Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πώς είδαν τέσσερις διεθνείς οίκοι τα αποτελέσματα

Οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι για την ελληνική μετοχή από Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup & Deutsche Bank. Τι ξεχωρίζουν από το νέο guidance, την πορεία κόκκινων δανείων και την κερδοφορία. Οι αποτιμήσεις και η θετική έκπληξη στα κεφάλαια.

Πειραιώς: Πώς είδαν τέσσερις διεθνείς οίκοι τα αποτελέσματα

Με εξαίρεση την Goldman Sachs, η οποία δεν βλέπει περαιτέρω ανοδικά περιθώρια για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, Citigroup, JPM και Deutsche Bank βλέπουν υψηλότερες τιμές από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του ΧΑ.

Παρά τις διαφορετικές οπτικές, συστάσεις και στόχους τιμής, οι τέσσερις οίκοι συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειpαιώς ήταν ισχυρά, ανώτερα των προβλέψεων σε μια σειρά μεγεθών και εξαίρουν τις επιδόσεις και το νέο guidance.

Από τους τρεις αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους, ο πρώτος προτείνει ουδέτερη σύσταση και το χαμηλότερο στόχο τιμής στα 0,84 ευρώ, χαμηλότερα από το ταμπλό του ΧΑ, η δεύτερη στόχο τιμής στα 2 ευρώ και σύσταση αγοράς / high risk και η τρίτη ουδέτερη σύσταση αλλά με τιμή στόχο στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή, αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η γερμανική Deutsche Bank επίσης ‘βλέπει’ περιθώριο με στόχο τιμής στα 1,35 ευρώ και σύσταση διακράτησης.

Για την Goldman Sachs, είναι σημαντικό ότι η τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα έσοδα, το δανειακό χαρτοφυλάκιο, τα κέρδη, την αποδοτικότητα αλλά και τα εποπτικά κεφάλαια και μείωσε την καθοδήγηση για τον δείκτη NPE. Συνολικά, οι τάσεις που δημοσιοποιήθηκαν το α’ εξάμηνο ήταν πάνω από τις προσδοκίες, αλλά εν μέρει αναμενόμενα από την αγορά, καθώς και οι προηγηθείσες ανακοινώσεις των ΕΤΕ/Eurobank στις 26 Ιουλίου είχαν προετοιμάσει την αγορά και έκτοτε οι μετοχές της Πειραιώς σημείωσαν σημαντική άνοδο.

Το α’ εξάμηνο, η τράπεζα κατέγραψε καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο της για το έτος και η νέα καθοδήγηση ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Ο δείκτης NPE έφθασε σε μονοψήφιο επίπεδο 9%, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία και ο δείκτης CET1 FL έφτασε το 10% στο β’ τρίμηνο και η εταιρεία δίνει τώρα κατευθυντήριες γραμμές για 11% φέτος (έναντι 10% προηγουμένως).

Σύμφωνα με τη Citigroup, η Πειραιώς ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση κερδών το β’ τρίμηνο, η οποία καθοδηγείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και τις αμοιβές και αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2022, γεγονός που συνεπάγεται διψήφια αναβάθμιση στα μεγέθη που εκτιμά το consensus φέτος. Ο τίτλος της τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμός με 0,23 φορές σε όρους P/TBV φέτος και για αυτό ή Citi επαναλαμβάνει την αξιολόγηση Buy/High Risk.

Για τη γερμανική Deutsche Bank, η καλή δραστηριότητα ήταν το πιο θετικό στοιχείο για το τρίμηνο, δίνοντας στήριξη στις συνολικές προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα, γεγονός που επέτρεψε τις βελτιώσεις στις κατευθυντήριες γραμμές της τράπεζας. Επίσης, αναθεώρησε προς τα πάνω το στόχο της για τα εποπτικά κεφάλαια CET1 FL για το τέλος του 2022 από περίπου 10% σε περίπου 11%, το οποίο θα πρέπει να δώσει λίγη περισσότερη άνεση στα επίπεδα κεφαλαίου της τράπεζας.

Ο δείκτης NPE μειώθηκε σε 9,1% έναντι 12,6% το α’ τρίμηνο και, το σημαντικότερο, η τράπεζα βελτίωσε τον στόχο της για το 2022 στο 8% ή 1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον προηγούμενο στόχο. «Συνολικά, εμείς πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία από τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις που έχει ανακοινώσει η τράπεζα και σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες, με τα σύννεφα γύρω από το κεφάλαιο να είναι λίγο λιγότερο ανησυχητικά», εξηγεί η γερμανική DB.

Τέλος, για την JPM, η διοίκηση της τράπεζας αναβάθμισε την καθοδήγηση της σε διάφορα επίπεδα και σημεία και, ενώ οι αναβαθμίσεις είναι σημαντικές σε όλους τους τομείς, η πιο σημαντική εξέλιξη, κατά την γνώμη τους, είναι ο νέος στόχος για τον δείκτη των εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 11% περίπου (από 10% περίπου προηγουμένως), τον οποίο η αγορά θα ‘καλωσορίσει’.

Αναφορικά με τις προοπτικές και το guidance, η JPM επισημαίνει ότι τώρα ο όμιλος βλέπει περίπου €0,35 κανονικοποιημένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) φέτος, αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από 2 δισ. ευρώ και δείκτη NPE 8% περίπου από 9% περίπου, προγενέστερα. Αναφορικά με την αποτίμηση, η μετοχή της Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμη με 0,22 φορές σε όρους P/TBV και 6 φορές σε όρους P/E για δείκτη αποδοτικότητας ROTE το 2024 7,3% (ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι στο 10%).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v