Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές η Citigroup

Ελκυστική η αποτίμηση της Ελλάδας, τονίζει ο αμερικανικός οίκος. Το μεγάλο όπλο των εγχώριων μετοχών και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2020 και του 2021. Τι προβλέπει για τις διεθνείς αγορές, η πρόταση για τα trades.

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές η Citigroup

Οι στρατηγικοί αναλυτές ομολόγων της Citi αναμένουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ θα φτάσουν το 1,25%, καθώς κατευθυνόμαστε στο 2021 και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω εναλλαγή από τις μετοχές που ανήκουν στους τομείς ανάπτυξης προς τις μετοχές αξίας. Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ξεπεράσουν σε αποδόσεις τις ΗΠΑ, ενώ από τις αναδυόμενες αγορές, Ρωσία και Βραζιλία λογικά θα πρωτοστατήσουν, εκτιμάει η Citigroup.

Παρά τα lockdowns, το συνεχιζόμενο QE και τη μειωμένη πιθανότητα μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ, οι ειδήσεις για το εμβόλιο οδήγησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έως και 0,9%. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi αναμένουν από τις αγορές να αντιμετωπίσουν κακές βασικές συνθήκες ως προς την ανάκαμψη το 2021 και προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στο 1,25%.

Οι ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα οδήγησαν επίσης σε εναλλαγή στις αγορές μετοχών. Είδαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια μετάβαση από την ανάπτυξη στην αξία, επισημαίνει η Citigroup. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν υποχωρήσει καθώς οι μη αγαπημένοι τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών τομέων έχουν ανακάμψει. O δείκτης FTSE 100, με υψηλή συμμετοχή value μετοχών, έχει αυξηθεί κατά 7%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών treasuries εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα έναρξης του έτους 2,0%. Ο MSCI AC World Growth Index διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προ κέρδη (PE) 38 φορές σε σύγκριση με 17 φορές για τον αντίστοιχο δείκτη Value, το οποίο δίνει υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου από ό,τι το 2000 και τη φούσκα της τεχνολογίας (Tech bubble). Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ότι οι οικονομίες ανακάμπτουν, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και οι Αγαπημένες Αξίες/Κυκλικές εταιρείες βλέπουν τα κέρδη να ανακάμπτουν.

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές

Ιδιαίτερα ελκυστικά τοποθετούνται οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup, οι εγχώριες μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν πτώση 16,1% στα κέρδη ανά μετοχή φέτος, αλλά ισχυρή ανάπτυξη το 2021, της τάξεως του 28,4% (από 29,5% στην προηγούμενη έκθεση) και 12,2% το 2022.

Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 13,9 φορές (από 15 φορές) τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 10,8 φορές το 2021. Το ισχυρό όπλο για τις εγχώριες μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece και ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E. Με επιδόσεις 6,5% και 7,9 φορές για φέτος, ο δείκτης MSCI Greece τοποθετείται στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

Μια μετατόπιση των αποδόσεων στο αμερικανικό 10ετές 1,25% πιθανότατα θα οδηγούσε σε περαιτέρω περιστροφή. Η Citi προτείνει μια επιθετική στρατηγική μετοχικών κεφαλαίων που θα πρέπει να υπεραποδώσει με overweight στις μετοχές του Ηνωμένου Βασίλειου και μικρότερη στάθμιση στις μετοχές των ΗΠΑ, κίνηση που ευνοεί τους κυκλικούς τομείς έναντι των αμυντικών/αναπτυξιακών τομέων.

Τέλος, η αμερικανική τράπεζα αναμένει η πώληση ομολόγων να σταματήσει, όταν οι αποδόσεις φτάσουν το 1,25%, καταργώντας έτσι ένα βασικό μοχλό της τρέχουσας εναλλαγής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v