Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Οι τιμές-φωτιά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήρθαν για να μείνουν

Ποιοι κλάδοι της οικονομίας επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα. Ποια εργαλεία διαθέτουν οι επικεφαλής των εταιρειών για να αντιμετωπίσουν τη νέα «κανονικότητα».

ING: Οι τιμές-φωτιά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήρθαν για να μείνουν

Οι επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας γίνονται αισθητές από όλες σχεδόν τις εταιρείες, εξηγεί η ολλανδική τράπεζα ING. Οι αεροπορικές, ναυτιλιακές και χημικές εταιρείες επηρεάζονται άμεσα από τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές. Η βιομηχανία τροφίμων, τα ταξιδιωτικά γραφεία και η φιλοξενία επηρεάζονται από δευτερογενείς επιπτώσεις, εκτιμά η ING.

Η ING συμπεραίνει ότι αν και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων έχουν στη διάθεσή τους ορισμένα εργαλεία για να μετριάσουν τις επιπτώσεις, οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι η νέα «κανονικότητα» για τους ηγέτες των επιχειρήσεων, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας έγιναν πολύ σφιχτές και ασταθείς το φθινόπωρο του 2021, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τα περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου για τους χειμερινούς μήνες.

Ευτυχώς, η Ευρώπη σώθηκε από τον σχετικά ήπιο χειμώνα, αλλά μέχρι να μειωθούν οι ανησυχίες στην αγορά, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εξηγεί η ING. Οι αγορές ενέργειας παρέμειναν πολύ ευμετάβλητες και σφιχτές, με την ενέργεια να αποτελεί μέρος της σύγκρουσης.

Η επίπτωση για τους υπεύθυνους λήψης εταιρικών αποφάσεων είναι ότι οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για πολύ περισσότερο. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν πάνω από 70 ευρώ/MWh μέχρι το 2023 και οι τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από τα 80 δολάρια μέχρι το 2024.

Ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας στους τομείς της οικονομίας

Η ING εκτίμησε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους τομείς της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μπορούν να επηρεάσουν τις εταιρείες με πολλούς τρόπους. Ο άμεσος αντίκτυπος είναι μέσα από το υψηλότερο κόστος από την άνοδο των τιμών ενέργειας (αντίκτυπος πρώτου γύρου). Στη νέα κανονικότητα, όπου οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρξουν και δευτερογενείς επιπτώσεις. Οι ενεργοβόρες εταιρείες μετακυλίουν τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές στους πελάτες τους σε διαφορετικό βαθμό.

Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες έρχονται επίσης αντιμέτωποι με υψηλότερο κόστος. Η παραγωγή ενεργοβόρων προϊόντων θα μπορούσε επίσης να καταστεί ασύμφορη λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Οι παραγωγοί ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει προσωρινές ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η τράπεζα διαπιστώνει ότι οι τομείς επηρεάζονται διαφορετικά, ανάλογα με την ενεργειακή τους ένταση και το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιούν. Η αεροπορία και η ναυτιλία, για παράδειγμα, είναι οι πιο ενεργοβόροι τομείς και επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Οι περισσότεροι βιομηχανικοί τομείς είναι επίσης ενεργοβόροι, αλλά βασίζονται περισσότερο στο φυσικό αέριο για θέρμανση και για σκοπούς πρώτης ύλης, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Υπάρχουν επίσης τομείς που είναι λιγότερο ενεργοβόροι, όπως οι κατασκευές, το εμπόριο και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι εταιρείες με υψηλή χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια θα μετακυλίσουν, σε διαφορετικό βαθμό, τις υψηλές τιμές ενέργειας, αν και με κάποια καθυστέρηση.

Για παράδειγμα, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών προμηθεύεται πολλά προϊόντα από τη γεωργία. Εάν οι αγρότες πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, η βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζει υψηλότερες τιμές.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία αγοράζουν επίσης πολλές υπηρεσίες από ενεργοβόρους τομείς, όπως οι αερομεταφορές και οι οδικοί μεταφορές. Βρίσκονται αντιμέτωπα με ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια, όταν οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων λόγω του υψηλότερου κόστους της κηροζίνης.

Η ING συμπεραίνει ότι οι υπεύθυνοι λήψης εταιρικών αποφάσεων αντιμετωπίζουν πλέον μια νέα κανονικότητα αφού οι μελλοντικές τιμές δεν δείχνουν επιστροφή στις χαμηλές τιμές ενέργειας των τελευταίων ετών σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v