Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα JP Morgan και Goldman Sachs

Πώς σχολιάζουν τους δείκτες κεφαλαίου που απολαμβάνει η τράπεζα και τις δύο νέες συναλλαγές NPEs για το 2021 συνολικά 2,9 δισ. μικτής αξίας pro-forma. Η μείωση των κόκκινων δανείων. Ποια είναι τα βασικά σημεία που βάζουν στο μικροσκόπιο οι δυο οίκοι.

Alpha Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα JP Morgan και Goldman Sachs

Με θετικές συστάσεις συνεχίζουν την κάλυψη της μετοχής της Alpha Bank οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και JP Morgan μετά την ανακοίνωση των σχεδίων επιπρόσθετης μείωσης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) για την τιτλοποίηση Cosmos και τις πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων με NPEs, τη συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων SMEs. Οι τιμές στόχοι για τη μετοχή είναι 1,20 ευρώ για την JP Morgan και 1,03 ευρώ για τη Goldman Sachs.

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο τη JP Morgan σημειώνει είναι οι δύο νέες συναλλαγές NPEs για το 2021 συνολικά 2,9 δισ. μικτής αξίας pro-forma. Το απόθεμα NPEs της τράπεζας στην Ελλάδα μειώνεται στα 5,9 δισ. ευρώ, από την κορυφή των 28 δισ. ευρώ το 2016. Η έγκαιρη εκτέλεση του Galaxy είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα με όλες τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, και τονίζει ότι η ποιότητα για το υπόλοιπο βιβλίο NPEs είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο.

H διοίκηση στοχεύει να το μειώσει στα 3,5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2022 και η JP Morgan εκτιμά ότι η περαιτέρω επιτάχυνση του καθαρισμού NPE θα αυξήσει την ορατότητα στο κόστος κινδύνου και την αποδοτικότητα. Οι δείκτες κεφαλαίου που απολαμβάνει η τράπεζα είναι «άνετοι», με pro forma CET1 στο 14,1% έναντι 9,2% του τρέχοντος ελάχιστου κανονισμού.

To guidance της διοίκησης για φέτος για το κόστος των προβλέψεων στο 1,6% είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό 2,2% και αυτό οφείλεται εν μέρει στην εμπροσθοβαρή φόρτωση στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι και εν μέρει σε μια πιο αισιόδοξη άποψη για το σχηματισμό στα οργανικά NPEs αφού η διοίκηση «βλέπει» μόλις 0,3 δισ. ευρώ καθαρό σχηματισμό NPE το 2021. Η Alpha διαπραγματεύεται στα 0,22x 2021e P/BV.

Η Goldman Sachs σημειώνει με τη σειρά της ότι ενέργειες μείωσης NPEs μετά την υπογραφή της τιτλοποίησης Galaxy τα NPEs στην Ελλάδα είναι στο 24% έναντι 43% το 4ο τρίμηνο του 2015. Η Alpha ανακοίνωσε πρόσθετες ενέργειες μείωσης του NPE για το 2021 (περίμετρος 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης τιτλοποίησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πωλήσεων χαρτοφυλακίου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ), το οποίο αναμένεται να υποστηρίξει μια περαιτέρω βελτίωση του ελληνικού δείκτη NPE σε <18% κατά στο τέλος του έτους (αναλογία NPL <10% στην Ελλάδα) και <10% στο τέλος του 2022. Το 85% των σχετικών κεφαλαιακών επιπτώσεων (συνολικά περίπου 70 bp) πάρθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο.

Για τη Goldman Sachs, τα βασικά σημεία είναι:

1. Δράσεις μείωσης NPE: η προβλεπόμενη κεφαλαιακή επίπτωση των πρόσθετων NPEs είναι αναλογικά μικρότερη έναντι του Galaxy project που βασίζεται στoν Ηρακλή 2.

2. Ποιότητα περιουσιακών στοιχείων: η τράπεζα αναμένει περίπου €300 εκατ. καθαρές εισροές NPE φέτος, υποθέτοντας περίπου ότι το 20% από το χαρτοφυλάκιο δανείων σε αναστολή (περίπου €1 δις εισροές). Στοχεύει σε CoR

3. Κεφάλαιο: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha, ο μεταβατικός λόγος CET1 θα πρέπει να ανέρχεται σε 14,1% στο τέλος του 2021 (έναντι 17,3% που αναφέρθηκε στο 4Q20 ή 14,3% pro forma για τις περίπου 280 bp επίπτωσης από το Galaxy project). Μετά τη συναλλαγή Galaxy, η τράπεζα θα πρέπει να έχει δυνατότητα έκδοσης AT1 210 bp (περίπου€ 0,8 δισ.), ωστόσο δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια έκδοσης στο εγγύς μέλλον.

4. Προοπτικές του 2021: η διοίκηση αναμένει α) τα επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων έσοδα να μειωθούν με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό στα 800 εκατ. ευρώ περίπου, β) τα καθαρά έσοδα από τκους θα μειωθούν με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, υποθέτοντας την αποενοποίηση των δανείων του Galaxy το Μάιο, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αναγνώριση του οφέλους από τα TLTRO 100 εκατ. ευρώ, γ) οι προμήθειες αυξάνονται με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό από τη διαχείριση πλούτου, το bancassurance και τις κάρτες, υποθέτοντας αναζωογόνηση του τουρισμού, δ) επαναλαμβανόμενα κόστη θα σημειώσουν πτώση κατά 2% προς το € 1 δις περίπου, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω χρεώσεις αναδιάρθρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v