Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Θα ανέβουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Είδαν τα χαμηλά τους οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εκτιμά ο οίκος. Επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του για ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη της τάξης του 3,9% το 2021. Τι αναμένει σήμερα από S&P και DBRS.

Citi: Θα ανέβουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα από τα ιστορικά τους χαμηλά επίπεδα στο 0,92% που βρίσκονται σήμερα, σύμφωνα με τη Citigroup.

Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι από το 0,92% τρέχουσας απόδοσης για το εγχώριο 10ετές ομόλογο, κατά μέσο όρο στο τέταρτο τρίμηνο φέτος θα διαμορφωθούν στο 1,10%, θα υποχωρήσουν στο 1,05% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και έκτοτε θα ανέλθουν σταδιακά έως το 1,40% στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σε μέσα επίπεδα πάντα, η Citigroup υπολογίζει ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το 1,32% φέτος θα κινηθεί σταδιακά προς το 1,54% το 2024, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από την Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, η Citi επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της για ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη της τάξης του 3,9% το 2021, κινούμενη σε πιο απαισιόδοξη βάση σε σχέση με το ΔΝΤ αλλά και τον ΟΟΣΑ, οι οποίοι εκτιμούν ανάπτυξη για το 2021 4,1% και 4,5% αντίστοιχα. Για το 2022, εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% ενώ τη διετία 2023-2024 στο +2,3%.

Παράλληλα η Citi επισημαίνει πως η S&P και η DBRS ανακοινώνουν σήμερα την αξιολόγησή τους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, δεν θα υπάρξει αλλαγή στα ratings της χώρας, ωστόσο η Citi προβλέπει τους επόμενους 24 μήνες την αναβάθμιση στο rating της Ελλάδας από τη S&P από ΒΒ- σε BB+, παραμένοντας εκτός investment grade.

H Citigroup εκτιμάει ότι η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. καθώς η ικανότητα απορρόφησης αυτών των πόρων είναι κάπως καλύτερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα επειδή i) η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση και (ii) τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή των κεφαλαίων.

Η αμερικανική τράπεζα επίσης προσδοκά ότι αυτοί οι πόροι της Ε.Ε. θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024) και σημειώνει ότι το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας συνεπάγεται ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις πριν από λίγα χρόνια και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη βρίσκονται τώρα σε πολύ ισχυρότερη βάση. Αυτό είναι πιθανό να επιτρέψει σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης Covid-19, παρά το γεγονός ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει κοντά στο 180% και αναμένεται να κινηθεί άνω του 200% από φέτος έως και το 2023.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v