Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Στο «βαθύ κόκκινο» το άθροισμα των εταιρικών κερδών του πρώτου εξαμήνου, αλλά και ισχυρές άμυνες των περισσότερων ομίλων που είτε εμφάνισαν ικανοποιητική κερδοφορία, είτε υποχρεώθηκαν σε διαχειρίσιμες απώλειες. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Με δύο σαφώς διαφορετικές αναγνώσεις μπορούν να αξιολογηθούν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, η δημοσιοποίηση των οποίων ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη ανάγνωση θυμίζει εποχές από τα βάθη της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι ζημίες των εταιρειών υπερκάλυψαν τα κέρδη και έτσι το άθροισμα των καθαρών αποτελεσμάτων ξεκινά από «μείον». Αντίθετα, η δεύτερη ανάγνωση επισημαίνει πως πολλές ήταν οι εταιρείες, οι οποίες είτε συνέχισαν να επιτυγχάνουν πολύ αξιόλογες κερδοφορίες είτε υπέστησαν απώλειες που δείχνουν να είναι σαφώς διαχειρίσιμες. Σύμφωνα με τους οπαδούς αυτής της ανάγνωσης, ο εταιρικός κορμός του ΧΑ άντεξε (πέρα από την πολυετή κρίση) και στην πανδημία, διαθέτοντας από πριν ισχυρές άμυνες, αλλά και προσαρμοζόμενος κατάλληλα στις περιστάσεις.

Στην πράξη, πορεία τριών ταχυτήτων εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, με άλλες να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, άλλες να υποχρεώνονται σε διαχειρίσιμες απώλειες και, τέλος, ορισμένες να δέχονται βαριά πλήγματα από τις επιπτώσεις της πανδημίας (τουρισμός, μεταφορές και σε δεύτερη σειρά, το λιανικό εμπόριο, η κλωστοϋφαντουργία και η ιδιωτική υγεία). Αντίθετα, οι κλάδοι που εμφάνισαν αντοχές ήταν αυτοί της πληροφορικής (π.χ. Quest Holdings, Entersoft, Epsilon Net, Performance), των χημικών προϊόντων (π.χ. Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Παπουτσάνης, Flexopack), καθώς και (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κύκλο των εργασιών) ο κλάδος των τροφίμων.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα 141 (εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ) εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο:

  • Ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 21,2%, από τα 30,8 στα 24,3 δισ. ευρώ.
  • Τα αθροιστικά καθαρά αποτελέσματα ισοπεδώθηκαν και από κέρδη 888 εκατ. ευρώ γύρισαν σε ζημίες 135 εκατ. ευρώ, μειούμενα κατά 115%. Ωστόσο, χωρίς τον συνυπολογισμό των δύο διυλιστηρίων (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, αθροιστικά 770 εκατ. ευρώ), το ποσοστό πτώσης των αποτελεσμάτων θα περιοριζόταν στο 30%.
  • Οι 74 εισηγμένες (παραπάνω από τις μισές) σημείωσαν κερδοφόρο αποτέλεσμα και οι υπόλοιπες 67 ζημιογόνο.
  • 56 εταιρείες κατάφεραν (περίπου οι τέσσερις στις δέκα) να βελτιώσουν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (αύξηση κερδών ή μείωση ζημιών), ενώ οι υπόλοιπες 85 υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση επιδόσεων (επιδείνωση κερδών ή διεύρυνση ζημιών).
  • Έκτακτα αρνητικά αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε πολλές εισηγμένες εταιρείες, είτε λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου-μετάλλων (π.χ. Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oi, ElvalHalcor, Viohalco), είτε λόγω υποτίμησης εύλογων αξιών σε ακίνητα (π.χ. Prodea, Lamda Development), είτε, τέλος, από διαφόρων άλλων κατηγοριών απομειώσεις (π.χ. ΕΥΔΑΠ). Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και εισηγμένες που εμφάνισαν θετικά έκτακτα αποτελέσματα, όπως π.χ. η Intracom από την πώληση της K-Wind, αλλά και οι Pasal Development και AVE από ρύθμιση υποχρεώσεων. Επίσης, υπήρξαν και εισηγμένες στις οποίες δεν επαναλήφθηκαν φέτος τα αρνητικά έκτακτα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2019 (π.χ. Εβροφάρμα, Foodlink, Ίλυδα, Sato). Τέλος, υπήρχαν και εισηγμένες (π.χ. Centric) στις οποίες φέτος δεν επαναλήφθηκαν τα περυσινά έκτακτα κέρδη.
  • Ο χαμηλότερος εταιρικός φορολογικός συντελεστής και το συχνά μικρότερο μέσο επιτόκιο δανειοδότησης άμβλυναν σε πολλές περιπτώσεις τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ αντίθετα το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων επηρέασε αρνητικά τις εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο.

Θετικό καθαρό ταμείο: 34 εισηγμένες (σ' αυτές αναμένεται να προστεθεί και η Τεχνική Ολυμπιακή μετά την ολοκλήρωση του deal του Πόρτο Καρράς) στο τέλος Ιουνίου διέθεταν θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους και οι βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές τους τοποθετήσεις ήταν μεγαλύτερα από το σύνολο του τραπεζικού τους δανεισμού, βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου. Πρόκειται για τις εταιρείες Alpha Αστικά Ακίνητα, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, AS Company, BriQ Properties, Centric, Entersoft, Epsilon Net, Flexopack, Ideal, JUMBO, Mermeren Kombinat, Newsphone, Profile, Quest Holdings, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαίσιο, Καρέλιας, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΓΕΚΕ (President), Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΟΛΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΟΛΘ, Πλαστικά Κρήτης, Vidavo, Μουζάκης, Optronics, Centric, Mediterra Hellas.

Αρνητικά ίδια κεφάλαια: Στις 30 Ιουνίου, 21 εισηγμένες εταιρείες είχαν υποχρεωθεί σε αρνητικά ίδια κεφάλαια και συγκεκριμένα οι Frigoglass, Intralot, Νίκας, ΣΙΔΜΑ, ΑΝΕΚ, Βιοτέρ, AVE, Forthnet, ΕΛΓΕΚΑ, Sato, Μπήτρος, Ακρίτας, Eurobrokers, ΚΡΕΚΑ, Dionic, Εκδόσεις Λιβάνη, Βαρβαρέσος, Ευρωσύμβουλοι, Yalco, Βαράγκης, Lavipharm,

Turnaround stories: Επτά εισηγμένες μετέτρεψαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τις περυσινές ζημίες τους σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Πρόκειται για τις ΔΕΗ, Ideal, Δρομέας, Παϊρης, Aλουμύλ, Eurobrokers, AVE (με συνδρομή έκτακτων αποτελεσμάτων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v