Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Rebalancing δεικτών Stoxx και FTSE με ελληνικό ενδιαφέρον

Τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης των δεικτών Stoxx και FTSE καλείται να αντιμετωπίσει την Παρασκευή η αγορά. Ποιες ελληνικές μετοχές εισέρχονται στους επιμέρους δείκτες, ποιες εξέρχονται.

Χρηματιστήριο: Rebalancing δεικτών Stoxx και FTSE με ελληνικό ενδιαφέρον

Σε σημαντικές αναπροσαρμογές στις συμμετοχές των εγχώριων μετοχών στους δείκτες Stoxx προχωράει η εταιρεία του ομίλου Deutsche Börse Group. Η STOXX Ltd. είναι ένας παγκόσμιος πάροχος χρηματιστηριακών δεικτών αυστηρά βασισμένους σε διαφανείς κανόνες, με γνωστότερους τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες μετοχών EURO STOXX 50, STOXX Europe 50 και STOXX Europe 600.

Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής 18/9, με ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. To τακτικό rebalancing των δεικτών Stoxx μάλλον είναι πιθανόν να έχει αρνητικό πρόσημο για την αγορά αν οι προσθήκες ΟΤΕ και Terna Energy δεν είναι σε θέση να ισορροπήσουν τα flows.

Οι θετικές αλλαγές αφορούν την προσθήκη του ΟΤΕ στο δείκτη STOXX Emerging Markets Diversification Select 100 και της Τέρνα Ενεργειακής στο δείκτη STOXX Emerging Markets Total Market Mid.

Οι βασικές διαγραφές αφορούν τον τίτλο του ΟΠΑΠ από τους δείκτες STOXX Global 3000, την Εθνική Τράπεζα και τη Motor Oil από το δείκτη STOXX Emerging Markets 800 LO και τα Ελληνικά Πετρέλαια από το δείκτη STOXX True Exposure Emerging Markets.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Beta Sec., στο αυριανό κλείσιμο θα λάβουν χώρα και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE/Russel. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης προστίθεται η ΕΥΔΑΠ, ενώ στον δείκτη Micro Cap μπαίνουν οι μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, ΑΒΑΞ και BriQ Properties. Αντίθετα, από τον δείκτη Micro Cap αφαιρούνται οι μετοχές των Τράπεζα Ελλάδος, Quest και Intralot.

Πιο αναλυτικά οι αλλαγές στους δείκτες Stoxx είναι:

  • OTE, Προσθήκη, δείκτες STOXX Emerging Markets Diversification Select 100 EUR & USD.
  • TERNA ENERGY, Προσθήκη, δείκτης STOXX True Exposure Emerging Markets, STOXX Eastern Europe Total Market Mid.
  • ΟΠΑΠ, διαγραφή, δείκτης STOXX Global 3000, STOXX Global 3000 Travel & Leisure, STOXX Global 3000 Industry Consumer Discretionary.
  • Εθνική Τράπεζα, Διαγραφή, δείκτης STOXX Emerging Markets 800 LO.
  • Ελληνικά Πετρέλαια, Διαγραφή, δείκτης STOXX True Exposure Emerging Markets.
  • MOTOR OIL (HELLAS) Διαγραφή, δείκτης STOXX Emerging Markets 800 LO.
  • AEGEAN AIRLINES Διαγραφή από το δείκτη STOXX Eastern Europe Mid και προσθήκη στο δείκτη STOXX Eastern Europe Small 100.
  • Πλαστικά Κρήτης, Προσθήκη στο δείκτη STOXX Eastern Europe 300 Industrial Goods & Services και διαγραφή από το δείκτη STOXX Eastern Europe 300 Chemicals.
  • AUTOHELLAS, Διαγραφή από το δείκτη STOXX Eastern Europe 300 Travel & Leisure.
  • ΙΑΣΩ, Διαγραφή, δείκτες STOXX All Europe Total Market, STOXX Greece Total Market, STOXX Emerging Markets Total Market, STOXX Global Total Market.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v