Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» παίρνουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες

Τα οικονομικά αποτελέσματα 13 ΑΧΕΠΕΥ κατά την τριετία 2018-2020. Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας παρά τις υπάρχουσες προκλήσεις. Ανάγκη για στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Αναλυτικός πίνακας.

«Ανάσες» παίρνουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας τόσο για τη φετινή πορεία των τιμών των μετοχών, όσο και για την εξέλιξη των δικών τους οικονομικών επιδόσεων επικρατεί μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς ο όγκος των συναλλαγών ανεβαίνει σε σχέση με πέρυσι και παράλληλα αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ, ιδίως από τη στιγμή που θα αποκλιμακωθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες (έντονα πιεσμένα οικονομικά αποτελέσματα επί σειρά ετών), ωστόσο αφήνει περιθώρια κάποιας αισιοδοξίας, καθώς:

  • Πρώτον, λόγω της βελτίωσης του χρηματιστηριακού κλίματος κατά το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους, οι ΑΧΕ κατάφεραν σε γενικές γραμμές να διατηρήσουν το 2020 τα αποτελέσματα του 2019, ή και να τα βελτιώσουν ως ένα βαθμό, περιορίζοντας παράλληλα και το ύψος των λειτουργικών εξόδων τους και
  • δεύτερον, η τρέχουσα χρονιά έχει ξεκινήσει με αυξημένο όγκο χρηματιστηριακών συναλλαγών στο ΧΑ και με άνοδο τιμών των μετοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό, όταν αρκετές ΑΧΕΠΕΥ πέρα από τις προμήθειες επί των συναλλαγών που εισπράττουν:

α) Διαθέτουν δικά τους επενδυτικά χαρτοφυλάκια, άρα κερδίζουν όταν ανεβαίνει η αγορά.

β) Διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια πελατών τους, από τα οποία καρπώνονται αμοιβές που σε πολλές περιπτώσεις εξαρτώνται από τις αποδόσεις των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων.

Στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται οι οικονομικές επιδόσεις 13 χρηματιστηριακών εταιρειών κατά την τριετία 2018-2020 (πολλές ΑΧΕΠΕΥ -μεταξύ αυτών και αρκετές από τις μεγαλύτερες ως προς τα μερίδια αγοράς- δεν έχουν ακόμη αναρτήσει τις λογιστικές τους καταστάσεις του 2020 στις ιστοσελίδες τους), όπου φαίνεται μια σταδιακή (αλλά περιορισμένη) αθροιστική βελτίωση επιδόσεων από χρόνο σε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κλάδος των χρηματιστηριακών εταιρειών θα καταφέρει ουσιαστικά να «γυρίσει σελίδα» στο βαθμό που θα αναπτυχθεί η εγχώρια κεφαλαιαγορά. Στα πλαίσια η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που σύστησε το Υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της αγοράς, παρέδωσε στην κυβέρνηση σειρά προτάσεων για το σκοπό αυτό (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v