψηλότερες των αντίστοιχων περυσινών.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέτεινε η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ (άρα και η αύξηση των κερδών στις περισσότερες εισηγμένες), η μεγαλύτερη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τα χαμηλότερα πλέον δανειστικά επιτόκια. Το σενάριο αυτό ωστόσο θα πρέπει πιθανότατα να αναθεωρηθεί, συνεκτιμώντας τα τρέχοντα δεδομένα.

Πάντως, με βάση τις μέχρι σήμερα αποφάσεις και ανακοινώσεις των εταιρειών σχετικά με τις χρηματικές τους διανομές, έχουμε:

Alpha Trust ΑΕΔΑΚ: Η εταιρεία αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,4 ευρώ ανά μετοχή (άγνωστο αν θα διανεμηθούν και άλλα ποσά μέσα στη χρονιά), όταν πέρυσι είχε μοιράσει αθροιστικά 0,68 ευρώ.

Attica Group: Η εταιρεία μοίρασε τον Ιανουάριο κέρδη και προαιρετικά αποθεματικά ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το 2019 δεν είχε προχωρήσει σε χρηματική διανομή.

Coca-Cola HBC: Η εισηγμένη προτίθεται να διανείμει φέτος μέρισμα 0,62 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η συνολική χρηματική διανομή το 2019 είχε ανέλθει στα 2,57 ευρώ, καθώς ο όμιλος είχε διανείμει και έκτακτο μέρισμα ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή.

Jumbo: Η διοίκηση της εισηγμένης έχει αναφερθεί σε υπερδωδεκάμηνη χρήση (προκειμένου να κλείνει κάθε 31η Δεκεμβρίου) και περισσότερο γενναιόδωρη πολιτική χρηματικών διανομών. Έτσι, πέρα από το 0,22 ευρώ που αποφάσισε φέτος, πέρυσι μοίρασε σε δύο φάσεις 0,28 και 0,19 ευρώ ανά μετοχή, αντίστοιχα.

Profile: Η εισηγμένη εταιρεία ρευστοποίησε (σε δύο δόσεις) ίδιες μετοχές έναντι τιμημάτων πολύ υψηλότερων από το μέσο κόστος κτήσης τους. Έτσι, συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση για την επιστροφή 0,045 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που είναι ανεξάρτητο από την ενδεχόμενη χρηματική διανομή θα αποφασιστεί στην επικείμενη φετινή τακτική γενική συνέλευση.

Ικτίνος Μάρμαρα: Η εισηγμένη εταιρεία αποφάσισε να διανείμει κέρδη παρελθουσών χρήσεων ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Μουσικός Οίκος Νάκα: Η τακτική γενική συνέλευση του Φεβρουαρίου (κλείνει χρήση κάθε 30ή Ιουνίου) αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά, μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ που είχε μοιραστεί τον Δεκέμβριο, οι μέτοχοι εισέπραξαν 0,15 ευρώ, έναντι 0,135 ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

ΟΛΠ: Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,53 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η εισηγμένη επέστρεψε πρόσφατα 0,17 ευρώ ανά μετοχή, ποσό ίσο με εκείνο που είχε διανείμει και πέρυσι στους μετόχους της.

Eλληνικά Πετρέλαια: Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,5 ευρώ έναντι 0,75 ευρώ για το 2019.

ΟΠΑΠ: Εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά ο ΟΠΑΠ, όταν φέτος διένειμε κέρδη παρελθουσών χρήσεων ύψους ενός ευρώ ανά μετοχή (πέρυσι είχε μοιράσει συνολικά 0,70 ευρώ), χωρίς να αποκλείεται και η καταβολή επιπλέον ποσού μέσα στο 2020. Όσο και αν οι διανομές των τελευταίων ετών ενίοτε υπερβαίνουν τις ετήσιες κερδοφορίες, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες από τους μετόχους (πλειοψηφίας και μειοψηφίας).

ΟΤΕ: Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,46 ευρώ πέρυσι.

Παπουτσάνης: Η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου 0,03 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,02 ευρώ πέρυσι.

Τράπεζα της Ελλάδος: Σταθερό θα είναι το μέρισμα σε σχέση με πέρυσι (0,672 ευρώ ανά μετοχή), ωστόσο με βάση την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δεν φορολογείται πλέον διπλά (τόσο ως μέρισμα όσο και ως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Paperpack: Το σύνολο των καθαρών κερδών του 2019 προτίθεται να διανείμει στους μετόχους της η εισηγμένη εταιρεία, με αποτέλεσμα το φετινό μέρισμα (0,50 ευρώ) να είναι υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου περυσινού (0,15 ευρώ).

Π. Πετρόπουλος: Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πέρυσι δεν είχε διανείμει μέρισμα. 

* Με βάση στοιχεία 19 Φεβρουαρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v