Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες... προσκλήθηκαν στο τουριστικό πάρτι

Οι εταιρείες που προσδοκούν σε ανάσες από την αναμενόμενη άνοδο της τουριστικής κίνησης. Ποιες θα έχουν άμεσα οφέλη, ποιες θα επωφεληθούν... εμμέσως, ποιες διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες σε τουριστικούς προορισμούς.

Εισηγμένες: Ποιες... προσκλήθηκαν στο τουριστικό πάρτι

Πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που βλέπουν με ανακούφιση τόσο τη μέχρι τώρα θετική εξέλιξη των εισερχόμενων τουριστικών ροών όσο και τις προοπτικές που διαγράφονται τουλάχιστον μέχρι και το προσεχές φθινόπωρο.

Αν και το περιβάλλον σε ό,τι αφορά τον τουρισμό είναι πάντοτε εύθραυστο και ευμετάβλητο, τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών προσδοκούν φέτος από την πορεία του κλάδου σε οφέλη αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα από εκείνα του ιστορικού ρεκόρ του 2019, μετά από μια διετία πτωτικού επηρεασμού από την πανδημία.

Τα οφέλη αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς έρχονται να ενισχύσουν τις εταιρείες σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και τη ζήτηση.

Εταιρείες όπως η Αεροπορία Αιγαίου και οι ακτοπλοϊκές Attica Group και ΑΝΕΚ βλέπουν φέτος τις τουριστικές ροές να ανεβαίνουν μήνα με τον μήνα, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους. Σαφώς καλύτερο είναι επίσης το περιβάλλον για την ξενοδοχειακή εταιρεία Λάμψα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής Σωτήρης Χατζίκος αναφέρθηκε με ενθουσιασμό για τις φετινές διαγραφόμενες προοπτικές της εταιρείας του και ειδικότερα για αυτές της θυγατρικής Sixt που δραστηριοποιείται στην αγορά του Rent A Car. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι στον τομέα της ενοικίασης οχημάτων, η Μοτοδυναμική μέσω της Sixt διάνυσε ένα πρώτο πεντάμηνο πέραν των προσδοκιών και τα υπάρχοντα σήματα από το μέτωπο των κρατήσεων και των τιμών είναι σαφώς ενθαρρυντικά τουλάχιστον για τη βασική φετινή τουριστική σεζόν. Ενδεικτικό μάλιστα είναι το ότι η εταιρεία αγωνίζεται προκειμένου να καταφέρει να αγοράσει το σύνολο του απαιτούμενο στόλου αυτοκινήτων, έτσι ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Ανάλογα οφέλη προσδοκά και η Autohellas, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Rent A Car μέσα της Hertz.

Σαφή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων προσδοκά για φέτος η Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες (δραστηριοποιείται στην ενοικίαση σκαφών αναψυχής), τα αποτελέσματα της οποίας επλήγησαν δραστικά κατά την προηγούμενη διετία λόγω της πανδημίας.

Στις ωφελημένες εταιρείες συγκαταλέγεται και η σαπωνοποιία Παπουτσάνης, καθώς πολύ σημαντικό τμήμα των πωλήσεών της αφορά προϊόντα που κατευθύνονται σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα.

Με μεγάλη ανακούφιση υποδέχονται την αυξημένη φετινή τουριστική κίνηση και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών Ελινόιλ και Revoil (όπως επίσης και οι θυγατρικές των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), προκειμένου να ανεβάσουν τους όγκους των πωλήσεών τους σε μια περίοδο όπου η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει πτωτικά τη ζήτηση για καύσιμα κίνησης.

Η Δάιος Πλαστικά προσδοκά βελτίωση οικονομικών επιδόσεων λόγω (πέραν της βιομηχανικής δραστηριότητας) και των δύο ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, όπως και η Moda Bagno εξαιτίας του εστιατορίου που κατέχει στη Μύκονο, αλλά και της ζήτησης για τα προϊόντα της μητρικής εταιρείας από τις εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σε αύξηση της έκθεσής της στον τουριστικό κλάδο προχώρησε φέτος η Centric, εξαγοράζοντας εν λειτουργία ξενοδοχειακή μονάδα στην Αράχοβα, πέρα από το ξενοδοχείο Adorno Beach που κατέχει στη Μύκονο, τη δραστηριότητά της στην ενοικίαση σκαφών, αλλά και των υπηρεσιών «εν πλω ψυχαγωγίας» σε κρουαζιερόπλοια και πλοία που εκτελούν δρομολόγια στην Αδριατική.

Είναι προφανές ότι από την άνοδο του εισερχόμενου τουρισμού ωφελείται το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, τόσο άμεσα (πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε επισκέπτες) όσο και έμμεσα (άνοδος ζήτησης λόγω αυξημένων εισοδημάτων εργαζόμενων και επιχειρηματιών). Μεταξύ των ωφελούμενων κλάδων συγκαταλέγονται και αυτοί των τροφίμων-ποτών, της εμπορίας οχημάτων, των μεταφορικών υπηρεσιών, των οικοδομικών δραστηριοτήτων, κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v