Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεγγυητικό: Στο κράτος περνάει η πλειοψηφία του ΔΣ

Η διοίκηση του Συνεγγυητικού φεύγει από τα χέρια της αγοράς και περνά στο κράτος. Με βάση τα ΔΛΠ θα εκδίδονται οι λογιστικές καταστάσεις. Προσπάθειες φορέων για αλλαγές στο «παρά πέντε».

Συνεγγυητικό: Στο κράτος περνάει η πλειοψηφία του ΔΣ

Προς το τέλος τους οδεύουν οι διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, με τη σχετική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις και τους φορείς της αγοράς να προσπαθούν να αλλάξουν κάποιες από αυτές στο «παρά πέντε».

Μια από τις προτεινόμενες αλλαγές φαίνεται να είναι η διαφοροποίηση της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του Κεφαλαίου, με αποτέλεσμα ο έλεγχος της διοίκησης να φεύγει από τους χρηματιστές του ΣΜΕΧΑ (και γενικότερα από τους φορείς της αγοράς) και να πηγαίνει στο ευρύτερο κράτος, μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών και κυρίως μέσα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, το επταμελές ΔΣ του Συνεγγυητικού προέκυπτε από: α) Τρεις εκπροσώπους του ΣΜΕΧΑ, β) Από τον εκάστοτε πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, γ) Ένα άτομο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δ) Δύο εκπροσώπους μη μελών του ΧΑ, δηλαδή από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και τον ΣΕΠΕΥ.

Με βάση τα νέα δεδομένα, φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα επταμελές Δ.Σ., το οποίο θα αποτελείται από: α) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, β) Τρία μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και γ) Τρία μέλη από την «αγορά», δηλαδή δύο από τον ΣΜΕΧΑ και ένα από Ένωση Θεσμικών-ΣΕΠΕΥ.

«Μέχρι σήμερα, η διοίκηση του Συνεγγυητικού ελεγχόταν από τα μέλη της αγοράς, δηλαδή από τις εταιρείες που έβαζαν τα δικά τους λεφτά και είχαν κάθε λόγο να τα διαφυλάξουν με τον καλύτερο τρόπο. Όπως φαίνεται, αυτό πρόκειται να αλλάξει», δηλώνεται στο Euro2day.gr από γνωστό χρηματιστή.

Με βάση τη νέα υπό διαμόρφωση σύνθεση, στο ΔΣ του Συνεγγυητικού θα συνεχίσουν να μην εκπροσωπούνται οι τραπεζικές ΑΧΕΠΕΥ (καθώς αυτές δεν αποτελούν μέλη του ΣΜΕΧΑ) παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει πολύ σημαντικό ποσοστό των χρημάτων του Κεφαλαίου.

Παράλληλα, φαίνεται να μην ικανοποιείται και ένα δεύτερο αίτημα του ΣΜΕΧΑ και ειδικότερα η απορρόφηση από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο του επενδυτικού τμήματος του ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων) των τραπεζών.

Στις προωθούμενες αλλαγές συγκαταλέγεται επίσης και η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανόν σε διαφοροποιήσεις ορισμένων οικονομικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα των αποτιμήσεων των ακινήτων που κατέχει το Συνεγγυητικό.

Νέα συνάντηση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με ορισμένους φορείς της αγοράς να προσπαθούν να αλλάξουν το περιεχόμενο ορισμένων προτάσεων που φαίνεται να προωθούνται από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v