Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορώνα-γράμματα η «απόλυτη ισοτιμία» ευρώ/δολαρίου

Στα 4 δισ. δολ. σκαρφαλώνουν τα στοιχήματα hedge funds για πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού στην ισοτιμία ένα προς ένα, για πρώτη φορά εδώ και περίπου 20 χρόνια. Ανεβαίνουν στο 50% οι πιθανότητες στα πονταρίσματα.

Κορώνα-γράμματα η «απόλυτη ισοτιμία» ευρώ/δολαρίου

Τα hedge funds στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο σε μια διολίσθηση του ευρώ σε «απόλυτη ισοτιμία» (parity), 1 προς 1, με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Είναι το πιο δημοφιλές ποντάρισμα στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης μεταξύ των στοιχημάτων για περαιτέρω πτώση του κοινού νομίσματος. Η τιμολόγηση των επιλογών δείχνει ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί το ενδεχόμενο αυτό στους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί σε περίπου 50%.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ενάντια στη συκγλίνουσα εκτίμηση αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν το ευρώ να ανακάμπτει στα 1,11 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να έχει ήδη μειωθεί κατά 7% φέτος σε περίπου 1,05 δολάρια, περισσότερες επενδυτικές τράπεζες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους.

Τα στοιχήματα για ισοτιμία 1 προς 1 έχουν σκαρφαλώσει στα 4 δισ. δολ. μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Depository Trust & Clearing Corporation.

«Το ευρώ είναι ένα "κυκλικό νόμισμα" και ο κύκλος δεν φαίνεται καλός», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Groep NV, συμπεριλαμβανομένου του Chris Turner. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου φέτος».

Οι αναλυτές νομισματικής στρατηγικής της Citigroup Inc., συμπεριλαμβανομένου του Adam Pickett, πρότειναν πρόσφατα σε πελάτες τρίμηνες επιλογές πώλησης στην ισοτιμία σε ευρώ, ενώ η RBC Capital Markets την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το ευρώ, σε ισοτιμία 1 δολάριο στο τέλος του έτους.

Το ευρώ έχει πληγεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει ταυτόχρονα πυροδοτήσει τις πιέσεις στις τιμές, ενώ υποβαθμίζει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό οδηγεί το νόμισμα να υποφέρει ακόμη μολονότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σηματοδοτούν την ανάγκη για τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων εδώ και μια δεκαετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v