Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα

Η εισηγμένη άντλησε 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές. Υπερκαλύφθηκε η προσφορά. Πώς κινήθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Πού διαμορφώθηκε το τελικό κόστος. Το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΓΕΚ Τέρνα.

Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα

Υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 1,5 φορά η έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρία, η έκδοση καλύφθηκε σε ποσοστό 56,5% από ιδιώτες επενδυτές με το 43,5% να καλύπτεται από ειδικούς επενδυτές. Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, έπαιξαν σύμφωνα με Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Το επιτόκιο της έκδοσης έκλεισε τελικώς στο 2,75%

H ανακοίνωση της ΓΕΚ Τέρνα

Η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», η «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.» και η «EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.», ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την Έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου και την εισαγωγή των ομολογιών της «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» (η «Εταιρεία») προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στις 01.07.2020, ανακοινώνουν, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν.3401/2005, όπως ισχύει, το άρθρο 17 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και το άρθρο 3 παρ. 5 της Απόφασης 8/862/19.12.2019 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι διατέθηκαν συνολικά 500.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη (οι «Ομολογίες») με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους €500 εκατ.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €686,737 εκατ.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,75%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,75% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε €1.000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 282.500 Ομολογίες (56,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 217.500 Ομολογίες (43,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Η διοίκηση του ομίλου είχε επισημάνει πρόσφατα τα πλεονεκτήματα από το γεγονός πως δραστηριοποιείται σε τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάταξης των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου όπως η «πράσινη οικονομία» (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, κ.α.) και οι υποδομές. Επιπλέον ο όμιλος έχει εξασφαλίσει από υφιστάμενα έργα στους τομείς των παραχωρήσεων και της ενέργειας μακροπρόθεσμες επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τμήμα του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ομόλογο, προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ, ενώ θα αυξηθεί στα τέσσερα δισ. ευρώ στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της άδειας για τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Η κοινοπραξία της αμερικανικής Mohegan με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την άδεια μετά τον αποκλεισμό της επίσης αμερικανικής Hard Rock.

Οι επενδύσεις που συνδέονται με τις ΑΠΕ και ευρύτερα την «πράσινη οικονομία» βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου του ομίλου. Οι συνολικές επενδύσεις σε τομείς της «πράσινης οικονομίας» προβλέπεται πως θα φτάσουν το 1,7 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων στη χώρα μας (πρόσφατη είναι η εξαγορά ώριμων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων από τον όμιλο RF Energy), τα δύο έργα αντλησοταμίευσης σε Αμφιλοχία και Αμάρι Κρήτης, αλλά και το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ισχύος 660 MW, σε μια επένδυση που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί και άλλες κινήσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των ομίλων που έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Κατά πληροφορίες, σε κοινοπραξία με θυγατρική του γαλλικού ομίλου Engie και την Energean Oil & Gas αναμένεται να διεκδικήσει και τη σύμβαση παραχώρησης της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου νοτίως της Καβάλας, στον διαγωνισμό που προκήρυξε αυτή την εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ.

Κοντά στο ένα δισ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις του ομίλου που συνδέονται με τον τομέα των υποδομών, με επίκεντρο το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε65, κ.α. Στόχος της διοίκησης, όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι η διεκδίκηση συμβάσεων που ενισχύουν περαιτέρω τις μακροχρόνιες σταθερές ταμειακές ροές.

Γι’ αυτό και ο όμιλος συμμετέχει αυτή την περίοδο σε σειρά διαγωνισμών για συμβάσεις παραχώρησης ή Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπως η Εγνατία Οδός, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος, ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v