Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Μερίσματα εν μέσω πανδημίας

Διανομές χρήματος έως το τέλος του έτους εξετάζουν εισηγμένες ώστε οι μέτοχοι να αποφύγουν το 2021 την καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης. Οι πρόσφατες αποφάσεις που δίνουν σήμα για τη συνέχεια.

Εισηγμένες: Μερίσματα εν μέσω πανδημίας

Η διοίκηση της Entersoft ανακοίνωσε την Παρασκευή (6/11/2020) τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων την 1η Δεκεμβρίου με μοναδικό θέμα τη διανομή κερδών από αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων.

Ο γνωστός όμιλος πληροφορικής επιτυγχάνει υψηλή κερδοφορία και διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, καθώς διακρίνεται για το θετικό καθαρό του ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα των συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων). Ωστόσο, η φετινή τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου είχε αποφασίσει τη μη διανομή μερίσματος, για λόγους ασφαλείας εξ’ αιτίας του αβέβαιου περιβάλλοντος που είχε διαμορφωθεί.

Τελικά, η Entersoft αύξησε σημαντικά την κερδοφορία της στο α’ φετινό εξάμηνο και φαίνεται πως οι μετέπειτα εξελίξεις ήταν τέτοιες που επέτρεψαν στη διοίκηση να αποφασίσει να «ανοίξει το ταμείο» μέσα στο Δεκέμβριο προς όφελος των μετόχων της.

Ένας ακόμη λόγος που ενδεχομένως να επηρέασε τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας προκειμένου να λάβει μια τέτοια απόφαση, είναι το ότι οι φετινές χρηματικές διανομές δεν θα επιβαρύνουν φορολογικά μέσα στο 2021 τους μετόχους με την αποκαλούμενη «εισφορά αλληλεγγύης». Η κίνηση αυτή ευνοεί περισσότερο τους βασικούς μετόχους κάθε εταιρείας, καθώς ο συντελεστής της εισφοράς αλληλεγγύης είναι προοδευτικός, δηλαδή λαμβάνει υψηλότερες τιμές, όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό εισόδημα κάθε φορολογούμενου.

Ισχυρή ρευστότητα διαθέτει και ο Μουσικός Οίκος Νάκα, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε να προχωρήσει σε χρηματική διανομή που είναι υπερδιπλάσια από το ύψος των κερδών της χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2020. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,0836 ευρώ, ενώ η διοίκηση έχει προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 25ης Νοεμβρίου τόσο τη διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ, όσο και την επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή (άθροισμα 0,205 ευρώ ανά τεμάχιο).

Η Inform Λύκος -πέρα από το κανονικό μέρισμα 0,04 ευρώ που διένειμε μετά από την απόφαση της φετινής ετήσιας τακτικής της γενικής συνέλευσης, κατέβαλε επιπλέον 0,05 ευρώ ανά μετοχή ως προσωρινό μέρισμα στις 9 Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή ωστόσο δεν είχε ως κίνητρο την αποφυγή εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς η απόφαση της διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας είχε ανακοινωθεί πριν η κυβέρνηση εξαγγείλει το σχετικό ευνοϊκό φορολογικό μέτρο.

Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το επόμενο χρονικό διάστημα, έστω και κατά τη διάρκεια του lockdown, να υπάρξουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες που θα ανακοινώσουν χρηματικές διανομές μέσα στο 2020, με το σκεπτικό της αποφυγής της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μια εταιρεία με ισχυρή ρευστότητα έχει λόγο να διανείμει φέτος τμήμα των χρημάτων, από αυτά που σκόπευε πιθανόν να μοιράσει μέσα στο 2021.

Να σημειωθεί ότι η εισφορά αλληλεγγύης αποτελεί πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που εφαρμόζεται επί του συνόλου των εισοδημάτων (μισθοί-ημερομίσθια, εταιρικά κέρδη, ενοίκια, τόκοι, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, υπεραξία μετοχών, κ.λπ.), με βαρύ και προοδευτικά αυξανόμενο συντελεστή.

Ο συντελεστής υπολογίζεται για εισοδήματα 20-30 χιλ. ευρώ στο 5%, 30-40 χιλ. στο 6,5%, 40-65 χιλ. στο 7,5%, 65-220 χιλ. στο 9% και για υψηλότερα ποσά στο 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v