Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτά χαρτιά για το 9μηνο ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όσες εταιρείες δεν εκδώσουν αναλυτικές λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου καλούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσουν σε μίνι σχετική ενημέρωση προς τους μετόχους τους. Πίνακας με τη μέχρι τώρα πορεία των εισηγμένων.

Ανοιχτά χαρτιά για το 9μηνο ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Βασικά στοιχεία για την πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων στο εννεάμηνο του 2020 καλούνται να δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, μετά από σχετική επιστολή που έλαβαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτων της περιόδου που διανύουμε και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και ταχύτερη ενημέρωση των επενδυτών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε επιστολές σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες, ζητώντας από αυτές να δημοσιεύσουν συγκεκριμένα στοιχεία (π.χ. κύκλο εργασιών, EBITDA, δανειακή έκθεση), για το πρώτο εννεάμηνο, δίνοντας έτσι ένα πρώτο στίγμα της οικονομικής της πορείας.

Πάντως, με βάση το εδώ και μια τριετία θεσμικό πλαίσιο, οι εισηγμένες εταιρείες δεν υποχρεώνονται να εκδίδουν αναλυτικές τριμηνιαίες και εννεαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, ενώ η μέχρι τώρα πρακτική είναι:

  1. Πρώτον, ορισμένες συνεχίζουν να εκδίδουν κανονικά πλήρεις λογιστικές καταστάσεις (των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων), χωρίς φυσικά αυτές να είναι εγκεκριμένες από ορκωτό ελεγκτή.
  2. Δεύτερον, κάποιες άλλες περιορίζονται σε δελτία Τύπου, στα οποία παρέχουν μερικά βασικά οικονομικά δεδομένα που σκιαγραφούν την οικονομική πορεία της εταιρείας κατά το διάστημα που μεσολάβησε ή και αναφέρονται επιπρόσθετα στο μέτωπο των προοπτικών.
  3. Και τρίτον, πάνω από τις μισές εισηγμένες δεν προχωρούν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση. Οι εταιρείες αυτές καλούνται τώρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δράσουν όπως οι εταιρείες της πρώτης ή της δεύτερης κατηγορίας.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των μέχρι τώρα σχετικών ανακοινώσεων των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) ενώ έως και το τέλος του μήνα ήταν ήδη προγραμματισμένη η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η Fourlis, ο ΟΠΑΠ, η Quest Holdings, η Lamda Development και η ΕΧAΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v